Jordbundens Biodiversitet

Jordbundens Biodiversitet

B-modul, Efterår, 2 point, 10 ECTS

Målsætning
At give et indblik i jordbundsfaunaens struktur og funktion samt økofysiologiske og adfærdsmæssige tilpasninger til habitaten.

Indhold
Få steder i naturen er arter så tætpakkede som i jordbundssystemet. Her er et stort antal dyrrækker repræsenteret sammen med en divers mikroflora. Endvidere er mange grupper af jordbundsorganismer meget gamle i evolutionær sammenhæng.

Jordbundens biologiske processer er fundamentale for funktion af naturlige og "menneskeskabte" økosystemer. Nedbrydning og jordbundsdannelse er nøgleprocesser i naturen og udgør en "økologisk servicering" af resten af økosystemet.

Der fokuseres på jordbundssystemet som et komplekst, dynamisk og interaktivt system: trofiske relationer, sammenhæng mellem nøglearter og funktion (f.eks. begrebet "økosystem ingeniører"), fauna/mikroflora-interaktioner, økofysiologiske tilpasninger til miljøfaktorer. I sammenhæng med økologiske principper og nyeste ideer gives et praktisk kendskab til biologiske samfund og nogle af de vigtigste arbejdsmetoder.

Form og omfang
Der arbejdes i vidt omfang selvstændigt med stoffet. LØ og K er projektorienteret.

2F/uge i 8 uger; 3LØ/uge i 6 uger; 3K/uge i 5 uger.

Obligatorisk Program
Laboratorieøvelser og kollokvier.

Forudsætninger
Minimum 3 point på Tilvalgsdelen.

Lærebøger
Tidsskriftartikler og noter.

Lærer
Ole Mather-Christensen

Eksamen
4 timers skriftlig eksamen uden hjælpemidler. Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af ekstern censor.

Bemærkninger
Maksimalt 24 deltagere.
Kurset starter efter efterårsferien.