Tips til CV, ansøgning, samtale m.m.

Hvordan finder man drømmejobbet? Hvordan sikrer man et godt specialesamarbejde? Hvordan skriver man CV og ansøgning? Og hvordan netværker man? Få tips her.


Karrieremesse - sådan gør du

Som du ved, er forberedelse din vej til succes, og det gælder også, når du drager ud for at møde virksomheder på job- og karrieremesser eller deltager på de virtuelle af slagsen.

På Aarhus BSS afholder vi i løbet af året en række karrieremesser. Tjek datoen for næste event i vores kalender.

Tip 1: Research

Besøg tilmeldingssiden nogle dage før og se listen med tilmeldte virksomheder. Research og find aktuelle stillingsopslag.  

Find 3-5 virksomheder, som du er særligt interesseret i og besøg virksomhedernes hjemmesider og sociale medier. Ud fra den information, du finder, kan du forberede gode spørgsmål, fx:

‘Jeg kan se, at I leder efter xxx. Hvad skal der til for at komme i betragtning til denne stilling?'.

Tip 2: Kom godt fra start 

Tænk over, hvordan du bedst præsenterer dig for virksomheden. Forbered en elevatortale, hvor du kort fortæller, hvem du er, og hvad du kan tilbyde/er på udkig efter. Stil derefter dit første spørgsmål.  

Hold din præsentation meget kort og husk at lytte for at lære mere om virksomheden. Virksomheden kender nok ikke din uddannelsesretning, så vær forberedt på at kunne fortælle, hvad du har lært undervejs og kan tilbyde.

Det er en god ide at have en notesbog med eller klar, så du kan notere navne, kontaktinformation og anden vigtig information. 

Tip 3: Opdatér dine online profiler  

Særligt ved vores virtuelle messer er din profil på AU Job- og Projektbank vigtig. Det er nemlig her virksomhederne kan se, hvad du er på udkig efter, og hvad du kan tilbyde. Men også ved fysiske messer, er det en god idé at have opdateret dine online profiler på fx AU Job- og Projektbank, LinkedIn osv. De rekrutteringsansvarlige søger måske på dig.

  • Tjek at det basale stemmer: Navn, kontaktinformation, uddannelse og billede
  • Vælg jobtyper, lokation og roller, som du er interesseret i 
  • Tilføj kurser, kompetencer og erfaring 

Tip 4: På dagen  - kast dig ud i det

Klæd dig professionelt. Husk også at have det sjovt undervejs og at se dagen som dag, hvor du kan stille alle dine spørgsmål. De rekrutteringsansvarlige vil hellere end gerne i snak med dig og hjælpe dig med at blive klogere på dine muligheder.

Er du på den rette vej?

Med en uddannelse fra Aarhus BSS har du valgt en retning for din karriere, men du behøver ikke at være helt afklaret omkring, hvad du vil. Du har stadig mange forskellige muligheder foran dig.

Se din studietid som et eventyr

Se din studietid som en læringsbane, et eventyr med - ja, selvfølgelig tvivl, mange skilleveje og udfordringer, men også med nye oplevelser og ny læring.

Mød virksomheder undervejs i din studietid og få inspiration til, hvilken branche og hvilke arbejdsopgaver, du interesserer dig for. Det samme gælder, når du takker ja til dit første job. Se jobbet som et skridt på vejen til at lære om dine fremtidige planer.

Overvej SMV'erne

Måske overvejer du et job i en større virksomhed, men overvej også muligheden for at arbejde i en lille eller mellemstor virksomhed (SMV). SMV'er udgør nemlig en rigtig stor del af arbejdsmarkedet, og der er derfor rigtig mange jobmuligheder. 

Hav dig selv med undervejs

Alle tvivler af og til, og du er sikkert ikke en undtagelse. Hvis du er i tvivl om dine valg, så stil dig selv disse spørgsmål og følg svarene på dem samt din mavefornemmelse, Husk også, at dine valg som oftest kan justeres undervejs. 

  • Hvilke værdier er vigtige for dig?
  • Hvad interesserer du dig for?
  • Hvad får du energi af at lave?
  • Hvor er dine styrker?
  • Hvordan ønsker du, at dine interesser, værdier og styrker skal komme til sin ret på din karrierevej?
     

Vi er her for dig og kan give dig input og feedback på dine tanker. Book vores erfarne karrierevejledere her. 

Du kan også finde inspiration til, hvilken branche det kunne være interessant at arbejde i ved at undersøge vores mange karrierepartnere. Se vores virksomhedspartnere her.  

Sådan får du erfaring

Vores erfaring er, at praktisk erfaring er godt ift. at få dit første job, når du er færdig med studiet, men også for at blive klogere på, hvad du gerne vil.

Tjek linket her for at se, hvordan studerende med din uddannelse kom i job.

Vores dygtige karrierevejledere på Aarhus BSS, Marianne, Niki og Kimm, er eksperter i at give dig råd og vejledning om din karriere. Du kan til enhver tid skrive til dem med dine spørgsmål eller booke en af dem til et individuelt møde gennem vores karrierevejledning.

Studiejob

Et studiejob er en god indgang til at få praktisk erfaring som studerende. Et studiejob gør dig nemlig blandt andet i stand til at strukturere og prioritere din tid, hvilket er kompetencer, din fremtidige arbejdsgiver med sikkerhed værdsætter.

Selvom du måske ikke føler, at dit studiejob er relevant, så kan din erfaring i langt de fleste tilfælde sagtens bringe dig videre. Har du eksempelvis kundekontakt, er dette noget, som er et stort plus i de fleste organisationer. 

På udkig efter et studiejob? Hold øje med AU Job- og Projektbank.

Specialesamarbejde

Et specialesamarbejde med en virksomhed er en god måde, hvorpå du kan få indblik i de aktuelle udfordringer og muligheder i en virksomhed. 

Inden du søger specialesamarbejde

Overvej mulige emneområder for dit speciale og undersøg hvilke virksomheder, der potentielt kan være et match. Søg også uopfordret, hvis ikke virksomheden allerede har et relevant opslag. Sørg for at være velforberedt og formulere, hvad du kan bidrage med til virksomheden gennem jeres samarbejde.

Undervejs i dit specialesamarbejde 

Hav tjek på forventningsafstemningen fra start og sørg for at virksomheden kan stille både tid og data til rådighed. Selvom virksomheden har travlt, kan du være på forkant ved at aftale jævnlige opfølgningsmøder i god tid og sige, hvad du har brug for fra dem.

Når specialet er afleveret

Præsentér dit speciale for virksomheden inden dit mundtlige forsvar. På den måde kan du inddrage virksomhedens feedback i dit forsvar, samtidig med at du viser dem de resultater, du er kommet frem til gennem jeres samarbejde. 

På udkig efter et specialesamarbejde? Hold øje med AU Job- og Projektbank.

Projektorienteret forløb

Et projektorienteret forløb (praktik) er din mulighed for at afprøve, hvad du kan bidrage med i en virksomhed. Gennem forløbet vil du opleve at få større selvindsigt i forhold til din viden om, hvilken form for virksomhed, du trives godt i, fordi du får et unikt indblik i virksomhedens værdier.

Hold øje med AU Job- og Projektbank. Virksomhederne tilføjer nemlig praktikpladser til siden løbende. Husk også, at virksomheden måske endnu ikke ved, at du er deres næste praktikant, så tøv ikke med at kontakte interessante virksomheder.

Tjek også det formelle omkring et projektorienteret forløb på din studieportal.

Frivilligt arbejde

Det er langt fra kun erfaring fra betalte jobs, som virksomhederne kigger efter i dit CV.

Et job som frivillig kan i nogle tilfælde give dig praktisk erfaring, som et betalt job ikke kan. I et frivilligt arbejde kan du tilegne dig stor praktisk erfaring ved at påtage dig et større ansvarsområde, end du ville få tildelt af en virksomhed i et betalt job.

Hvis du vil være frivillig, kan du filtrere din søgning i AU Job- og Projektbank til at vise de aktuelle stillingsopslag for frivilligt arbejde inden for din foretrukne placering.

CV – få det bedste frem

Dit CV bliver i langt de fleste tilfælde læst først. De rekrutteringsansvarlige er travle, og vores bedste tips til dit CV er, at det skal være målrettet den stilling, du søger og hurtigt give indtryk af, at du er den rette til en samtale.

Målret dit CV

Brug tid på at læse og analysere stillingsopslaget og skaf dig viden om jobbet ved fx at ringe til virksomheden. Brainstorm derefter på de erfaringer/personlige kompetencer, du har, og hvordan de kan bruges i jobbet. 

Vis at dit CV er fokuseret og relevant

Fremhæv og sæt det på side 1, som kvalificerer dig til stillingen – og gerne i profilteksten. Hav ikke alt med i dit CV, men det, som er relevant ift. stillingen.

Slå på din motivation og erfaring

Det er ikke kun erfaring fra betalte jobs, som tæller i dit CV. Fx kan et projektsamarbejde, frivilligt arbejde eller lign. være mindst lige så relevant. Husk også, at du ikke skal kunne alt som står i stillingsopslaget.

Uddyb dine faglige og professionelle kompetencer

Sæt ord på hvad du har lært, hvilke ansvarsområder du har haft og hvilke resultater, du har skabt. Den som læser, kender sandsynligvis ikke din uddannelse eller til ansvarsområderne i din tidligere stilling.

Du kan med fordel sætte et citat på 1 linje ind fra en tidligere arbejdsgiver, som beskriver netop den forskel, du har gjort.

Skab overskuelighed i dit CV

Gør det nemt at skimme dit CV og hav nyeste erfaring fra uddannelse og job øverst. Brug fx bullets frem for prosa og tænk i sigende/fængende overskrifter undervejs.

Ansøgning - sådan laver du en god ansøgning

Du kan lave en god ansøgning ved at følge nogle simple råd.

Fokusér din ansøgning

Forsøg at koncentrere din ansøgning, så den maksimalt fylder en side. Undgå fyldord og for lange eller komplicerede sætninger.

Skab overblik og overskuelighed

Giv luft mellem dine afsnit med mellemrum og overskrifter, så læsningen bliver mere overskuelig. Din ansøgning skal se indbydende og overkommelig ud ved første øjekast.

Motivér din ansøgning

Ved at sætte ord på, hvorfor du brænder for den konkrete stilling (eller arbejdsplads, hvis din jobansøgning er uopfordret), gør du samtidig din ansøgning motiveret og målrettet.   

Hav fokus på, hvad arbejdsgiverne får ud af at ansætte dig

Giv arbejdsgiveren et billede af dig i jobbet ved at slå på, hvorfor der er et match mellem det, du kan bidrage med og det, virksomheden søger. Hav fokus på, hvad arbejdsgiveren får ud af at ansætte dig. Fortæl om dine kompetencer, og fortæl hvordan du vil kunne bruge dem og din erfaring i den aktuelle stilling. Når du fortæller, hvorfor du kan se dig selv i jobbet, vil arbejdsgiveren også få lettere ved det.

Tænk over dine formuleringer

Skriv i nutid og brug aktive formuleringer hele vejen igennem din ansøgning, så dit sprog er levende og let at læse.

LinkedIn - sådan bruger du LinkedIn i din jobsøgning

Via LinkedIn kan du både søge et job, udvide dit netværk og få inspiration fra andre jobprofiler. Derudover kan du via LinkedIn opleve at blive headhuntet af en virksomhed, uden at du har lagt billet ind på et job hos dem. Et godt tip er derfor, at du gør din LinkedIn-profil synlig og interessant.

Søg inspiration hos andre profiler

Det kan godt betale sig at gå på opdagelse i andre LinkedIn-brugeres profiler. På den måde finder du ud af, hvad du synes, der fungerer godt for andre, så du kan overføre det indhold, der inspirerer dig, til din egen profil.

Fx kan du søge på Aarhus Universitets LinkedIn-side. Her kan du vælge 'Alumni' og derefter søge på profiler med din uddannelse. 

Brug tid på at beskrive dig selv

Din LinkedIn-profil må gerne afspejle dig som person, så arbejdsgiveren får et indtryk af, hvem du er. Sæt gerne et billede ind af dig selv og giv din profil en fængende overskrift.

Henvis til din LinkedIn-profil

Se din profil på LinkedIn som et visitkort, du kan henvise til, når du sender en jobansøgning. 

Brug din profil som portefølje

På LinkedIn kan du tilføje nogle få eksempler fra dine tidligere arbejdsopgaver eller projekter fra studiet på din profil. Sådan viser du noget af det, du er stolt af at have produceret inden for din profession eller faglighed.

Betragt LinkedIn som en jobbank

LinkedIn er et godt supplement til jobsøgning på AU Job- og Projektbank eller andre jobsøgningssider. Du kan nemlig hurtigt danne dig et overblik over, om en virksomhed har ledige stillinger, og selv hvis de ikke har, kan du sende dem en uopfordret ansøgning.

Få flere gode tips og en fuld guide til, hvordan du bruger LinkedIn i din jobansøgning fra Djøf: https://www.djoef.dk/r-aa-dgivning/jobsoegning/optimer-din-linkedin-profil.asp

Sådan forbereder du dig inden jobsamtalen

Er du blevet inviteret til en jobsamtale? Så har du allerede gjort et godt stykke arbejde i din jobansøgning. 

Se præsentabel ud til samtalen

Stryg skjorten eller sæt håret op. Uanset hvad der gør, at du føler dig præsentabel og veloplagt inden samtalen, vil det styrke din selvtillid og din udstråling.

Genlæs jobopslaget og din ansøgning

Inden samtalen har du mulighed for at blive helt skarp på de kvaliteter og krav, der står beskrevet i jobopslaget ved at læse det igen og henvise til det i løbet af samtalen. Genlæs også din egen ansøgning, så du kan huske, hvordan du beskriver dig selv og dine kompetencer.

Husk, det en samtale – ikke en eksamen

Selvom jobsamtalen kan virke alvorlig, er det ikke en eksamen. Jobsamtalen er også din mulighed for at mærke efter, hvad du synes om jobbet, ansættelsesforholdene og virksomheden i sig selv. 

Vis interesse og nysgerrighed

Til jobsamtalen kommer du langt med at vise interesse og nysgerrighed, og du kan derfor researche på virksomheden hjemmefra eller forberede nogle ting, du godt kunne tænke dig at vide mere om i forhold til jobbet.

Overvej nogle af de typiske spørgsmål hjemmefra

  • Hvorfor skal vi lige præcis ansætte dig?
  • Hvad finder du særligt interessant i jobbet?
  • Hvilke betænkeligheder har du med jobbet?
  • Hvad er din største styrke/ svaghed, og hvordan kommer den til udtryk?
  • Hvilke forventninger har du til din kommende chef?
  • Hvordan vil du bidrage til udvikling af teamet?
  • Hvad er dine fremtidsmål?

 Få flere gode råd om, hvordan du forbereder dig bedste inden jobsamtalen fra Djøf: https://www.djoef.dk/r-aa-dgivning/jobsoegning/test-og-jobsamtale/gode-r-aa-d-til-jobsamtalen.aspx

Sådan netværker du dig til jobbet

Vidste du, at det bliver estimeret, at 70-80% af alle ledige stillinger aldrig når til jobansøgningssiderne, før de bliver besat. Det skyldes, at virksomhederne trækker på deres netværk, når de skal finde en ny medarbejder. Det kalder vi det skjulte jobmarked. Hvis du derfor udelukkende holder øje med offentlige stillingsopslag, går du måske glip af drømmejobbet.

Skriv en uopfordret ansøgning

Der er ingen, der siger, at du kun kan søge et opslået job. Mange virksomheder screener løbende CV og ansøgninger, selvom de ikke har en ledig stilling. Det vil kræve lidt mere af dig at gøre en uopfordret ansøgning relevant, men den kan i bedste fald give dig en fod inden for hos virksomheden.

Tal med dit nære og fjerne netværk

Den bedste anbefaling, du kan få, er den, der kommer fra andre i dit nære og fjerne netværk. Flere virksomheder lægger vægt på at ansætte medarbejdere, de har hørt godt om gennem en personlig anbefaling. Start en dialog om job med din omgangskreds.

Der er som regel god mulighed for at netværke i forbindelse med karrierearrangementerne på Aarhus BSS, så hold øje med de kommende arrangementer i karrierekalenderen.

Bliv synlig over for virksomhederne

De rekrutteringsansvarlige er ofte på udkig efter kandidater på de digitale platforme, hvor de blandt andet kigger på uddannelse og kompetencer til de ledige stillinger. Derfor er dine online profiler vigtige. Du kan potentielt blive kontaktet af virksomheder, som du ikke vidste fandtes, men som har en spændende stilling til dig.

Det er selvfølgelig også vigtigt, at du kigger efter de stillinger, som allerede er slået op i AU Job- og Projektbank.

Hvad kan du slå på som nyuddannet?

Som nyuddannet er det ikke sikkert, at du kan trække på en stor praktisk erfaring, men det behøver ikke at være et benspænd i jobsøgningen. Der er nemlig flere ting, du med fordel kan slå på som nyuddannet fra Aarhus BSS.

Din nysgerrighed 

Sørg for at vise, at du er motiveret for at få jobbet, ivrig efter at lære nyt, og at du kender virksomheden gennem grundig research. 

Du bidrager med ny viden

Fremhæv dit potentiale som nyuddannet, idet du kommer med den nyeste viden i kraft af den teori, du har lært, og som du glæder dig til at omsætte i praksis i virksomheden.

Du udfordrer vanetænkning

Fokusér på at du ser frem til at kunne bidrage med nye måder at tænke på og hjælpe virksomheden bedst muligt uden på forhånd at være påvirket af vanetænkning i branchen.

Find jobs til dig, som er nyuddannet i AU Job- og Projektbank.