Der kan søges dispensation fra mange af de regler, der gælder for din uddannelse. Reglerne er fastsat i en række bekendtgørelser: Uddannelsesbekendtgørelsen, Adgangsbekendtgørelserne, Eksamensbekendtgørelsen m.fl. Alle bekendtgørelser kan findes på www.retsinformation.dk. Andre regler kan være fastsat i studieordningen for din uddannelse - og dem kan du også i visse tilfælde søge om dispensation fra.
Eksempler på situationer, hvor du skal søge dispensation:
For mange eksamener eller en presset eksamensplan vil normalt ikke kunne give dispensation.
For at Studienævnet kan behandle din ansøgning om dispensation, skal du indsende ansøgningen via mitstudie.au.dk. Du kan finde ansøgningsmodulet under ”Ansøg hos dit studienævn” og ”Søg dispensation”. Bemærk, at ansøgningen først kan sendes, når du har indtastet alle relevante oplysninger og, at du ikke modtager en kvitteringsmail. Husk derfor at gemme din ansøgning.
Benyt dig af følgende tommelfingerregler, når du skal skrive en dispensationsansøgning:
Alle dispensationsansøgninger behandles normalt inden for 6-8 uger (juli undtaget). Dog kan det tage længere tid, såfremt der mangler dokumentation eller lignende. Vær opmærksom på, at henvendelser fra Studienævnet vil ske via din AU-mailadresse.
Du kan i særlige situationer blive indkaldt til en samtale for at belyse din ansøgning.
Husk at din studievejleder kan vejlede dig i, hvad en dispensationsansøgning kan indeholde og hvilke regler du skal være opmærksom på. Du er også velkommen til at kontakte Studieservice eller en medarbejder i Nat-Tech Uddannelse, hvis du er i tvivl om regler og retningslinier. |
Dokumentationskrav ved dispensationer i forbindelse med COVID-19-situationen
Et usædvanligt forhold:
Når du ansøger om dispensation, skal du redegøre for, at årsagen til, at du ikke kunne følge den givne regel, er et usædvanligt forhold. Du skal beskrive omstændighederne omkring de usædvanlige forhold fyldestgørende, og du skal vedlægge relevant dokumentation, som underbygger din redegørelse.
Forhold, der ligger inden for din kontrol, eller som du har mulighed for at planlægge efter, kan ikke betegnes som usædvanlige. Eksempler på forhold, der ikke kan betragtes som usædvanlige:
Forhold, som er hyppigt eller sædvanligt forekommende blandt studerende, vil normalt ikke kunne betragtes som usædvanlige.
Aarhus Universitet tilbyder særlige vilkår til eksamen til studerende med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.
I efteråret 2021 startede vi en ny proces for, hvordan vi behandler ansøgninger om dispensation til særlige vilkår til eksamen.
Vi giver dig dispensation på baggrund af dine eksamenstilmeldinger.
Din forlængede tid til skriftlige eksamener vil fremgå af Digital Eksamen senest to dage før eksamenen.Hvis ikke den gør det, skal du kontakte din eksamensadministrator i Digital Eksamen.
Din forlængede tid til mundtlige eksamener vil ikke fremgå af Digital Eksamen. Den er dog tænkt ind i planlægningen af rækkefølgelisten til eksamenen.
Aarhus Universitet kan tilbyde særlige vilkår til eksamen, når:
Læs mere om dispensationsansøgninger ved sygdom i forbindelse med eksamen i menuen under 'Eksamen' > 'Sygdom ved eksamen'.
Du har brug for en lægeerklæring, hvis du bliver syg til en eksamen og i forbindelse med nogle dispensationsansøgninger.
Du kan læse mere om, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med lægeerklæringer her.
Hvis du har brug for en dispensation i et kursus, som ikke udbydes i den nye semesterstruktur, så læs mere nederst på siden under 'Eksamen' > 'Eksamenstilmeldinger og reeksamen'