Når du skal begynde på universitetet, er der en række praktiske ting, som vi anbefaler at du forholder dig til allerede inden studiestarten.
Vi har desuden forskellige tilbud, som kan være med til at klæde dig endnu bedre på til dit nye liv som universitetsstuderende.
Du finder informationer om ungdomskort og andre former for transportrabat til studerende på denne side:
Bemærk: Du kan først få ungdomskort fra den samme dato, som du er SU-berettiget fra.
Du finder dit skema over dine undervisningstimer inde på mitstudie.au.dk. Dit skema vil først være klar op til studiestart.
Udover din undervisning vil du også have møder med din læsegruppe og forberedelse, og det er aktiviteter, som du skal være opmærksom på at planlægge ind i dit skema.
Et fuldt skema for første semester kan derfor eksempelvis se sådan ud:
De kurser, du skal følge i dit studieprogram, kan du læse om i Kursuskataloget. Her finder du blandt andet information om kursernes indhold, undervisnings- og eksamensform samt underviserne.
Det er vigtigt, at du får bestilt et personligt studiekort i forbindelse med studiestarten.
Bestilling af studiekort
Du skal selv sørge for at købe de nødvendige undervisningsmaterialer, men vi anbefaler, at du venter med at købe dem til introdagene. Her vil du få mere information om, hvad der er godt at købe.
Der vil desuden være en pop-up bogshop på Navitas, hvor du let kan anskaffe det du skal bruge.
Du kan se materialelisten for dit studie og semester på Stakbogladens hjemmeside (Obs: Vær opmærksom på, at listen først er opdateret, når der står forår 2025 ved den).
Husk din bærbare PC
Vi forventer, at du har en bærbar PC, når du starter på studiet. Det er et nødvendigt værktøj i dagligdagen, og du får brug for den allerede i løbet af introdagene!
Køb af ny PC
Står du for at skulle anskaffe en ny bærbar PC, vil vi anbefale følgende:
Og husk: God batterikapacitet - vi kan ikke garantere tilstrækkelig strømforsyning i alle undervisningslokaler.
Vi fraråder at købe en Mac
Vi fraråder, at du køber en ny Mac. De specielle programmer, som benyttes på uddannelsen er Windowsbaserede og kører bedst på en PC. Desuden har vores IT-support bedre mulighed for at hjælpe dig med en PC.
Hvis du allerede har en Mac i forvejen, kan det dog være en mulighed at installere en virtuel Windows-klient på den. Se mere på denne side under "VM-ware"
Som studerende skal du bruge en del IT-systemer og -platforme; alt dette får du præsenteret i studiestartsdagene, men her får du alle links samlet, så du let kan finde dem senere hen.
Din samlede indgang er mitstudie.au.dk - herfra kan du komme videre til alt det, du har brug for som studerende, så sørg for at lære den godt at kende, så har du lige givet dig selv en stor hjælp i din tid som studerende!
Her finder du bl.a.
eduroam.au.dk er AU's trådløse netværk for studerende, medarbejdere og gæster. Følg guiden på eduroam.au.dk/
Som studerende har du adgang til at downloade forskellig software; noget er specialprogrammer, som du nok skal få at vide, hvis du skal hente.
Du kan finde det hele her.
På Bibliotekerne kan du printe via My‐Print. Du kan læse mere om dette samt finde link til at oprette en bruger her.
AU har indført totrinsbekræftelse på flere systemer for at højne sikkerheden. Du kan finde en guide til opsætning af totrinsbekræftelse her.
Hvis du installerer og logger på VPN, kan du tilgå AU's netværk og tilknyttede services hjemmefra. Du finder guide til brug af VPN her.
Vær opmærksom på sikkerheden, når du arbejder med AU's IT systemer: Læs mere om informationssikkerhed
Hvis du oplever problemer, så start altid med at kigge på serviceinfo.au.dk, hvor du kan se, hvis der er generelle driftsforstyrrelser.
Derudover kan du også altid kontakte IT-supporten, der er klar til at hjælpe dig. Du finder din IT-support her.
Online studiestartsforløb Study@AU
Forbered dig på studiestarten gennem AU’s online studiestartsforløb: Study@AU. Forløbet giver dig svar på en række praktiske spørgsmål, som er rigtig rare at have på plads, inden du møder op på universitetet første gang. Når du har gennemført Study@AU, vil du opleve at:
· Du har opnået fortrolighed med de væsentligste digitale platforme
· Du har indblik i forskellen mellem ungdomsuddannelser og universitetet
· Du har indblik i dit studies opbygning og indsigt i forventninger til dig som universitetsstuderende
· Du har kendskab til hvem, der kan hjælpe dig som studerende
Forløbet er delt op i moduler, som kan tages enkeltvist. Det samlede forløb tager ca. et par timer at gennemføre. Du bliver automatisk tilmeldt Study@AU, når du er blevet optaget på en uddannelse på AU.
Du kan tilgå forløbet i Brightspace senest fra den 22. december 2023. Du modtager en mail med nærmere information.
· Find Study@AU for bachelorstuderende via ”Mine kurser” i Brightspace her
Hos Specialpædagogisk Støtte (SPS) på Aarhus Universitet kan du få hjælp og vejledning, hvis du har særlige behov for støtte.
Det kan være, at du har brug for støtte på grund af:
Vigtigt: Du må gerne kontakte SPS inden studiestart – også hvis du er i tvivl om SPS er noget for dig.
Hvis du har en psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse, så kan du søge om dispensation til at få særlige vilkår til dine eksamener. Hvis du får en dispensation, kan det for eksempel være, at du får ekstra tid til din eksamen eller lov til at bruge særlige hjælpemidler.
Det er vigtigt, at du søger om dispensation så tidligt som muligt - og i god tid inden eksamensperioden, for ellers kan det være, din ansøgning ikke kan nå at blive behandlet.
Du kan læse mere om dispensation til eksamen i menuen under 'Regler og vejledninger´ > Dispensationer' eller spørge din studievejleder.
Hvis du trænger til en genopfriskning af matematikken inden studiestart, kan vi tilbyde et kort online-brush up-kursus op til studiestart.
Kurset er et frivilligt tilbud, der giver en genopfriskning af væsentlige områder fra matematik på A-niveau: algebra, ligninger, funktioner, differentiation, integration, vektorer og trigonometri.
Læs mere på siden 'Brush up-matematik for diplomingeniører' i menuen.
Gennem din tid på Aarhus Universitet bliver der med garanti mange ting, du er i tvivl om, og heldigvis er der mange, som du kan søge hjælp hos - måske har du allerede nogle spørgsmål nu, og så er kontakterne herunder de helt rigtige for dig at kende:
Har du spørgsmål til studiestart, kan du kontakte dine tutorer (se under 'studiestartsdagene' i menuen) eller skrive til:
Har du spørgsmål til studieliv, studievalg og trivsel, kan du se mere under 'Studievejledning' i menuen eller skrive til:
Har du spørgsmål til dit nye studie om f.eks. undervisning, eksamen, dispensationer, merit m.m., kan du skrive til Studieservice.