Molekylær Biologi A

Molekylær Biologi A

A-modul, Efterår, 10 ECTS

(note: fra 2004 er det et forårskursus)

Målsætning
At belyse cellernes molekylærbiologiske organisation samt de regulatoriske processer, som er involveret i kontrollen af genudtryk. Derudover gives et indblik i forskellige gen- og bioteknologiske metoder og deres anvendelsesområder.

Indhold
Der gennemgås en række emner inden for pro- og eukaryoters molekylærbiologi, såsom rekombinant DNA-teknologi; geners og kromosomers molekylære organisation; DNA-replikation, reparation, rekombination og transposition; regulering af genekspression herunder transskriptionsinitiering og -terminering; RNA-processering og posttransskriptionel regulering; proteinsyntese herunder translationsinitering, -elongering og -terminering samt ribosomets struktur; genetik.
Emnerne vil blive behandlet i forelæsningsform og ved holdundervisning, dels ud fra lærebogen, dels i begrænset omfang på basis af originallitteratur.

I laboratoriekurset anvendes teknikker, herunder metoder til oprensning af cellulært RNA, RT-PCR (Polymerase Chain Reaction)-teknologi, kloning af DNA, DNA sekventering, in vitro-transskription af RNA, ekspression og oprensning af proteiner i bakterier. Analyse af nukleinsyre-protein interaktion.

Form og omfang
2 F/uge i 3 uger, 1 F/uge i 8 uger + 1 F/uge i 2 uger i genetik.
2 TØ i 11 uger, 55 LØ over 2 uger.


Obligatorisk program
Laboratorieøvelser.

Forudsætninger
Bestået grunddel af Biologi-, Kemi-Molekylærbiologi- eller Bioteknologi med Erhvervsøkonomi-studiet.

Lærebøger
Robert F. Weaver, "Molecular Biology" 2.udg., 2001.

Lærere


Torsten Kristensen og Jørgen Kjems.

Eksamen
4-timers skriftlig eksamen med hjælpemidler (incl. PC). Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af ekstern censor.