Eksperimentel Parasitøkologi

Eksperimentel Parasitøkologi

C-modul, Efterår, 1 point - 5 ECTS

Målsætning

At give deltagerne et kendskab til marine parasitters diversitet, økologi og betydning for værtsbestandes økologi. Desuden får deltagere en indføring i teknikker og dataanalyse i forbindelse med eksperimentelle studier af parasit-værts interaktioner.

Indhold

I kurset gives en introduktion til evolutionsbiologiske aspekter af parasitisme og marine parasit-værts-systemers økologi behandles med henblik på at forstå parasitters dynamik i kystnære marine miljøer. Parasitters betydning for især marine værtsbestandes økologi belyses, og der gives eksempler på parasitters strukturerende rolle i marine dyresamfund. Forskellige parasit-livscykler demonstreres med hovedvægt på digene trematoder.

Øvelserne vil omfatte en introduktion til metoder og teknikker, anvendes i forbindelse med økologiske studier af digene trematoder og praktisk arbejde med parasitter. Desuden arbejdes med artsbestemmelser af almindeligt forekommende parasitter i lottoral- og sublittoralzonen. Der gives en introduktion til DNA-teknikker i økologiske parasitstudier og en gennemgang af eksperimentelt design til studier af parasit-værts interaktioner. Endelig gives en introduktion til modellering og parasitmodeller, og der arbejdes med modellering af parasit-værts-interaktioner.

Form og omfang

Kurset veksler mellem forelæsninger, praktiske og teoretiske øvelser. Der afvikles som et internatkursus over fem dage på Marinbiologisk Station i Rønbjerg. Kursisterne laver selv mad under kuset.

Tid: Onsdag d. 20. - søndag d. 24. oktober.

Obligatorisk program

Hele kurset.

Forudsætninger

Marin Økologi.

Lærebog

Udleverede originalafhandlinger

Lærere

K. Thomas Jensen, Jens Tang Christensen, Kim Nørgaard Mouritsen, Jeppe Hust.

Eksamen

Bestået/ikke bestået på basis af afleveret rapport.

Antal deltagere

Maks. 15.