Bioinformatik & Genom Analyse

Bioinformatik & Genom Analyse: Struktursammenligning, forudsigelse, mønster søgning og genom analyse.

B-modul, Efterår, 2 (+1*) point - 10 (+ 5*) ECTS

Målsætning

At beskrive problemer, metoder og resultater i analysen af strukturinformation i protein- og DNA-sekvenser.

Baggrund

Den store vækst af kendte DNA (og protein) sekvenser og strukturer, gør analysen af disse data til en vigtig disciplin. Kurset er metoderorienteret: 60% metoder og modeller og 40% til resultater af disse analyser. Mange af metoderne anvender en del matematik, algoritmer og statistik, dog intet som ikke kan forstås med Mat A, som baggrund. Kurset har fokus på funktionelle/strukturelle (og ikke evolutionære) aspekter af sekvensanalysen og skulle dermed være af speciel relevans for molekylær biologer, biostruktur kemikere og biokemikere.

0. Instruktion til feltet: 1 uge

Hvilke data er til rådighed og hvad er hovedproblemerne i deres analyse.

1. Sekvenssammenligning (Alignment): 2 uger

Parvis strengsammenligning (alignment). Sammenligning af mange sekvenser (Multiple Alignment). Søgning i database. Statistisk signifikans af sekvensligheder. Afstandsmatricer for aminosyrer.

2. Strukturforudsigelse: 4 uger

RNA sekundærstruktur forudsigelse - energiminimisering (baseparingsmaximering) og koblede substitutioner. Forudsigelsen af proteiners sekundærstruktur. Proteinfoldningsproblemet: Teoretiske modeller og empiriske resultater. Homologimodellering: Givet to (eller flere) homologe sekvenser hvor kun den enes struktur er kendt, hvad kan man så sige om den andens struktur? Hvor tæt beslægtede skal sekvenser være for at homologimodellering kan anvendes? Hvis man har rekonstrueret den molekylære evolution af en mængde homologe sekvenser, hvad kan man så sige om deres struktur? Molekylær Dynamik: Computersimulationer af makromolekylers bevægelser og interaktioner.

3. Struktursammenligning: 2 uger

Sammenligning af 3-dimensionelle proteinstrukturer. Sammenligning af RNA-sekundærstrukturer. Kombineret strukturforudsigelse og struktursammenligning. Docking: Passer 2 givne proteinstrukturer ind i hinomden. Passer en sekvens til en given struktur ("Threading ")?

4. Genomprojekter: 4 uger

Homo sapiens, C. elegans, gær,.. Sammenligning af genomer. Søgning efter regulatoriske sekvenser. Søgning efter sygdomsgener og gener ansvarlige for kvantitative egenskaber (QTLs). Rekonstruktion af Metabolske Pathways. Funktionel Klassifikation af gener.

Undervisningsform

Ugentlig i 13 uger: 4 timers foredrag + 2 timers diskussion-gennemgang af artikler.

Lærere

Jotun Hein, Jan Gorodkin fra Biologisk Institut og gæsteforelæsere.

Kurset udbydes kun hvert andet år, første gang efterår 1999.

Deltagerantal

Max 24

Litteratur

Udleverede særtryk

Eksamensform

Deltagelse i det obligatoriske program (Bestået/Ikke bestået).

Forudsætninger

1. del i biologi eller kemi-molekylærbiologi.

Bemærkninger

*Sideløbende med kurset kan man vælge "uddybende emne i bioinformatik og genom analyse" der giver yderligere 1 point. Se særskilt kursusbeskrivelse.