En god måde at reflektere, over hvad du kan og vil med din akademiske uddannelse, er gennem en kompetenceafklaring.
Kompetenceafklaring giver overblik over:
Sådan et overblik er godt i en afklaringsproces. Men det er også et godt værktøj, når du skal opbygge et CV, skriver en jobansøgning eller skal til jobsamtale.
Personlige kompetencer er bestemt af dine grundlæggende menneskelige egenskaber, holdninger, selvindsigt og erfaring.
De har indflydelse på, hvordan du løser opgaver og samarbejder med andre. Det kan for eksempel være, at du er: analytisk og struktureret.
Det kan være en god idé at sætte disse kompetencer ind i en sammenhæng, hvor du løser eller har løst nogle opgaver for at konkretisere dine egenskaber.
Faglige kompetencer er kompetencer, egenskaber, kvaliteter, speciale-områder med mere, som du har fået gennem din uddannelse og/eller via relevant erhvervserfaring.
Branchefaglige kompetencer knytter sig til en bestemt branche eller et bestemt fag - altså specialiserede kompetencer.
Metodefaglige kompetencer er ikke knyttet til en særlig branche og er mere generelle.
De kan bruges i flere forskellige typer af opgaveløsninger; eksempelvis analyse (kvantitativ, kvalitativ), databehandling, fagformidling, kvalitetssikring, projektledelse, risikoberegning mm.
Det er især metodefaglige kompetencer, som er nyttige at få skematiseret og fremhævet. Det er nemlig ofte de metodefaglige kompetencer, du kan fremhæve, når du søger job uden for et specifikt fagområde. Det kan fx være job som analytiker, kvalitetsfaglig person, produktudvikler, sagsbehandler mm.
Denne øvelse hjælper dig til at identificere, prioritere og målrette dine kompetencer.
Gå sammen med en ven eller studiekammerat, som kender dig godt. Lad personen spørge ind til, hvad du er god til både personligt og fagligt (se personlige og faglige kompetencer), samt hvordan du løser dine opgaver.