Bygeografi

Bygeografi (Kulturgeografi 2)

B-modul, F2004 (3 & 4 Kvarter), 2 point, 10 ECTS

Indhold:
Indledningsvis opridses det danske bysystems historiske udvikling. Der præsenteres forskellige forklaringsmodeller for, som kursets første hovedpunkt, bysystemets udvikling og ændring, bl.a. baseret på ændringer i samfundets økonomiske og teknologiske forhold. I tilknytning hertil behandles emnerne urbanisering, befolkningsforhold og migration.
Som kursets andet hovedpunkt behandles byens indre struktur. Der præsenteres forskellige forklaringsmodeller for de mekanismer, der medfører ændringer i byens struktur og byens indre differentiering. I tilknytning hertil vurderes bl.a. boligmarkedets betydning.
Kursets tredie hovedpunkt omhandler den offentlige planlægning og regulering, der finder sted i forhold til bystruktur, arealanvendelse, byudvikling, byfornyelse, detailhandelsstruktur, offentlig service og trfikal infrastruktur samt samspillet mellem de forskellige former for planlægning og regulering der finder sted. Under planlægningsteori behandles teorier for planlægnings form og indhold samt formålet med offentlig planlægning.

I punktform har kurset følgende indhold:
- det danske bysystem
- urbanisering, befolkningsforhold og migration
- bystruktur og byens indre differentiering
- planlægning og regulering af byen og byudviklingen
- planlægningsteori

Form og omfang:
Kombination af forelæsninger og øvelser.

Litteratur:
Oplyses ved kursusstart.

Eksamen:
Afløsningsopgave, bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af ekstern censor.

Lærere: