Mikrobiologi: Mikrobiel Fysiologi og Fylogeni

Mikrobiologi: Mikrobiel fysiologi og fylogeni


A-modul, Forår, 3 point, 15 ECTS

Målsætning
At give de studerende videregående praktisk erfaring med metoder til isolering, dyrkning og identifikation af bakterier v.h.a. fysiologiske og molekylære metoder.

Indhold
Isolering af bakterier fra forskellige økosystemer. Identifikation af bakterier v.h.a. fysiologiske og molekylærbiologiske metoder og anvendelse af mikroskoper. Den fysiologiske karakterisering vil inkludere brugen af forskellige kommercielle testkits (API 20E og 20NE, APIZYM), biokemiske farveteknikker og andre metoder til fænotypebestemmelse.

Den molekylære identifikation består af DNA ekstraktion. PCR amplifikation af ribosomale gener, automatiseret sekventering og fylogenetisk analyse af sekvensdata.

Praktisk øvelse (5 x 5 timer) med dyrkning af bakteriestamme i en moderne pilot-skala gæringstank (14 liter) m.h.p. bestemmelse af vækstkinetiske parametre og optimering af enzymaktiviteter.

Kurset er meget praktisk betonet. Der lægges op til, at deltagerne selv udarbejder isoleringsstrategi og fremstiller hovedparten af de vækstmedier og analysereagenser, der anvendes under øvelserne.

Form og omfang
I alt 104 timers øvelser (med integrerede forelæsninger) fordelt over 11 uger.
1 ekskursion til bioteknologisk firma.

Obligatorisk program
Øvelserne.

Lærebøger
Madigan, M.T., et al. (2002) Brock, Biology of Microorganisms. Prentice-Hall. 10th edition. Udleverede noter.

Lærere
Kjeld Ingvorsen, Kai Finster og NN.

Eksamen
2 skriftlige rapporter, som forsvares mundtligt, samt mundtlig eksamination i pensum. Bedømmelse efter 13-skalaen med ekstern censor.