Systemøkologi

Systemøkologi


Grundkursus, Forår, 2 point, 10 ECTS

Målsætning
At meddele grundlæggende undervisning i økosystemers økologi som en beskrivelse af strømme af energi og stof i det økologiske kredsløb. Hovedvægten ligger på naturlige økosystemers funktion, men effekter af kulturpåvirkning indgår uundgåeligt.

Indhold
I kursus gennemgås forskellige økosystemers funktion fra primærproduktion over sekundær produktion til mineralisering af organisk stof, de naturgivne forudsætninger for forskellige naturtypers funktion og biologiske struktur samt organismernes tilpasninger til de herskende kår. Desuden gennemgås stof- og energifluks og herunder miljøfremmede stoffers transport og effekt. Endelig berøres epidemiologi og medicinsk mikrobiologi. I teoretiske øvelser og seminarer gennemføres deltageroplæg til udvalgte emner, og der løses regneopgaver. På et afsluttende økologiske feltprojekt udføres en praktisk undersøgelse af en udvalgt problemstilling, og der skrives rapport

Form og omfang
40 forelæsninger.

32 kollokvier

Økologisk feltprojekt (en uge).

Obligatorisk program
Kollokvier + feltprojekt.

Lærebøger
Sand-Jensen,K., 2000: Økologi og biodiversitet. -Gads Forlag, København.
Bridges, E.M. 1998: World Soils, 3rd edition. -Cambridge University Press
Begon,M., Harper,J.L. & Townsend,C.R., 1996: Ecology. -Blackwell Science, 3rd edition (også lærebog i faget Genetik og Poulationsøkologi)
Bjerregaard, P., 1995: Basisbog i Økotoksikologi, 2. udg. -Gads Forlag, København.
Udleverede noter, kompendier og originalafhandlinger

Lærere
Hans-Henrik Schierup. Undervisningen varetages af undervisere fra Marin Økologi, Mikrobiel Økologi, Botanisk Økologi og Geologisk Institut. Endvidere deltager Afdeling for Zoologi samt Afdeling for Genetik og Økologi i Økologisk feltprojekt.

Eksamen
Mundtlig eksamen med 3 dages forberedelse. Bedømmelse efter 13-skalaen med ekstern censur.