Jordbundens Biodiversitet

Jordbundens Biodiversitet

B-modul, Efterår, 2 point, 10 ECTS

Målsætning At give et indblik i jordbundsfaunaens struktur og funktion samt økofysiologiske og adfærdsmæssige tilpasninger til habitaten.

Indhold Få steder i naturen er arter så tætpakkede som i jordbundssystemet. Her er et stort antal dyrrækker repræsenteret sammen med en divers mikroflora. Endvidere er mange grupper af jordbundsorganismer meget gamle i evolutionær sammenhæng.

Jordbundens biologiske processer er fundamentale for funktion af naturlige og "menneskeskabte" økosystemer. Nedbrydning og jordbundsdannelse er nøgleprocesser i naturen og udgør en "økologisk servicering" af rester af økosystemet.

Der fokuseres på jordbundssystemet som et komplekst, dynamisk og interaktivt system: trofiske relationer, sammenhæng mellem nøglearter og funktion (f.eks. begrebet "økosystem ingeniører"), fauna/mikroflora-interaktioner, økofysiologiske tilpasninger til miljøfaktorer. I sammenhæng med økologiske principper og nyeste ideer gives et praktisk kendskab til biologiske samfund og nogle af de vigtigste arbejdsmetoder.

Undervisningsform og omfang Der arbejdes i vidt omfang selvstændigt med stoffet, dels på basis af et mindre litteraturprojekt ("Web-projekt") og et større/teoretisk projekt.

2F i 6 uger (+gæsteforelæsninger); 3 LØ/K i 6 uger; 3 Projekt i 4 uger; 2 heldagsekursioner; 1-dags syntese. Tidspunkt for ekskursioner og syntese aftales særskilt.

Obl. Program

Hele kurset.

Forudsætninger

Minimum 6 point på 2. -del.

Lærebøger Coleman D.C. & Crossley D.A. 1996: Fundamentals of soil ecology. Academic Press.

Tidsskriftartikler og noter.

Lærere
Ole - external-link "">Ole Mather-Christensen

Prøveform 80% fremmøde i det obligatoriske program samt intern bedømmelse af projektrapporter (litteratur + praktisk/teoretisk).

Antal deltagere

Max. 24.

Bemærkninger Kurset starter efter efterårsferien.

Kan ikke følges, hvis tidligere fulgt Zoologisk Terrestrisk Økologi, da der er fagligt overlap.