B18 Analytisk instrumentering

B18 Analytisk instrumentering



Målsætning

Kurset gennemgår emnerne elektrokemisk instrumentering, Røntgenfluorscens-analyse og metoder til grundstofanalyse baseret på UV/Vis spektroskopi. Elektrokemidelen introducerer elektronikteori, Laplacetransformation, Bode-plots og styrekredse (potentiostaten) samt iR-kompensation og data-
opsamling med digitalfiltrering. I røntgenfluorescensdelen gennemgås princippet i analysemetoden, specielt med henblik på det energidispersive spektrometer; kalibrering af spektrometeret til brug for kvalitativ grundstofanalyse i faste prøver samt gennemgang af metoder og modeller til kvantitativ analyse. Atomabsorptionsspektrometri er et hovedemne i spektroskopiske metoder til bestemmelse af grundstoffer i lave koncentrationer. Metoder baseret på atomar emission vil også indgå. De generelle problemer, der knytter sig til kvantitativ bestemmelse af sporstoffer bliver behandlet.

Forudsætninger

Elementær matematik og fysik, evt. Dat K eller lignende.

Lærebøger

Ingen. Supplerende læsning findes i f.eks. "Operational Amplifiers", Graeme, Tobey & Hulsman, (KI bibliotek); noter bliver delt ud, og anden originallitteratur bliver indikeret undervejs.

Undervisningsform

2 ugentlig forelæsninger og 5 øvelsestimer (både teoretiske og instrumentelle) over 1 semester.

Evaluering

Der gives en karakter efter 13-skalaen på grundlag af de afleverede rapporter og en mundtlig eksamination over en af rapporterne. Der anvendes intern censur.

Bemanding

Dieter Britz, Boy Høyer og Niels Pind.

Belastning

10 ECTS. Forårssemesteret.

Bemærkning

Minimum 5 deltagere; maksimum 20.