Mikrobiologi: Mikrobiel Økologi og Biogeokemi

Mikrobiologi: Mikrobiel Økologi og Biogeokemi

A-modul, Efterår, 3 point, 15 ECTS

Målsætning
Kursets formål er igennem praktisk og teoretisk indlæring at opnå viden og forståelse af de grundlæggende mikrobielle processer, som styrer stofkredsløbene i naturen, samt at kunne anvende denne viden på nye problemstillinger.

Indhold
Styringsprincipperne bag stofkredsløbene illustreres vha. af udvalgte eksempler fra kulstof- og kvælstofkredsløbet i både menneskeskabte (rensningsanlæg) og naturlige økosystemer (marine sedimenter). Kursets første 2/3 del bruges i lige dele til at stifte bekendtskab med fundamentale målemetoder og at indarbejde fagets teorigrundlag. Denne indlæring foregår i grupper og på egen hånd. I projektugerne er det primært op til de studerende selv at anvende den praktiske og teoretiske viden til studier af selvvalgte problemstillinger. Det er et væsentligt element af kurset at deltagerne i samarbejde med lærerne skaber kurset. De teoretiske øvelser (TØ) består af følgende dele: Introduktion til kurset og gennemgang af kursussegmenter. Med udgangspunkt i udleverede primær litteratur og laboratorieremedier udarbejdes øvelsesvejledninger til udvalgte emner samt gennemgang af den dertil hørende teori. Evaluering af resultaterne og beregninger. Rapportskrivning på artikelform. De praktiske øvelser er baseret på de vejledninger som udarbejdes under TØ og omhandler følgende emneområder: Mikrobielle sedimentprocesser (Flukse af CO2, O2 og uorganiske N forbindelse mellem sediment og vand; sulfatreduktionsmålinger vha. af en radioaktiv tracer, kvantificering af bakterier vha. DNA farvning). Mikrobiel fotosyntese (måling af mikrobiel fotosyntese og aerob respiration vha. en ilt mikrosensor). Mikrobielle processer i spildevand (kvælstoffjernelse i spildevand målt vha. biosensorer, kvantificering af bakterier i spildevand vha. DNA farvning).

Form og omfang
4 K/TØ per uge i 10 uger. 
4 LØ per uge i 10 uger. 
Projekt 40 t.

Obligatorisk program
Hele kurset.

Lærebøger
Kompendium. Lærebog: Fenchel, King og Blackburn: Bacterial Biogeochemistry - the Ecophysiology of Mineral Cycling", 2nd edition (1998), Academic Press. Prescott et al.: Microbiology.

Lærere
Bente Lomstein, Lars Peter Nielsen, Niels Peter Revsbech, Kjeld Ingvorsen, Kai Finster.

Eksamen
Mundtlig eksamen med forberedelsestid. Bedømmelse efter 13-skala med ekstern censur.

Bemærkning
Gennem B-modulet ”Udvidet projekt i Mikrobiologi" kan det afsluttende projekt udvides med en selvstændig rapport, der kan godtages som bachelorprojekt.