Før studiestart

Når du skal begynde på universitetet, er der en række praktiske ting, som vi anbefaler at du forholder dig til allerede inden studiestarten.

Vi har desuden forskellige tilbud, som kan være med til at klæde dig endnu bedre på til dit nye liv som universitetsstuderende.


Det, du skal vide før din studiestart

Transport/ungdomskort

Du finder informationer om ungdomskort og andre former for transportrabat til studerende på denne side:

Bemærk: Du kan først få ungdomskort fra den samme dato, som du er SU-berettiget fra.

Dit undervisningsskema

Du finder dit skema over dine undervisningstimer inde på mitstudie.au.dkDit skema vil først være klar op til studiestart.

Udover din undervisning vil du også have møder med din læsegruppe og forberedelse, og det er aktiviteter, som du skal være opmærksom på at planlægge ind i dit skema.
Et fuldt skema for første semester kan derfor eksempelvis se sådan ud:

De kurser, du skal følge i dit studieprogram, kan du læse om i Kursuskataloget. Her finder du blandt andet information om kursernes indhold, undervisnings- og eksamensform samt underviserne.

Husk at bestille dit studiekort

Det er vigtigt, at du får bestilt et personligt studiekort i forbindelse med studiestarten.

 • Kortet kan benyttes som adgangskort, så du kan komme ind i bygningerne uden for almindelig åbningstid.
 • Kortet er din identifikation som studerende, og skal altid medbringes til eksamener.

Bestilling af studiekort

 1. Du kan først bestille et studiekort, når du er indskrevet som studerende og har fået tildelt et personligt studienummer. Dette sker løbende mellem optagelse og studiestart. Når du har fået et studienummer, kan du se det i profilmenuen øverst på mitstudie.au.dk
 2. For at få et studiekort, skal du uploade et foto og bestille på mitstudie.au.dk
 3. Du får kortet tilsendt med posten. Det kan tage 2-3 uger.
 4. Du vil desuden modtage en mail med en pinkode, som du skal bruge, når du benytter kortet som adgangskort til de af universitetets bygninger, hvor du normalt har undervisning. Mailen sendes til din studiemail, som du også kan tilgå via mitstudie.au.dk

Læs evt. mere om studiekort på siden her.

Køb af bøger og materialer

Bestil inden studiestart

Du skal selv sørge for at anskaffe dine nødvendige undervisningsmaterialer, og vi anbefaler, at du allerede inden studiestart bestiller de materialer, du skal bruge på 1. semester. Undervisningsmaterialer kan både være trykte bøger, adgang til online materiale, måleinstrumenter eller værktøj. 

Du kan se materialelisten for dit studie og semester - og bestille bøgerne - på Stakbogladens hjemmeside (Obs: Vær opmærksom på, at listen først er opdateret, når der står efterår og det aktuelle årstal - fx 'Efterår 2021' - ved den).

Bøgerne kan sendes med posten eller bestilles til afhentning hos Stakbogladen. Se info på Stakbogladens hjemmeside vedr. afhentning: https://www.stakbogladen.dk/

NB: Du kan roligt købe de undervisningsmaterialer, der er angivet for dit studie og semester. Underviserne ved godt, at bøger er dyre, så de skriver kun det på listen, som du faktisk skal bruge.

Selvom en stor del af SU'en kan ryge til indkøb af studiebøger, så er det ikke en smutvej at dele digitale studiebøger med dine medstuderende; det er nemlig ulovligt at dele digitale studiebøger.

Køb af PC

Husk din bærbare PC
Vi forventer, at du har en bærbar PC, når du starter på studiet. Det er et nødvendigt værktøj i dagligdagen, og du får brug for den allerede i løbet af introdagene!  

Køb af ny PC
Står du for at skulle anskaffe en ny bærbar PC, vil vi anbefale følgende:

 • Køb et anerkendt fabrikat
 • 512 GB SSD    
 • I5 CPU
 • Windows styresystem af nyere dato

Og husk: God batterikapacitet - vi kan ikke garantere tilstrækkelig strømforsyning i alle undervisningslokaler.

Har du en Mac?
Vi tilråder ikke, at du køber en Mac, da de specielle programmer, som benyttes på uddannelsen er Windowsbaserede og kører bedst på en PC . Hvis du allerede har en Mac,  kan den anvendes, hvis du kan installere og køre Windows på den. Find evt. hjælp til det her.


Tilbud, der er gode at undersøge inden studiestart

Study@AU - online studiestartsforløb

Online studiestartsforløb Study@AU  

Forbered dig på studiestarten gennem AU’s online studiestartsforløb: Study@AU. Forløbet giver dig svar på en række praktiske spørgsmål, som er rigtig rare at have på plads, inden du møder op på universitetet første gang. Når du har gennemført Study@AU, vil du opleve at:

 • Du har opnået fortrolighed med de væsentligste digitale platforme
 • Du har indblik i forskellen mellem ungdomsuddannelser og universitetet
 • Du har indblik i dit studies opbygning og indsigt i forventninger til dig som universitetsstuderende
 • Du har kendskab til hvem, der kan hjælpe dig som studerende

Forløbet er delt op i moduler, som kan tages enkeltvist. Det samlede forløb tager ca. et par timer at gennemføre. Du bliver automatisk tilmeldt Study@AU, når du er blevet optaget på en uddannelse på AU.  

Du kan tilgå forløbet i Brightspace fra midten af august 2022. Du modtager en mail med nærmere information.    

Har du særlige udfordringer?

På universitetet sørger SPS, Specialpædagogisk Støtte, for, at du kan uddanne dig på lige fod med andre, selv om du måske har særlige udfordringer - det kan eksempelvis være ordblindhed, ADHD, angst, fysiske handicap eller andet.
Hos SPS kan du få information og vejledning om støtte, og hvis du er i målgruppen for SPS-ordningen, sørger de for, at der bliver søgt om støtteydelser til dig, og at støtten bliver sat i gang.

Online infomøder inden studiestart
Hvis du gerne vil vide mere om tilbuddene fra SPS, kan du deltage i deres online infomøder, hvor du kan høre mere om

 • Møde for nye studerende med ordblindhed, onsdag d. 17. august
 • Møde for nye studerende med psykiske eller neurologiske udfordringer, torsdag d. 18. august

Du finder mere information om begge møder på siden her.


Særlige vilkår til eksamen


Hvis du har en psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse, så kan du søge om dispensation til at få særlige vilkår til dine eksamener. Hvis du får en dispensation, kan det for eksempel være, at du får ekstra tid til din eksamen eller lov til at bruge særlige hjælpemidler.

Det er vigtigt, at du søger om dispensation så tidligt som muligt - og i god tid inden eksamensperioden, for ellers kan det være, din ansøgning ikke kan nå at blive behandlet.

Du kan læse mere om dispensation til eksamen i menuen under 'Studievejledning > Dispensationer'.

Brush up-kursus i matematik

Hvis du trænger til en genopfriskning af matematikken inden studiestart, kan vi tilbyde et kort online-brush up-kursus op til studiestart.

Kurset er et frivilligt tilbud, der giver en genopfriskning af væsentlige områder fra matematik på A-niveau: algebra, ligninger, funktioner, differentiation, integration, vektorer og trigonometri.

Læs mere på siden 'Brush up-matematik for diplomingeniører' i menuen.

Kom til AU KodIng

AU KodIng er et tilbud dig, før du starter på din nye uddannelse. Her får du kendskab til programmering inden du starter.

Du kan lære om den mest basale programmering, så du er bedre klædt på når du starter på studiet.

Find invitationen og mere information om AU KodIng her.


Har du brug for hjælp?

Gennem din tid på Aarhus Universitet bliver der med garanti mange ting, du er i tvivl om, og heldigvis er der mange, som du kan søge hjælp hos - måske har du allerede nogle spørgsmål nu, og så er kontakterne herunder de helt rigtige for dig at kende:

Har du spørgsmål til studiestart, skal du kontakte din tutorforening via tutorernes egen side her, eller du kan skrive til: 

Har du spørgsmål til studieliv, studievalg og trivsel, kan du se mere under 'Studievejledning' i menuen eller skrive til:

Har du spørgsmål til dit nye studie om f.eks. undervisning, eksamen, dispensationer, merit m.m., kan du skrive til Studieservice.


Følg din uddannelse og AU Engineering på...