Elektriske og Elektromagnetiske Metoder Anvendt i Grundvandskortlægning

Elektriske og Elektronmangnetiske Metoder Anvendt i Grundvandskortlægning

B-modul, Forår, 1 point, 5 ECTS

Målsætning

At give en videregående indføring i processering og tolkning af elektriske og elektromagnetiske data i forbindelse med grundvandskortlægninger samt i integreret geologisk-geofysisk tolkning,

Indhold

Kurset indeholder: måleprincipper for TEM instrumenter, processering af TEM data (undertrykkelse af naturlig baggrundsstøj, koblinger), måleprincipper for geoelektriske instrumenter, processering af kontinuerte geoelektriske data, inversion (indføring i basal inversionsteori, parameter, usikkerhedsanalyser, anvendelse af a priori information fra f.eks. boringer, lateral sammenkoblinger af modeller i 1 og 2 dimensioner, smooth sammenkobling), fremstilling af geofysiske temakort samt integreret tolkning af geofysiske og geologiske data.

Kurset er opbygget i sekvenser af oplæg og computerøvelser med anvendelse af programmerne EMMA, SiTEM/Semdi, res2dinv og 3GWorkbench.

Kurset henvender sig til alle, der ønsker at arbejde med hydrogeofysiske problemstillinger og integreret tolkning af elektriske og elektromagnetiske samt geologiske data. Kurset danner endvidere baggrund for videregående kurser som Geofysisk inversionsmodellering eller Videregående elektromagnetiske metoder.

Form og omfang

Kombinerede oplæg og øvelser i uge 4, 2004, kl. 8.15 - 16.00.

Obligatorisk program

Alle forelæsninger.

Forudsætninger

Miljøgeofysisk Metodik.

Lærebøger

Noter til Geofysik og Grundvandskortlægning (GeoFysikSamarbejdet) samt egne noter og artikler.

Lærere

Kurt Jørgensen og Esben Auken.

Eksamen

Afløsningsopgave bedømt efter 13-skalaen under medvirken af censor.