Regeringen indgik sammen med SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti i juni 2023 reformaftalen ’Aftale om rammerne for reform af universitetsuddannelserne i Danmark’ – i daglig tale ’kandidatreformen’.
Som opfølgning på aftalen blev der i august 2023 nedsat et kandidatudvalg, bestående af rektorer fra landets universiteter og studenterrepræsentanter fra Danske Studerendes Fællesråd.
Kandidatudvalgets opgave er bl.a. at komme med forslag til, hvilke konkrete uddannelsesområder der skal omlægges til en af de to nye typer kandidatuddannelser.
Udvalget skal aflevere deres endelige rapport til uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund i november 2024, hvorefter forligspartierne skal forholde sig til rapporten.
Universitetsledelsen på AU har haft til opgave at beslutte, hvordan reduktionen i optaget på bacheloruddannelser skal fordeles på universitetets fakulteter. I deres beslutning har de blandt andet lagt vægt på dimittendledigheden.
Beslutningen indebærer, at Arts i 2025 skal optage 17,9% færre studerende (baseline = gennemsnit af optaget 2018-2022), svarende til en nedgang på 174 studiepladser ift. optaget i 2023.
Den relativt store reduktion af bacheloroptaget og kravet om omlægning af kandidatuddannelser lægger sig oven på allerede gennemførte reformer, som presser Arts. Fakultetsledelsen har derfor spillet ud med en helhedsplan, hvis sigte er at skabe et nyt uddannelseslandskab med fagligt stærke og bæredygtige bachelor- og kandidatuddannelser.
Et første bud på en helhedsplan blev fremlagt d. 18. september 2024, og efter første fase af en tredelt inddragelsesproces er et justeret bud, 'Helhedsplan for Arts' uddannelseslandskab 2.0', blevet fremlagt. Dette bud forholder sig til de indmeldinger, der indkom i fase 1, og i fase 2 har det været hensigten at komme dybere ned i de fagnære diskussioner. Fristen for at komme med input her var den 20. december 2024.
På baggrund af de indkomne input, har Fakultetsledelsen den 3. februar offentliggjort en tredje version af helhedsplanen, med de påtænkte beslutninger for den fremtidige uddannelsesportefølje på Arts. Du kan læse den seneste version af helhedsplanen her.
I denne sidste fase inden den endelige beslutning er helhedsplanen sendt i høring i samarbejdsorganerne på Arts – herunder studienævnene. Fristen for at indsende høringssvar gennem din studienævnsrepræsentant i fase 3 var den 20. februar 2025.
Sideløbende med arbejdet med en helhedsplan for uddannelsesporteføljen (fase 3), sker der drøftelser af, hvordan uddannelsesstrukturen på bachelor- og kandidatuddannelserne skal se ud i fremtiden (fase 2b)
En arbejdsgruppe bestående af prodekanen for uddannelse og fakultetets tre studieledere har sendt et forslag til en fremtidig uddannelsesstruktur til alle uddannelses- og studienævn.
Hvis du som studerende ønsker at bidrage med input i denne høringsfase, kan du henvende dig til dit lokale uddannelses- eller studienævn. Uddannelses- og studienævnenes deadline for at komme med input var den 3. marts 2025.
Efter en mere formel høring af det endelige bud på en helhedsplan i fase 3 træffer fakultetsledelsen beslutning om, hvordan fremtidens uddannelseslandskab på Arts skal se ud.
Primo marts offentliggøres overblikket over, hvilke kandidatuddannelser de ansøgere, der begynder på en bacheloruddannelse på Arts i 2025, vil have retskrav til. De nye kandidatuddannelser udbydes første gang ved optaget i 2028.
Som udgangspunkt vil omlægningerne derfor udelukkende få betydning for studerende indskrevet i 2025 eller senere.
Har du spørgsmål til, hvad kandidatreformen og helhedsplanen betyder for uddannelserne i dit fagmiljø, er du velkommen til at kontakte din afdelingsleder.
Find navn og kontaktoplysninger på din afdelingsleder.
Du har som studerende mulighed for at påvirke helhedsplanen for implementeringen – enten direkte ved at indsende en tilbagemelding via hjemmesiden, eller gennem din UN- eller SN-repræsentant.