Hæmoglobin og gas-bindende proteiner.

Hæmoglobin og gas-bindende proteiner.

C-Modul (1 point, 5 ECTS), F 2002

Målsætning

At give en indsigt i respiratoriske pigmenternes struktur, funktion og tilpasninger, specielt hos modelproteinet hæmoglobin.

Indhold

Selv om hæmoglobiner – eller deres gener - efter alt at dømme forekommer hos alle organismer herunder archaea, bakterier og planter, er de kendtegnet af fælles strukturelle egenskaber, hvorved de giver enestående muligheder for at udforske adaptation og evolution af en enkelt proteintype hos alle levende organismer. Kurset vil fokusere dels på de struktur/funktionskorrelationer der underbygger hæmoglobinets rolle i transport, lagring og diffusion af ilt, specielt hos dyregrupper der lever under ekstreme forhold (iltfattigt vand, høje bjerge, undersøiske vulkaner, mm) og dels på molekylets alternative (og måske oprindelige) funktioner såsom NO-regulering og NO-stofskifte, transport af giftstoffer (som H2S) og varme, dets rolle som iltsensor, samt på pigmentets specialiserede funktioner som regulering af opdrift hos vandinsekter og som optisk pigment hos rundorme. Andre koncepter omfatter bl.a. de allosteriske mekanismer, der er ansvarlige for regulering af blodets iltaffinitet, vævets iltforsyning under dykning, iltoverførsel mellem moderens og fosterets blodkredsløb, arbejdsfordelingen mellem hæmoglobin- og myoglobin-isoformer, interaktioner mellem hæmoglobiner og de røde blodcellers membraner, fordeling af iltbindende egenskaber i subenheder af kæmpe hæmoglobinmolekyler, samt sammenligning med andre ilt-bindende proteiner såsom hæmocyaniner.

Form og Omfang

3 timer introduktion og planlægning; 6 x 3 timer kollokvier og 2 x 3 timer demonstrationer af relevante laboratorieteknikker.

Obligatorisk Program

Kollokvier/litteraturstudie, orientering om laboratorieteknikker.

Forudsætninger

Kurset egner sig bedst til studerende som har gennemgået Zoofysiologi II (evt. Zoofysiologi I) og til dem som er interesseret i speciale-/Ph.D. studier i dette eller relaterede emner.

Litteratur

Udleverede original og oversigtsartikler. Lærere: Roy E. Weber og Angela Fago

Antal deltagere

Maximalt 12. Kursus vil også være egnet som Ph.D. kursus.

Evaluering

Bestået/ikke bestået på grundlag af registreret fremmøde og aktiv deltagelse i kollokvier og gruppediskussioner.