Almen botanik

Almen Botanik


A-modul, Efterår, 3 points, 15 ECTS

Målsætning
At give indsigt i karplanternes diversitet, variation, evolution og taksonomiske inddeling baseret på deres morfologi og kemiske, molekylære, og anatomiske karakterer.

Indhold
Karplanterne har udviklet sig i løbet af de seneste 4-500 millioner år og dominerer nu alle terrestriske miljøer. Tilpasningen til det terrestriske miljø omfatter udvikling af højt differentierede plantelegemer som kan optage vand og næringsstoffer fra jorden samtidigt med at disse eksponerer deres fotosyntesevæv til atmosfæren og sollyset. Hos karplanterne findes også komplicerede forplantningssystemer hvor seksualiteten er bevaret og hvor der er udviklet til tider komplicerede mekanismer til overflytning af kønsceller. Udviklingen af spredningsenheder har muliggjort karplanternes udbredelse over alle jordens kontinenter. I dette kursus vil vi dels beskrive de forskellige former for landplanter fra de tidligste karsporeplanter over de nøgenfrøede til de højt udviklede dækfrøede blomsterplanter. Vi vil se på hvordan primitive former har udviklet sig til avancerede former. De systemer der anvendes til klassifikation af karplanterne vil blive præsenteret. Kurset vil også give en indsigt i, hvorledes en kombination af morfologiske, kemiske, cytologiske, og molekylære data anvendes i moderne systematik til at fremstille taxonomiske systemer der afspejler planternes fylogenetiske udvikling. Kurset vil give en introduktion til klassiske og kladistiske metoder som anvendes i plantesystematikken. I projektdelen af kurset er der lejlighed til at fordybe sig i et specielt emne, f.eks. evolutionen af et organ eller organsystem og dets betydning for klassifikationen.

Form og omfang
4 F per uge i 11 uger.
6 LØ per uge i 11 uger.
2 timers væksthusvandringer per uge i 11 uger.
Hver uge afleveres LØ-rapport til retning. Projekt med selvstændigt arbejde under vejledning, projektrapport og mundtlig fremlæggelse.

Obligatorisk program
LØ (inklusive skriftlige rapporter fra hver øvelse) og væsthusvandringer. Projekt-rapportaflevering samt mundtlig præsentation.

Lærebøger
Judd, W.S. et al. Plant Systematics, a Phylogenetic Approach. Sinauer Associates, Inc. 1999. 464 pp. Anbefalet supplerende litteratur: Böcher, T.W. Planternes Morfologi, Akademisk Forlag, København. 1980, 173 pp.

Lærere
Henrik Balslev og Ivan Nielsen til F og projekt. NN til LØ.

Eksamen
Mundtlig eksamen på baggrund af projektrapport og pensum. Projektrapporten indgår i bedømmelsen med 1/4. Samlet bedømmelse after 13-skalaen under medvirken af ekstern censor.