Meritfag er fag taget uden for Institut for Statskundskab, der efterfølgende overføres, så de indgår som elementer i cand.scient.pol.-uddannelsen. Der er mulighed for godkendelse af både politologiske og samfundsvidenskabelige seminarer bestået uden for Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.
Studienævnet skal i hvert enkelt tilfælde foretage en godkendelse og vægtning af faget. Godkendelse beror på en konkret vurdering af det ansøgte fags faglige indhold, niveau og omfang, og af at der ikke er tale om fag, der overlapper obligatoriske eller allerede beståede fag på studiet. Niveauet forudsættes at være kandidatuddannelsesniveau. Fra institutioner, der er tilsluttet ECTS-systemet, dokumenteres omfanget med ECTS-points. 10 ECTS-points svarer til ét seminar. Ved godkendelse som politologiske seminarer stilles der krav til fagets politologiske indhold og sigte.
Fagene skal være afsluttet med en karakter efter 12-skalaen på den pågældende institution. Er det ikke tilfældet, for eksempel fordi faget er gennemført ved en udenlandsk uddannelsesinstitution, overføres det opnåede resultat som "bestået". Der er ikke mulighed for genbedømmelse af fag, der er bestået uden for instituttet.
På grundlag af fag bestået ved andre uddannelser kan der i særlige tilfælde gives merit for fag på BA-uddannelsen. Det vil normalt være en forudsætning, at der er tale om en høj grad af overensstemmelse mellem de overførte studieelementer og fagets indhold, niveau og prøveform, og at der kan overføres en karakter.
Ansøgning om godkendelse af fag, der er gennemført ved andre institutter, sendes til Studienævnet for Statskundskab og Samfundsfag vedlagt kursusbeskrivelse, pensumlister, undervisningsplaner samt evt. skriftlige arbejder. Der henvises til studieordningens afsnit 6.3. for hjælp til udformning af ansøgninger.
Ved ansøgning om forhåndsgodkendelse til fag inden for Aarhus Universitet, skal ansøgningen vedlægges et meritmodulskema, og sendes til studienævnssekretariatet. Læs først Vejledning til forhåndsgodkendelser. Meritmodulskemaet kan hentes på http://www.au.dk/fileadmin/www.au.dk/fakulteter__institutter_mv_/administrationen/indskriv/blanketter_og_skemaer/meritmodul.pdf.
Det anbefales at undersøge mulighederne for at få godkendt fag bestået ved andre institutter inden undervisningens påbegyndelse. Herved undgås gennemførelse af fag, som Studienævnet ved ansøgning om godkendelse ikke finder relevante for studiet. Forespørgsler bør rettes til Studievejledningen eller Studienævnssekretariatet.
Som Meritstuderende eller som studerende på et Individuelt Tilrettelagt Tilvalg eller Tompladsordningen har du mulighed for at vælge fag i hele instituttets fagudbud af bachelorfag og seminarer på kandidatud-dannelsen. Dog er det ikke muligt at følge bachelorprojektseminarer eller skrive speciale.
Er du i gang med en uddannelse, der giver mulighed for, at du som en del heraf kan tage fag på andre institutter, kan du blive indskrevet som meritstuderende på Institut for Statskundskab. Det vil sige, at du kan tage et eller flere af fag, som udbydes på instituttet som en del af din igangværende uddannelse. Du kan kun være meritstuderende, hvis dit eget studie godkender, at de fag, som du ønsker at tage på Institut for Statskundskab, kan meritoverføres til din igangværende uddannelse. Det vil sige, at du skal undersøge, hvilke regler din egen uddannelse har for at tage fag på andre institutter.
Ansøgningsprocedure for meritstuderende
• Du skal udfylde et meritmodul-skema: www.au.dk/fileadmin/www.au.dk/fakulte-ter__institutter_mv_/administrationen/indskriv/blanketter_og_skemaer/meritmodul.pdf
• Dit nuværende studium skal forhåndsgodkende dine meritfag.
• Du skal aflevere meritmodulskema, forhåndsgodkendelse og eventuelt prioriteringsliste til Studienævnssekretariatet på Institut for Statskundskab
• Du vil få besked fra Institut for Statskundskab om, hvorvidt der er plads på de fag, som du søger at komme på.
Individuelt Tilrettelagt Tilvalg er en 1-årig uddannelse, der for eksempel kan indgå i en humanistisk bacheloruddannelse. Meningen med ordningen er, at du selv sammensætter hvilke fag, der skal indgå i dit tilvalg, og på Institut for Statskundskab har du mulighed for at vælge en lang række fag til dette formål. Hvorvidt du har mulighed for at tage Individuelt Tilrettelagt Sup-plering, og hvilke regler der gælder, skal du forhøre dig om på dit igangværende studie. Du kan læse mere om Individuelt Tilrettelagt Tilvalg på:
www.au.dk/fakulteterinstituttermv/adm/registra/studieguide/tilvalg/2010/guide/#itt
Når du har fundet frem til de fag, hvormed du ønsker at sammensætte dit Individuelt Tilrettelagte Tilvalg, skal dit tilvalg godkendes. For nærmere information om dette, skal du kontakte studievejledningen eller studieadministrationen på dit eget institut. Når du har fået dit Individuelt Tilrettelagte Tilvalg godkendt, skal du sikre dig, at studienævnssekretariatet på Institut for Stats-kundskab modtager en kopi af godkendelsen.
Søger du optagelse på et seminar på kandidatuddannelsen, skal du udover en forhåndsgodkendelse fra dit eget institut aflevere en prioriteret liste over, hvilke fag du ønsker at følge. Selvom du kun ønsker at tage ét fag, kan det være en god idé at prioritere en del flere (op til 10!), da du ikke kan være sikker på at få din første prioritet. Til nogle fag kan der være stor søgning. Når fristen for fagtilmelding er udløbet, vil du få besked fra Institut for Statskundskab om, hvorvidt der er plads på de(t) fag, som du søger ind på. Har du prioriteret flere end 10 fag, har du mulighed for at komme på venteliste, hvis ikke du er blevet optaget på det ønskede fag.
Tilmelder du dig udelukkende bachelorfag skal du blot sikre dig, at studie-nævnssekretariatet har modtaget en kopi af din godkendelse.
• Dit Individuelt Tilrettelagte Tilvalg skal godkendes.
• Du skal sikre dig, at Institut for Statskundskab modtager en kopi af godkendelsen
• Skal du have valgfag fra kandi-datuddannelsen eller økonomisk valgfrit fag, skal du sende en prioriteret liste til studienævnssekreta-riatet.
• Du vil få besked fra Institut for Statskundskab om, der er plads på de fag, som du søger at komme på.
Gennem Efter- og Videreuddannelse på Aarhus Universitet har du mulighed for at tage enkelte fag eller en hel sidefagsud-dannelse ved Institut for Statskundskab. Ordningen er en betalingsuddannelse, der henvender sig til dem, som enten ikke er i gang med en uddannelse eller ikke har mulighed for at være meritstuderende. Det vil sige: har du for eksempel afsluttet din uddannelse og ønsker at opgradere eller udvide dine kompetencer ved at tage fag eller et helt sidefag, så er det muligt gennem denne ordning. Du kan med fordel rekvirere den særskilte pjece ”Enkeltfag i dagtimerne – Tompladsordningen”. Her kan du læse mere om reglerne for ordningen, samt hvor meget det koster at tage de forskellige fag. Du kan også finde mere information på www.au.dk/evu/tomplads
Der afholdes skriftlig eksamen med og uden PC. Som udgangspunkt bliver alle tilmeldt skriftlig eksamen med PC ved eksaminer med alle tilladte hjælpemidler.
Retningslinjer
1. Gyldigt studiekort skal medbringes til samtlige prøver.
2. Eksamenssted ved de skriftlige eksaminer oplyses på selvbetjeningen under ” Status for til- og afmeldinger”
3. Mødetiden til skriftlige prøver er mellem kl. 8.30 og 8.50. Eksamen starter kl. 9.00
4. Der skal anvendes kuglepen, idet der bruges gennemslagspapir til opgavebesvarelserne.
5. Studerende, der er tilmeldt PC-eksamen, skal selv medbringe bærbar eller stationær PC samt støjsvag printer (nåleprinter er ikke tilladt), samt nødvendige forlængerledninger, fordelerdåser mv. - dvs. alt udstyr, som kræves for at få PC’en til at fungere. Der henvises til de udstedte retningslinjer.
6. Medbring kun det tilladte og mest nødvendige til prøverne. Der vil normalt blive foretaget taskeeftersyn, og det sinker igangsætningen af eksamen, hvis for mange ting skal sorteres fra.
7. Husk, at intet må lånes hos "NABOEN", når prøven først er i gang.
8. Der gælder en afmeldingsfrist på 7 dage før 1. eksamensdag. Hvis man ikke selv melder fra i rette tid, betragtes man som værende "gået op". Afmelding foregår via Selvbetjeningen.
Ingen af de seminarer, du har taget uden for Institut for Statskundskab, figurerer på dit karakterblad, før studienævnet har godkendt meritoverførslen. Det vil sige, at du i princippet ikke har bestået fagene som en del af din kandidatuddannelse, før det er godkendt af studienævnet. Heller ikke selv om du har fået en forhåndsgodkendelse.
Til ansøgningen om endelig godkendelse skal du udover de samme ting som ved forhåndsgodkendelsen:
Når du planlægger sammensætningen af kandidatfag, er det væsentligt at være opmærksom på, at du kan få et udlandsophold af længere varighed til at gælde som én af de tre hjemmeopgaver, det er påkrævet man skriver på i løbet af sin kandidatuddannelse i statskundskab. Vejledende gælder det, at man skal have været af sted i ca. ét kvartal for at få udlandsopholdet meritoverført som en hjemmeopgave.
Har du derudover, i løbet af dit udlandsophold, afleveret større skriftlige opgaver, der i form og omfang minder om en hjemmeopgave, har du mulighed for at få overført det som flere af de tre obligatoriske hjemmeopgaver. Ansøger du om at få godkendt flere hjemmeopgaver, skal du vedlægge opgaverne.
Karakterer opnået i udlandet bliver ikke konverteret til den tilsvarende danske karakter og indgår derfor ikke i det samlede karaktergennemsnit. Det fremgår dog af et bilag til eksamensbeviset, hvilke karakter der er opnået efter den karakterskala, som anvendes ved den udenlandske uddannelsesinstitution. Der vedlægges desuden en oversigt over den anvendte udenlandske karakterskala.
Er du i tvivl om, hvordan et studieophold hensigtsmæssigt lader sig indplacere i et studieforløb, vil det være en god idé at tale med en studievejleder. Vi vejleder også i ansøgninger om forhåndsgodkendelse og meritoverførsel.