STADS kører igen planmæssigt, og du kan nu tilmelde dig forårets undervisning og eksamen. Fristen for tilmelding er torsdag den 7. november kl. 23.59.
Forhåndsgodkendelsen er din sikkerhed for, at du kan få meritoverført kurserne til din uddannelse, når du har bestået dem.
For at studienævnet kan vurdere om et kursus kan forhåndsgodkendes, skal du vedlægge fyldestgørende kursusbeskrivelser, når du indsender din ansøgning om forhåndsgodkendelse.
Hvis kursusbeskrivelserne ikke lever op til de indholdsmæssige og formelle krav, vil du blive bedt om at indhente uddybende information, og det vil forlænge sagsbehandlingstiden.
På mange universiteter er kursusbeskrivelserne tilgængelige via universitetets hjemmeside.
Hvis det ikke er muligt at fremskaffe alle relevante oplysninger vedrørende fagene, skal der medsendes en bekræftelse fra underviser eller administrativt personale på universitetet, der indeholder de manglende oplysninger.
Det er som udgangspunkt et krav, at der skal foreligge en kursusbeskrivelse, for at studienævnet kan foretage en vurdering.
Det gælder dog ikke, hvis et kursus er godkendt for din studieretning inden for de seneste tre år, og at kursets kode, titel og vægtning er uændret. I det tilfælde behøver du ikke at vedhæfte en kursusbeskrivelse.
Herunder finder du en liste over tidligere vurderede kurser, som du kan lade dig inspirere af, når du søger om forhåndsgodkendelse. På listen vil du både kunne finde tidligere godkendte og afviste kurser.
OBS
Guide til at søge i listen
1. Åben listen via linket herunder.
2. Find dit studie i den grønne kolonne under ”AU Programme”. Benyt pilen til højre for kolonnen og ”Filtrer”.
3. Du kan filtrere på de øvrige kriterier i kolonnerne i arket på samme måde:
Inden du vælger kurser, bør du orientere dig i din studieordning.
Der kan være særlige faglige krav til valgfagssammensætningen på din uddannelse. Disse krav skal opfyldes, uanset om du tilmelder dig valgfag på AU eller på en anden uddannelsesinstitution.
Valgfagssammensætningen på din uddannelse har også betydning for, hvor mange ECTS du kan indsætte i dit studieprogram. Læs om nedrunding af ECTS på siden vedrørende merit.
Når du vælger kurser, bør du være opmærksom på, at kurserne skal kunne godkendes af dit studienævn. Det er studienævnet, der træffer afgørelse i forbindelse med en ansøgning om forhåndsgodkendelse.
Studienævnet vil vægte forskellige forhold afhængig af, om du søger om at erstatte et valgfag eller et obligatorisk fag i dit studieprogram.
Hvis du søger om at erstatte valgfag, vil studienævnet lægge vægt på, at:
Hvis du søger om at erstatte et obligatorisk fag, vil studienævnet lægge vægt på:
I listen over tidligere vurderede fag kan du se, hvilke fag der tidligere er blevet godkendt og afvist for din studieretning.
Inden du søger dit studienævn om forhåndsgodkendelse, bør du undersøge, hvilke kurser du kan blive indskrevet på som gæstefagsstuderende ved værtsuniversitetet.
På de fleste universiteter er det ikke alle kurser, som er åbne for gæstefagsstuderende udefra. Samtidig kan der f.eks. være særlige adgangskrav for kurser på hhv. bachelor- og kandidatniveau. Som bachelorstuderende vil du f.eks. typisk kun have adgang til kurser på bachelorniveau.
Hvis du skal af sted gennem en udvekslingsaftale, er der regler for, hvor mange ECTS/credits du skal tage ved værtsuniversitetet for at få tildelt en plads. Du kan kontakte BSS International via mail til bss.international@au.dk for nærmere information.
Inden du søger om forhåndsgodkendelse, skal du beslutte, hvor mange fag du vil søge om forhåndsgodkendelse af.
I den forbindelse skal du være opmærksom på nedenstående forhold.
Hvis du søger om forhåndsgodkendelse af kurser ved universiteter uden for Europa, vil der blive foretaget en omregning fra lokale credits/units til ECTS.
Konvertering af lokale credit points til ECTS foretages af studienævnet. Du kan se konverteringen i MoveOn databasen under de enkelte universiteter.
Bemærk, at der på nogle universiteter er forskel på konverteringen for hhv. bachelor- og kandidatkurser. Hvis du som kandidatstuderende tager 4. års bachelorkurser, vil det være bachelorkonverteringen som anvendes.
Hvis dit værtsuniversitet anvender ECTS-systemet, vil der ikke blive lavet en konvertering.
Du indsender din ansøgning om forhåndsgodkendelse via mitstudie.au.dk.
I tilfælde af, at du ikke får plads på et eller flere kurser, tilbyder studienævnet at vurdere to ekstra kurser på forhånd. Det betyder, at du på forhånd kan få vurderet kurser svarende til 30 ECTS + to ekstra kurser, hvis du skal tage et fuldt semester på et andet universitet eller en anden uddannelse.
Du kan læse om, hvornår du kan forvente svar på din ansøgning nedenfor.
Du indsender din ansøgning om forhåndsgodkendelse via mitstudie.au.dk.
Vedhæft kursusbeskrivelser
I tilfælde af, at du ikke får plads på et eller flere kurser, tilbyder studienævnet at vurdere to ekstra kurser på forhånd. Hvis du skal tage et fuldt semester, svarende til 30 ECTS, på et andet universitet eller en anden uddannelse, betyder det f.eks., at du kan få vurderet kurser svarende til 30 ECTS + to ekstra kurser.
Du kan læse om, hvornår du kan forvente svar på din ansøgning nedenfor.
Freemover
Hvis du mod forventning ikke får plads på et tilstrækkeligt antal kurser, selvom du har fået vurderet ekstra kurser på forhånd, kan du genansøge. Du skal følge samme procedurer, som ved en almindelig ansøgning om forhåndsgodkendelse.
I din ansøgning skal du oplyse, hvorfor du genansøger. Samtidig opfordres du til at gøre opmærksom på, hvis du har en snarlig frist.
Sagsbehandlingstiden for ansøgninger om forhåndsgodkendelse er i udgangspunktet 6-8 uger.
Hvis de vedhæftede fagbeskrivelser er mangelfulde, vil det forlænge sagsbehandlingstiden.
I sommerperioden må der forventes længere sagsbehandlingstid, da de undervisere og studerende, som laver de faglige vurderinger, i udgangspunktet holder ferie i juli måned.
Hvis du ikke får svar inden din frist, kan du være nødt til at vælge fag hos værtsuniversitetet, inden du har modtaget din forhåndsgodkendelse.
Hvis du skal vælge fag ved værtsuniversitetet, inden du har modtaget svar på din forhåndsgodkendelse, opfordrer BSS Studier dig til:
Når du har modtaget din forhåndsgodkendelse, skal du huske at søge om optagelse på kurserne ved den uddannelse eller det universitet, som udbyder kurserne.
Du skal ansøge inden for gældende frister hos værtsuniversitetet.
Hvis du skal tage kurser på en anden uddannelse ved Aarhus Universitetet, kan du læse om, hvordan du søger om gæstefagsindskrivning her.
Hvis du kommer i en situation, hvor du bliver nødt til at aflyse dit udvekslingsophold, skal du tage kontakt til Aarhus BSS Studier hurtigst muligt via mail til bachelor.bss@au.dk eller kandidat.bss@au.dk.
Aflysning af udvekslingsophold
Hvis du aflyser et ophold, som du skal af sted på gennem en udvekslingsaftale, skal du som det første kontakte BSS International via mail til bss.international@au.dk.
BSS International vil give besked om aflysningen af dit ophold til BSS Studier. Du skal dog selv tage kontakt til BSS Studier for at blive eftertilmeldt fag, hvis du aflyser dit ophold efter fristen for undervisningstilmelding, som anført ovenfor.
Forsinkelse og udvekslingsophold
Bemærk, at forsinkelse, som skyldes ophold ved et andet universitet, betragtes ikke som et usædvanligt forhold, som kan begrunde udsættelse af den maksimale studietid.
Hvis du tager færre end 30 ECTS under dit ophold ved et andet universitet, bør du derfor også planlægge i god tid, hvordan du kan tage de resterende ECTS, så du ikke bliver forsinket i din uddannelse.
Der er som udgangspunkt ikke nogen frist for, hvornår du skal søge om forhåndsgodkendelse.
Det er dog en god ide, at du søger om forhåndsgodkendelse, så du kan nå at få svar inden semesterstart på værtsuniversitetet.
Du bør dog først ansøge, når du har alle relevante oplysninger om fagene, da din ansøgning ikke kan behandles, før de relevante oplysninger foreligger.
Du kan få forhåndsgodkendt fag svarene til det antal ECTS, som du planlægger at følge ved værtsuniversitet + 2 fag ekstra. Det kan f.eks. være 30 ECTS + 2 ekstra fag.
Hvis du ved semesterstart ikke kan få plads på et tilstrækkeligt antal fag, selvom du har fået godkendt ekstra fag, kan du genansøge, jf. vejledningen for dette.
Sagsbehandlingstiden for ansøgninger om forhåndsgodkendelse og merit er som udgangspunkt 6-8 uger.
Behandlingstiden afhænger dog af, om ansøgningen og de vedhæftede fagbeskrivelser indeholder de nødvendige oplysninger.
Generelt vil ansøgninger, hvor den nødvendige information er medsendt fra start, kunne behandles hurtigere, mens det vil medføre længere sagsbehandlingstid, hvis der er brug for at indhente flere oplysninger til ansøgningen.
Hvis du har nye oplysninger til en allerede eksisterende ansøgning, skal du ikke oprette en ny ansøgning.
Du skal i stedet sende oplysningerne via mail til preapprovalexchange.BSS@au.dk
Hvis du ikke kan fremskaffe kursusbeskrivelserne før semesterstart, opfordres du til:
• At kontakte værtsuniversitetet for at høre om der er mulighed for at få tilsendt tidligere kursusbeskrivelser for fagene. Kursusbeskrivelserne må som udgangspunkt ikke være mere end 1 år gamle. Hvis du ikke kan fremskaffe en kursusbeskrivelse der er mindre end 1 år gammel, skal du have en bekræftelse fra værtsuniversitetet på, at kursusbeskrivelsen er gældende for den periode, hvor du skal følge fagene.
• At orientere dig i listen over tidligere forhåndsgodkendte fag. Hvis du søger om fag, som er godkendt for studerende på samme studieretning tidligere, skal du ikke medsende en kursusbeskrivelse.
Du kan også vente med at søge om forhåndsgodkendelse til semesterstart. Hvis du gør det, opfordres du til at vælge fag, som ligger inden for dit fagområde og på dit uddannelsesniveau (bachelor/kandidat) samt til at orientere dig i listen over tidligere godkendte/afviste fag og udbudte valgfag på din egen uddannelse for at få et indtryk af indhold og niveau.
På nogle universiteter fremgår forhold som f.eks. fagets vægtning og niveau ikke af kursusbeskrivelserne. Sædvanligvis vil du dog kunne finde informationen på universitets hjemmeside.
Hvis du ikke selv kan finde frem til de relevante oplysninger, bør du kontakte værtsuniversitet. Du kan eksempelvis tage kontakt til den internationale koordinator på værtsuniversitetet eller underviser på fag. Underviser vil typisk være relevant at kontakte, hvis du mangler oplysninger om litteratur.
Hvis du ikke har adgang til en officiel kursusbeskrivelse, kan du benytte en af følgende muligheder:
Hvis du tager til udlandet og følger fag, hvor ECTS-vægtningen er skæv i forhold til vægtningen af fag på din egen uddannelse, skal du være opmærksom på nedenstående: