Bassinanalyse

BASSINANALYSE

6 points

Bassinanalyse omfatter i det ene semester forelæsninger og øvelser i log-tolkning, stratigrafi, refleksionsseismik og strukturgeologi. I det andet semester anvendes det gennemgåede stof på boredata og seismik fra dele af Nordsøbassinet til en geologisk tolkning af det pågældende område.

Målsætning:
At udruste deltagerne med viden om de væsentligste geologiske og geofysiske metoder til undersøgelse af sedimentære bassiner og fundamental viden om årsagerne til opståen og udvikling af bassiner, deres lagserier og strukturer samt den diagenetiske situation i lagserien.

Indhold:
Stratigrafi og log-analyse:
Metoder til litho-, bio- og kronostratigrafisk analyse vil blive gennemgået. Log-analysen vil omfatte tolkning af lithologi, facies, aflejringsmiljø og stratigrafi. Seismisk stratigrafi og log-analyse vil indgå som metoder til sekvensstratigrafisk analyse.
Seismik:
Der gennemgås metoder til undersøgelse af havbundens form, til detailundersøgelse af lagene under havbunden, og til undersøgelse af de dybereliggende lag. Geologisk fortolkning af marinseismiske data vil blive indøvet.
Strukturgeologi:
Kræfter, stress og deres ralation til forkastninger. Brudkriterier og bjergarters brudstyrke. Strain og bjergarters rheologiske egenskaber. Fremstilling af forkastningskort, strukturkort, samt isopak- og isochorkort. Forkastningstyper og retrodeformation. Bassintyper, skorpe- og lithosfærestruktur og bassinindsynkning.

Eksamensform:
Rapport plus en mundtlig eksamen. Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af censor. I øvrigt som beskrevet under de maringeologiske bachelorprogrammer.

NB! Kurset gennemføres som en del af bachelor-linien bassingeologi.