Jordfaunaøkologi

Jordfaunaøkologi


A-modul, Efterår, 3 point, 15 ECTS

Målsætning
At give et indblik i jordfaunaens evolution, struktur, funktion samt økofysiologiske og adfærdsmæssige tilpasninger til habitaten. 

Indhold
Få steder i naturen er arter så tætpakkede som i jordsystemet. Her er et stort antal dyrerækker repræsenteret sammen med en divers mikroflora. Endvidere er mange grupper af jordorganismer meget gamle i evolutionær sammenhæng.

Der fokuseres på jordsystemet som et komplekst, dynamisk og interaktivt system. Jordsystemets biologiske processer er fundamentale for funktionen af naturlige og "menneskeskabte" økosystemer. Nedbrydning og jordbundsdannelse er nøgleprocesser i naturen og er basis for "økologisk servicering" af økosystemer.

Centrale aspekter er jordfaunaens fysiologiske tilpasninger til miljøfaktorer (f.eks. tørke og kulde), energetiske aspekter, kobling mellem struktur og funktion (jordfaunaen som "webmasters" i økosystemer) og multitrofiske interaktioner i terrestriske systemer. Der gives endvidere kendskab til biologiske samfund og nogle af de vigtigste arbejdsmetoder.

Lærebøger
Kompendium.

Lærere
Ole Mather-Christensen, Mark Bayley, Peter Funch, Mogens Gissel Nielsen og Søren Toft

Form og omfang
2 F per uge i 11 uger
7 K/LØ per uge i 11 uger
Teoretisk projekt der afsluttes med rapport

Obligatorisk program
Kollokvier og laboratorieøvelser

Eksamen
4-timers skriftlig eksamen plus projektrapport. Samlet bedømmelse efter 13-skalaen, hvor rapporten tæller 1/3. Der medvirker ekstern censor.