U-landslære

U-landslære

Hjemmeside: http://www.ulandslaere.au.dk

B-modul, Forår, 3 point, 15 ECTS

Fagets sigte og formål

Ved Aarhus Universitet udbydes der hvert forårssemester et tværfagligt og tværinstitutionelt kursus for studerende ved Aarhus Universitet, Handelshøjskolen og Danmarks Journalisthøjskole i Århus i faget u-landslære.
Det generelle sigte med faget er at øge deltagernes indsigt i u-landsproblematikken og -arbejdet i en tværfaglig sammenhæng. Der vil især blive lagt vægt på lavindkomstlandenes problemer.
Det vil være muligt for den enkelte student at tage udgangspunkt i sit eget fags emner og metoder. Det forudsættes i undervisningen, at alle studenter har Internet-adgang og er fortrolige med elektronisk post og attached files.

Undervisningen

Undervisningen strækker sig over forårssemestret med 2 x 3 timer ugentligt fordelt over 11 ugers undervisning efterfulgt af fremlæggelse af studenteropgaver, der typisk strækker sig over 3 uger. Grundlaget for gennemgangen er den obligatoriske litteratur og forelæsninger. Der lægges vægt på aktiv studenterdeltagelse ved forelæggelse af udvalgte dele af pensum, opgaveskrivning og opposition på opgaver.

Leder

Cand.scient.pol. Frands Dolberg, ekstern lektor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet - konsulent i udviklingsarbejde. Kurset benytter danske og internationale gæstelærere med førstehåndskendskab til praktiske og teoretiske aspekter ved u-landsarbejdet.

Fagets status

Tværfagligt.

Forudsætninger

Faget er for studenter med en klar og dokumenteret interesse i udviklingsarbejde. Studenter med bachelorgrad vil have prioritet.

Varighed

Undervisning 2 gange 3 timer i 11 uger efterfulgt af 3 ugers fremlæggelse af studenteropgaver.

Emnekredse

1. Tværfagligt arbejde

2. Nyere og dominerende paradigmer

3. Projekt- og programrelateret udviklingsarbejde

4. Bæredygtighed

 

Studietur

En obligatorisk to-dages studietur til København, som typisk vil indeholde besøg hos Danida, et konsulentfirma, en folkelig u-landsorganisation etc.

Plan

En kursusplan vil foreligge ved starten af hvert kursusforløb (medio januar). Til orientering kan kursusplanen for det seneste forløb ses på http://www.ulandslaere.au.dk

Eksamen

Skriftlige hjemmeopgave. Der kan vælges mellem bestået/ikke-bestået eller karakterbedømt hjemmeopgave. For studerende, som efterfølgende planlægger et ophold i et udviklingsland, anbefales det at skrive på engelsk.

Holdstørrelse & -sammensætning

Optagelsen på kurset er afhængigt af, at ansøgerne på tilmeldingsskemaet klart begrunder deres ønske om optagelse. De studerende opfordres derfor til på tilmeldingsblanketten at give oplysninger om deres studieanciennitet, u-landserfaring og formål med deltagelsen i kurset, som for eksempel indføring til et specialeemne. Ved optagelsen vil man tilstræbe en rimelig balance mellem de deltagende fag.

Tilmelding

Inden 1. december året før kursets start.

Tilmelding kan kan enten foretages elektronisk via kursets hjemmeside http://www.ulandslaere.au.dk eller via tilmeldingsskema, som rekvireres ved henvendelse til Biologisk Studienævn, Institut for Fysik og Astronomi, Bygn. 520, Universitetsparken,
8000 Århus C.
Tlf. (direkte) 89 42 48 90

Yderligere oplysninger

fås på kursets hjemmeside http://www.ulandslaere.au.dk

eller ved henvendelse til

kursusarrangør Frands Dolberg
(tlf.: 8615 2704, e-mail: frands@mail1.stofanet.dk)
eller
sekretær Jonna Kjær
(tlf. 8942 1324, e-mail: jbk@ps.au.dk)