Kandidatreform: Sådan ser uddannelseslandskabet ud frem mod 2028

Fakultetsledelsen har netop vedtaget den helhedsplan, som fastlægger rammen for, hvilke bachelor- og kandidatuddannelser Arts skal tilbyde efter implementeringen af kandidatreformen.

Nye typer kandidatuddannelser 

Fakultetet kommer fortsat til at udbyde en bred vifte af uddannelser. Nogle af disse vil dog have andre former, fordi de skal skabes inden for de muligheder og krav, kandidatreformen opstiller. Reformen indebærer bl.a., at Arts skal udbyde en andel korte kandidatuddannelser. Det bliver samtidig muligt at lave en mindre antal 45 ECTS-tillægsuddannelser, som kan tages i umiddelbar forlængelse af en kort 75 ECTS-kandidatuddannelse. Derudover vil der blive lavet forsøg med at oprette kandidatuddannelser på erhvervskandidatvilkår, dvs. uden SU og med et krav om gennemsnitligt 25 timers ansættelse i en organisation eller virksomhed.

Den videre proces

Med de overordnede rammer lagt fast begynder nu arbejdet med at konkretisere de nye uddannelser sammen med fagmiljøerne gennem kommissorier og ændringer af de eksisterende studieordninger samt udvikling af nye.

Baggrund og arbejdet indtil nu

Den endelige beslutning om helhedsplanen er foretaget på baggrund af de mange bidrag, som fakultetsledelsen har modtaget fra medarbejderne og studerende i løbet af den inddragelsesproces, som har kørt i perioden september 2024-marts 2025.

Baggrunden for arbejdet er regeringens aftale om en reform af kandidatuddannelserne, der har gjort det nødvendigt for Faculty of Arts at gentænke sit samlede uddannelseslandskab. Foruden etableringen af en række korte kandidatuddannelser og erhvervskandidatuddannelser, har reformen også medført en større reduktion af antallet af studiepladser på bacheloruddannelser, hvilket på længere sigt også betyder færre kandidatstuderende.

Læs mere