Adgangskoder og identitetsbeskyttelse

Adgangskoder og identitetsbeskyttelse

Her kan du se, hvordan du passer godt på personlige og fortrolige oplysninger med adgangskoder og totrinsbekræftelse. Du kan også downloade plakater til ophængning.


Pas godt på din identitet

Adgangskoder er en lås, som er med til at sikre, at uvedkommende ikke får adgang til informationer, som er følsomme for dig eller universitetet. Men den lås virker kun så længe koden er hemmelig og cyberkriminelle har i dag værktøjer, som kan aflure eller knække koder.

Derfor bruger vi totrinsbekræftelse. Totrinsbekræftelsen sikrer, at det er dig, der logger ind, og ikke en som blot har gættet eller stjålet din adgangskode. Den sikkerhed er nødvendig - også på din private mailkonto og fx sociale medier.

For har kriminelle først fået adgang ét sted, er der stor risiko for, at de kan få adgang flere steder.

Gode råd om adgangskoder og identitetsbeskyttelse

Brug en god adgangskode

På AU sikrer en række krav til din adgangskode, at den er stærk, hvilket vil sige svær at gætte. Den skal frem for alt være:

  • mindst 12 tegn.
  • ingen æ, ø eller å.
  • ingen mellemrum.
  • og dertil anvende både store og små bogstaver samt mindst ét af disse specialtegn: ~!@#$%^&*_-+=`|(){}[]:;"'<>,.?/

En god adgangskode skal være svær at gætte, men nem for dig at huske. Du kan derfor lave en adgangskode, som en sammentrukket sætning, der er let at huske; en såkaldt passphrase.

Se mere om, hvordan du laver en passphrase.

Genbrug aldrig din adgangskode

Din adgangskode til AU's systemer må kun bruges her. Bruger du den samme kode til fx dit Wi-Fi derhjemme, dit abonnement hos Netflix, din profil på LinkedIn og som bruger på AU, får kriminelle frit spil, hvis koden lækkes blot ét af stederne.

Skift adgangskoder, der ikke er hemmelige

Får du den mindste mistanke om, at uvedkommende har fået kendskab til din adgangskode, skal du straks skifte den.

AU holder automatisk øje med offentliggjorte læk af dit primære brugerlogin på AU.

Vil du tjekke om dine private adgangskoder er blevet lækket, kan du tjekke det på hjemmesiden haveibeenpwned.com.

Log altid ind med totrinsbekræftelse

Totrinsbekræftelse er et redskab til at tjekke, at du er den, du giver dig ud for at være, når du logger ind. Typisk skal du bekræfte det på din telefon. Det er i praksis den eneste effektive måde at hindre andre i at udgive sig for dig online. Stort set alle logins med en AU brugerkonto anvender i dag totrinsbekræftelse, men enkelte steder er det fortsat et tilvalgt. 

For både din egen og for AU's skyld bør du også slå totrinsbekræftelse til på særligt din private mailkonto, men også fx sociale medier og andre steder, hvor du logger ind med en adgangskode. Din identitet er indgang til både personlige og følsomme oplysninger, og du passer godt på den med totrinsbekræftelse.

Find vejledninger til, hvordan du aktiverer totrinsbekræftelse på en række populære tjenester på sikkerdigital.dk.


Visninger

Plakater til download