Studiestart - Politik og Økonomi

Velkommen til Aarhus BSS
Politik og økonomi

Velkommen til
Aarhus BSS

Politik og økonomi


Velkommen til dit nye studie på politik og økonomi

Det første du skal gøre som ny studerende, efter du har modtaget dit optagelsesbrev, er at bekræfte din studieplads!
Her på siden finder du al relevant information i forbindelse med din studiestart og rusuge. Hold dig orienteret på denne side helt frem mod studiestart, da der kan ske ændringer i mødetid og program mv.

Følg også med på Facebook-gruppen ”Politik og Økonomi RUS 2022”, hvor dine russekretærer løbende opdaterer og sender info ud til dig som kommende studerende på PolØk.

Vi glæder os til at byde dig velkommen!

Kontakt

 • Har du sprørgsmål til rusugen og studiestart?
  Kontakt russekretærerne på poerus@au.dk
   
 • Har du spørgsmål til dit studie?
  Kontakt studievejledningen

Få en virtuel intro

Forbered dig på studiestarten gennem AU’s online studiestartsforløb: Study@AU, som giver dig svar på en række praktiske spørgsmål. Du vil bl.a. blive introduceret til digitale platforme, vejledning og support samt få indblik i studiet og studielivet.

Forløbet er delt op i moduler, som kan tages enkeltvist. Det samlede forløb tager ca. 2 timer at gennemføre.

Du kan tilgå forløbet i Brightspace fra midten af august – under “Mine kurser”.

Velkommen til Aarhus BSS, Aarhus Universitet

Velkomsthilsen fra dekanen

Velkommen til Aarhus BSS – School of Business and Social Sciences

Aarhus BSS er ét af Aarhus Universitets fem fakulteter. Fakultetet samler de kernefaglige forskningsområder inden for erhverv og samfundsvidenskab og huser discipliner som f.eks. økonomi, erhvervsøkonomi, business technology, jura, statskundskab og psykologi.

Vores uddannelser er placeret blandt de absolut bedste ifølge de mest anerkendte internationale ranglister. Denne position kræver, at vi har høje standarder i vores forskning og undervisning, og at vi uddanner dygtige kandidater med stærke kompetencer til at varetage en bred vifte af funktioner på de nationale og globale arbejdsmarkeder.

Som studerende på Aarhus BSS kan I drage nytte af de mange muligheder, der følger med det at være en del af et stort, internationalt orienteret fakultet med mange forskningsområder. Vi lægger stor vægt på, at rammerne for vores uddannelser er et levende og inspirerende studiemiljø, og det gælder både i forhold til det sociale liv og det faglige udbytte af uddannelserne. I bliver en del af et internationalt miljø og undervist af forskere, der hører til blandt de førende i verden inden for deres specifikke forskningsfelt.

Derudover ser vi det som en af vores fornemste opgaver at pleje vores relationer til omverdenen, ikke mindst til virksomheder og organisationer i lokalområdet, så vi kan skabe gode muligheder for jer som studerende. Det er til gavn for jer, hvad enten I ønsker et projektorienteret forløb i en virksomhed eller organisation, eller på anden vis at komme i tættere kontakt med en kommende arbejdsgiver.

Jeg ønsker jer held og lykke i fremtiden, og jeg er overbevist om, at valget om at studere på Aarhus BSS vil ruste jer godt til fremtiden.

Med venlig hilsen
Thomas Pallesen, Dekan, Aarhus BSS

Studielederens velkomst

Det er med stor glæde, at jeg kan byde dig velkommen til bacheloruddannelsen i politik og økonomi.

Dit valg af uddannelse giver dig mulighed for at blive en del af et nyt og stærkt fællesskab. Politik og økonomi er stadig en ’ung’ uddannelse – du begynder på den 9. årgang – og du vil derfor komme til at kende de fleste af de studerende på uddannelsen, inkl. studerende på andre årgange. Studiemiljøet på uddannelsen er meget aktivt, og du vil få rig lejlighed til at engagere dig i både faglige og sociale foreninger og på den måde blive en del af ’PolØk-familien’.

Politik og økonomi kombinerer to fagligheder, økonomi og politologi, og du skal lære at mestre teori og metoder fra begge discipliner. På den måde får du et stærkt fundament for at være med til at præge udviklingen af fremtidens samfund.

Med dit nye liv som studerende på politik og økonomi følger mange spændende, nye muligheder. Men de nye faglige og sociale sammenhænge vil også kræve tilvænning, og de fleste oplever, at fagene stiller store krav. Den frustration, der kan følge med, er fuldt forståelig – ja, faktisk er det en del af læringsprocessen. Al erfaring siger dog, at det hele er lidt lettere at komme igennem, hvis man har et godt socialt fundament. Derfor er jeg glad for, at vores dedikerede team af tutorer i år har lavet et fantastisk program for rusugen, som jeg håber, du vil deltage i.

Med venlig hilsen
Peter Bjerre Mortensen,
Professor, Studieleder for politik og økonomi

Velkomst fra de RUSuge-ansvarlige

Kære nye medstuderende – vi har glædet os utrolig meget til at byde jer velkommen på Aarhus Universitet og ikke mindst på politik og økonomi. Her kommer I til at blive en del af et nyt studie med et utroligt stærkt sammenhold blandt de studerende på tværs af både hold og årgange.

Siden marts har vi, sammen med jeres 16 tutorer, forberedt en spændende RUSuge med sjove og inspirerende aktiviteter, som vi håber på, og opfordrer jer alle til at deltage i. I vil blive mødt af et program bestående af såvel faglige som sociale arrangementer. Disse har til formål at introducere jer til studielivet – herunder studievaner, læsegruppearbejde, forelæsninger, foreningslivet, fester, hyggestunder og meget mere.

Vi opfordrer alle til at møde op til RUSugen med et åbent sind, så I er klar til at få fede oplevelser og venner for livet. RUSugen rummer alle, og alle deltager på sine egne præmisser. Husk at følge med i Facebook-gruppen ”Politik og Økonomi RUS 2022” samt på Instagram-kontoen, ”poloekrus”, hvor vi løbende vil give jer de nyeste opdateringer for RUSugen. Vi slutter RUSugen af med en hyttetur, så sørg for at holde kalenderen fri hele ugen, så I får det hele med og en god start på jeres fremtid.

Hvis I har spørgsmål til RUSugen eller mere generelt til studielivet på politik og økonomi, så er I altid velkomne til at skrive til os på mail: poerus@au.dk.

Vi ses mandag den 22. august 2022 kl. 9.00 ved Institut for Statskundskab i Universitetsparken, Bartholins Allé 7, 8000 Aarhus C.

Kend os på de lyseblå t-shirts!

De bedste hilsner fra dine RUSsekretærer
Martin, 24 år, 8. semester PolØk og
Camilla, 25 år, 9. semester PolØk

Alt om din rusuge og studiestart

Program for rusugen

Studiestarten indledes af en rusuge, hvor du får mulighed for at lære dine nye medstuderende at kende. Din rusuge starter mandag den 22. august 2022 kl. 09.00. Vi opfordrer alle til at deltage i rusugen såvel som hytteturen, da det er en fantstisk måde at møde alle dine nye medstuderende på.

Se hele programmet

OBS: På Aarhus BSS og Aarhus Universitet er der en alkoholpolitik i forbindelse med alle former for rusaktiviteter for at sikre, at studiestarten foregår ansvarligt. Læs alkoholpolitikken her.

Husk at tjekke under punktet "Rusugens aktiviteter", hvad I skal have med de forskellige dage.

Mandag:

09.00 Velkomst Auditorie A1
09.45 Holdopdeling og lege Bygning1325, 240+228
10.30 Rundvisning på Institut for Statskundskab
11.30 Frokost Matematisk kantine
12.00 Sportsdag udendørs ved Matematisk kantine
16.00 Hjem
17.30 Tour de forening Fuglesangs Allé 4, R-bygningen
23.00 Hjem

Tirsdag:

09.00 Morgenmad ved en tutor Privat ved en tutor
10.30 Oplæg med færdiguddannede poløkkere R-bygningen, store sal
11.30 Rundvisning Fuglesangs Allé
12.00 Case competition R-bygningen, store sal
18.00 Forfest med fællesspisning Bartholins Allé – Universitetsparken
20.00 RUS-café – fest Bartholins Allé – Aarhus BSS Kantine

Onsdag:

10.00 Morgenmad ved en tutor Privat ved en tutor
11.30 Kærlighedsoplæg med Michael Svarer Bartholins Allé – A1
12.30 Planlægning af RUS-temafest Forhistorisk
13.30 Cykelskattejagt og frokost Aarhus midtby
16.15 Oplæg med Rune Slothuus Bartholins Allé – A1

Torsdag:

11.30 Introduktion til studielivet Fuglesangs Allé, 2610, 313A og B
13.00 Frokost
14.00 Bustransport til hytte i Venøborg
17.00 Aktiviteter og udpakning Hytten
20.00 RUS-temafest Hytten

Fredag:

09.30 Morgenmad Hytten
12.00 Adventure Race og frokost Hytten
18.00 Aftensmad Hytten
19.00 Ædruaften med underholdning Hytten

Lørdag:

09.00 Morgenmad Hytten
10.00 Valg på Venø Hytten
15.00 Snak med tutor Hytten
18.00 Aftensmad Hytten
20.00 Timetemafest Hytten

Søndag:

10.00 Morgenmad Hytten
12.00 Transport hjem

Find vej første dag

Den første dag mødes vi ved bygning 1333, auditorium A1, på Bartholins Allé 7.

Vi står klar til at tage imod dig!

Kend os på de lyseblå t-shirts!

Se kort

Mød dine tutorer

Dine russekretærer og tutorer har ansvaret for din rusuge og fører dig igennem hele ugens program. Vi er studerende på din egen studieretning og kan hjælpe dig med de mange forskellige spørgsmål, du kan have omkring studiet og studiestarten.

Se hele tutor-teamet her

Praktisk information om RUSugens aktiviteter

Aktivitetsdag (mandag)
Aktivitetsdagen – et episk og stemningsfyldt indslag for dig og dine nye holdkammerater. På tværs af holdene skal I kæmpe i diverse sjove lege og konkurrencer. 

Medbring:
- Sportstøj (herunder en hvid t-shirt, som må males på)
- Sko, som gerne må blive beskidte.

________

Case Challenge (tirsdag)
I rusugens Case Challenge bliver I inddelt i hold, hvor I sammen skal løse en case, der er i tråd med nogle af de fag, I vil møde på jeres første semester. For at ruste jer bedre til løsningen af denne case har vi inviteret en medarbejder fra Finansministeriet, der kommer og fortæller om gode metoder hertil. Inden case-opgaven vil I høre oplæg fra to forelæsere fra hhv. Institut for Økonomi og Institut for Statskundskab. 

________

Cykelskattejagt (onsdag)
Til cykelskattejagten skal I ud og prøve kræfter med Aarhus’ stejle veje og krøllede lokationer. Vi sender jer afsted i hold på en hyggelig cykeltur, hvor I vil få mulighed for at blive mere bekendt med jeres studieby.

Medbring:
- Cykel – hvis ikke du har en, kan vi godt finde en til dig
- Cykelhjelm

________

Hyttetur (torsdag–søndag)
Fra onsdag til lørdag kører hele den nye årgang og tutorerne på forlænget weekend, som skal bruges på sjove aktiviteter, socialisering og fester.
Da RUSugen består af et tætpakket program, er det en god ide at klargøre pakningen til turen i god tid – allerhelst før RUSugen starter.  

Medbring:
- 1-2 sæt praktisk tøj, der gerne må blive beskidt
- Regntøj – hvis vejrguderne er imod os
- Tøj svarende til tre overnatninger og to fester
- Sportssko
- Sovepose, lagen og pude
- Et viskestykke og en karklud
- Håndklæde
- Toiletsager
- Badetøj

Forberedelse før RUSugen

FØR RUSUGEN

Først og fremmest er det en rigtig god idé at rydde hele sin kalender i den uge, som RUSugen varer. Det vil sige fra mandag den 22. august 2022 til søndag den 28. august. Det kan derfor også være en god idé at have forberedt nogle praktiske ting, inden RUSugen starter.

Det er bl.a. en god idé at skaffe dig en cykel, få søgt din SU og forberede de ting, du skal have med (se praktisk info om rusugens aktiviteter).

Derudover vil det være en fordel for dig at følge os på SoMe, her kan du løbende blive opdateret med praktiske, sociale og sjove oplysninger om alt det, der er værd at vide før og under RUSugen:

 • Like Facebook-siden "Politik og Økonomi RUS 2022"
 • Følg Instagram-kontoen “poloekrus”
 • Tilføj “Poerus2022” på Snapchat: 

Download appen AU Find – så bliver det lettere for dig at finde rundt.

Sidst men ikke mindt kan du glæde dig til at møde alle dine nye medstuderende, som er lige så spændte som dig. Vær åben og hav det sjovt!

Introduktion til vigtige systemer, vejledning, support og boghandel

Sådan holder du dig orienteret, når du er studerende

Mitstudie.au.dk
Mitstudie.au.dk er din samlede indgang til studieinformation og selvbetjeningssystemer, der giver dig et personaliseret overblik over din undervisning, skema, meddelelser og arrangementer. Her får du også direkte adgang til andre platforme, for eksempel STADS og Brightspace. Du kan også bruge mitstudie.au.dk på mobil eller tablet.

___

Brightspace
Brightspace er en fælles online læringsplatform for undervisere og studerende. Platformen giver blandt andet mulighed for nem adgang til gruppearbejde og giver dig mulighed for at sende og modtage beskeder. Det er her, din underviser kan informere om skemaændringer og lægge undervisningsmateriale op. Det er derfor vigtigt, at du tjekker Brightspace ofte.

___

Studieportalen
Studieportalen er det website, du er på nu. Du finder al information via venstremenuen, blandt andet studieordninger, studievejledning, information om udveksling, eksamensplaner og -regler, alt om dit studiemiljø, dine timeplaner mv. Vi anbefaler, at du tjekker studieportalen, hvis du søger officiel information om dit studie.

___

Din AU-mail
Alle studerende på Aarhus Universitet får en AU-mailadresse (studienummer@post.au.dk). Det er vigtigt, at du bruger denne e-mail, når du fx skriver til studievejledningen og lignende. Det er også vigtigt, at du tjekker din AU-mail, hvor Aarhus Universitet kan sende dig vigtig information – bl.a vigtige deadlines.

Få hjælp og vejledning på dit studie

Studievejledningen
Du er altid velkommen hos studievejledningen, når du har studiemæssige spørgsmål fx vedrørende eksamen, studieregler, orlov, barsel, studieplanlægning, dispensationer, sociale udfordringer mv. På studievejledningen har vi tavshedspligt, så alt, hvad du siger, forbliver fortroligt.


Aarhus BSS Student Services
Her kan du få hjælp og vejledning, hvis du har praktiske og administrative spørgsmål om din uddannelse. Du kan bl.a. få hjælp til karakterudskrifter, verificering af uddannelse, fag- og eksamenstilmelding, dispensationsansøgninger og meget andet.


IT, boghandel og bibliotek

IT-support

Som studerende ved Aarhus BSS bliver IT en central del af dit studieliv, og du er altid velkommen til at kontakte IT-supporten. IT-supporten kan hjælpe dig med alt fra brugernavn og passwords, din webmail, adgang til det trådløse netværk via Eduroam og meget mere. Der tilbydes desuden forskellige IT-kurser, som du finder mere information om på facebook.com/BssKurser.

IT-supporten findes både på Fuglesangs Allé (bygn. 2628) og på Bartholins Allé (bygn. 1322)


Boghandel

Politologisk Bogformidling
PB ligger i Universitetsparken og er din bogpusher på politik og økonomi. Her kan du både få fat i pensum til dine statskundskab- og økonomifag samt få en gratis kop kaffe alle hverdage kl. 12-13.

BSS Books
Du kan også købe dine bøger online på www.bssbooks.dk. BSS Books er en del af Stakbogladen, som er de studerendes boghandel på Aarhus Universitet. Her finder du en bogliste med de bøger, som er obligatoriske til dit studie. Du kan naturligvis også købe dine bøger direkte i vores pop-up butik på Fuglesangs Allé 4, som er åben to gange om året ved semesterstart. Du får altid 10% studierabat.


Bibliotekerne - AU Library

På bibliotekerne (AU Library) kan du bl.a.:

 • søge information og litteratur – online og fysisk
 • finde læsepladser og gruppearbejdspladser
 • få hjælp til at søge, finde, vurdere og organisere akademisk information og litteratur.

_______

De to biblioteker i Aarhus, som er tilknyttet Aarhus BSS finder du på:

Skema og beskrivelser af fag

Timeplaner
Du finder altid dine timeplaner (dit skema) her på studieportalen under menupunktet Undervisning > Timeplaner. Der kan forekomme ændringer i timeplanerne, og derfor er det vigtigt løbende at tjekke dine timeplaner.

Fagbeskrivelser
Konkrete beskrivelser af alle de forskellige fag finder du i kursuskataloget under Undervisning > Kursuskatalog. Her kan du også få et overblik over pensum i de forskellige fag.

Forstå organisationen

________

Aarhus BSS er ét af de fem fakulteter på Aarhus Universitet og samler de samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske discipliner. Fakultetets officielle navn er School of Business and Social Sciences, men i daglig tale bruges Aarhus BSS.

Aarhus BSS huser 6 institutter, som er Institut for Økonomi, Institut for Statskundskab, Institut for Virksomhedsledelse, Psykologisk Institut, Juridisk Institut og Institut for Forretningsudvikling og Teknologi.

Det er Institut for Statskundskab og Institut for Økonomi, som står for uddannelsen i politik og økonomi.

Code of Conduct og Ytringsfrihed

Code of Conduct for studerende ved Aarhus BSS beskriver de grundlæggende værdier og forventninger til de studerendes adfærd, når de færdes på universitetets arealer eller optræder som repræsentanter for Aarhus Universitet. Alle studerende forventes at respektere og leve op til de adfærdsmæssige værdier inden for læring, samvær og i forhold til omverdenen.

_______

Aarhus Universitet værner om ytringsfrihed og den enkeltes mulighed for at udfolde sit potentiale. Den frie dialog og tolerance over for forskellige synspunkter er selve grundlaget for universitetets virke.

Kort om dit nye studie

Undervisningsformer

Forelæsning
En af undervisningsformerne, der præger politik og økonomi, er naturligvis forelæsninger. Her sidder du med din årgang og undervises af en forelæser. Der er således tale om ren envejskommunikation, så vent med spørgsmål til pausen. Forelæseren forbereder som regel et slideshow, som du kan hente på Brightspace. Således kan du skrive noter direkte ind i forelæserens slides, kopiere dem ind i OneNote (eller andre noteprogrammer) eller følge med i dem på din egen skærm.

__________

Læsegruppearbejde
Efter forelæsning mødes du med din læsegruppe, hvor I samarbejder om et opgavesæt. Opgavesættet indeholder en række spørgsmål eller opgaver, der knytter sig til ugens pensum. Det vil også være opgavesættet, der er omdrejningspunktet for holdtimen i det pågældende fag. Vi sørger for at arrangere læsegrupper det første semester. Læsegruppen er der, hvor man for alvor får tingene ind under huden, da opgavesættet giver mulighed for at bruge ugens undervisning i praksis. I faget matematiske og statistiske principper vil der være studiecafe, hvor det er muligt at stille spørgsmål til opgavesættet.

__________

Holdtimer
På holdtimen vil holdets instruktor – som er en ældre studerende, ansat til at undervise – gennemgå opgavesættet sammen med dig. Holdtimen er klasseundervisning, som du kender det, med rig mulighed for at stille spørgsmål til ugens pensum, forelæsning eller opgavesættet. Det er stedet, hvor der ikke findes dumme spørgsmål – med komplekst pensum er det de færreste, der forstår alle aspekter af det. Holdtimerne styres af instruktoren, men det meste af tiden står du og dine klassekammerater for at holde oplæg og fremlægge opgaver, som I har forberedt i læsegruppen.

Dine fag på første semester

Politologisk introduktionskursus

Velkommen til politologisk introduktionskursus.

Vi giver i faget en grundlæggende introduktion til statskundskaben og dens mange aspekter. Derved får I en bred indføring i studiet af politik og de politiske processer, hvor I undervises af eksperter i hver sin fagdisciplin.

I får dermed en smagsprøve på de mange forskellige fagdiscipliner, som I kommer til at møde i jeres andre statskundskabsfag. I løbet af de næste måneder vil I erhverve jer et grundlæggende kendskab til det danske politiske system og blive i stand til at gennemskue, forstå og analysere ting, som I ikke troede var muligt.

Faget vil på afgørende vis rykke jeres viden om – og forståelse for politik, ligesom I kommer til at lære at arbejde selvstændigt og kommunikere jeres analyser til andre. Det kan kun blive godt, og I har al mulig grund til at glæde jer.


Økonomisk principper

Økonomiske principper er et introduktionsfag til mikro- og makroøkonomi.

Kurset starter i mikroøkonomi-delen med at se på nogle helt grundlæggende forhold knyttet til, hvad mikroøkonomi er. Vi tager udgangspunkt i at forstå̊ nogle grundlæggende begreber og sammenhænge knyttet til, hvordan markedsmekanismen fungerer. Den første del vil opbygge, hvad man kunne kalde basismodellen; nemlig en verden med fuldkommen konkurrence.

Halvt inde i semesteret starter makroøkonomi op med en gennemgang af, hvad man kunne kalde makroøkonomiske nøglevariable (BNP, arbejdsløshed, prisniveau og inflation). Vi vil gennemgå̊, hvordan disse måles, og hvilke faldgrupper der er, når man bruger dem. Derefter vil vi prøve at gå dybere ned i makroøkonomisk teori ved at introducere nye emner og modeller, der kan beskrive udvikling under visse antagelser. 


Matematiske og statistiske principper

Faget er en introduktion til matematik og statistik.

Mange af de problemer, som man kommer til at møde som PolØk’er, kan man helt naturligt formulere ved hjælp af matematiske metoder. Således er matematik et vigtigt værktøj i analysen af fundamentale problemer i økonomi.

Formålet med dette kursus er at tilvejebringe de matematiske færdigheder, som er nødvendige for at analysere afhængigheder og deres betydning for allokering af økonomiske ressourcer.

I statistik arbejder man bl.a. med stikprøver udtaget fra en population. Det kan være en stikprøve af, hvilke partier danskerne vil stemme på til næste Folketingsvalg. Da det enten kan være en kostbar eller umulig opgave at spørge alle danske vælgere, udtager man i stedet en stikprøve og spørger, hver enkelt af de udvalgte, hvem han/hun vil stemme på. Herfra lærer du, hvordan du vha. stikprøven kan sige noget om den generelle population; i dette tilfælde danske vælgere. Du kommer også til slutte fra den generelle population til det specifikke gennem sandsynlighedsberegning, hvor du undersøger, hvilke stikprøveresultater du kan regne med at få.

Find rundt på campus

Politik og økonomi har undervisning på både Fuglesangs Allé, hvor Institut for Økonomi holder til, og i Universitetsparken, hvor Institut for Statskundskab holder til.

Du kan med fordel downloade appen AU Find eller besøge au.dk/kort, hvor du også kan søge på bygninger mv.

Studenterforeninger

På campus finder du et rigt foreningsliv blandt studerende, som er med til at berige studielivet for mange. Ved at være en del af foreningslivet kan du bidrage til at udvikle spændende arrangementer – faglige som sociale, og du får desuden et bredt netværk på tværs af årgange og studieretninger. 

Politologisk og Økonomisk forening (PØF) må siges at være den vigtigste forening for alle nye PolØk’ere, da foreningen netop har rødder i uddannelsen politik og økonomi og har fokus på at skabe et godt studiemiljø for PolØk-studerende.

Få en virtuel intro

Forbered dig på studiestarten gennem AU’s online studiestartsforløb: Study@AU, som giver dig svar på en række praktiske spørgsmål. Du vil bl.a. blive introduceret til digitale platforme, vejledning og support samt få indblik i studiet og studielivet.

Forløbet er delt op i moduler, som kan tages enkeltvist. Det samlede forløb tager ca. 2 timer at gennemføre.

Du kan tilgå forløbet i Brightspace fra midten af august – under “Mine kurser”.

Kontakt

 • Har du sprørgsmål til rusugen og studiestart?
  Kontakt russekretærerne på poerus@au.dk
   
 • Har du spørgsmål til dit studie?
  Kontakt studievejledningen