På denne side finder du vejledning til at arbejde med dine forventninger og krav til dig selv.
Siden er bygget op på samme måde som et vejledningsforløb, hvor du med fordel kan vælge at følge øvelserne kronologisk, men du er også velkommen til at udvælge de afsnit, som er mest relevante for dig.
Du vil i afsnittene finde spørgsmål, som vi ofte vil stille, når du er til en studievejledning hos os. Derudover kan du finde gode råd fra psykologerne hos Studenterrådgivningen, som kan hjælpe dig til at finde fokus på det vigtige i dit studieliv. Besvar gerne spørgsmålene for dig selv og notér eventuelt svarene på et stykke papir eller udfyld de tilhørende PDF-skabeloner. Hvis du booker en tid hos din studievejleder, kan du med fordel medbringe dine svar og refleksioner til vejledningssamtalen.
I studievejledningen møder vi ofte studerende:
Ambitioner og mål for studielivet er naturlige og indebærer som regel, at man sætter særlige standarder for sig selv og sin indsats. Det gælder fagligt som personligt på studiet men også i privatlivet ift. fritidsaktiviteter, studiejobs, venner, familie med mere. På denne side kan du finde øvelser, hvor du kan blive klogere på dine ambitioner og standarder.
Det er godt at have ambitioner og forventninger til sig selv, og hvis du klarer dig godt på studiet med de krav og forventninger, du stiller og trives med det, er alt i orden. Hvis du derimod oplever, at dine forventninger ender med at spænde ben for din trivsel og evne til at studere, er det tid til at stoppe op, reflektere og gøre noget ved det.
Neden for har vi skrevet nogle af de spørgsmål, vi normalt ville stille, hvis du var til en studievejledning hos os. Besvar alle spørgsmålene for dig selv og notér eventuelt svarene på et stykke papir (du kan finde en skrivevenlig version her).
- karakterer?
- forberedelse (antal timer)?
- aftaler med dine venner?
- om skal du læse alt i pensum?
- om du skal du deltage i alle forelæsninger?
Hvis du er kommet frem til/oplever, at dine forventninger til dig selv eller din perfektionstrang påvirker dit studieliv i en negativ retning, kan du nu gå videre og undersøge din motivation og dine muligheder for at ændre dit mønster.
I studievejledningen bruger vi de følgende spørgsmål til at klarlægge de forhindringer studerende oplever, når de høje krav/perfektionstrangen overskygger den gode trivsel og det velfungerende studieliv. Spørgsmålene giver anledning til, at du kan reflektere over din motivation og dine muligheder for at ændre på din situation/perfektionstrang.
Du kan stille dig selv (eller få en god ven til at stille dig) nedenstående spørgsmål. For nogle hjælper det at skrive svarene ned, og til det formål har vi lavet en skrivevenlig version.
Udfyld evt. denne model:
+ | - |
---|---|
Fordele ved min nuværende adfærd | Ulemper ved min nuværende adfærd |
Fordele ved at ændre adfærd | Ulemper ved at ændre adfærd |
Hvad lærte du af at lave denne øvelse? Hvor klar til forandring tænker du at du er? Brug lidt tid til at skrive dine tanker ned (skrivevenlig version).
Når du har arbejdet med/svaret på disse refleksionsspørgsmål, kan du gå videre til næste afsnit, hvor du kan arbejde på eventuelle løsninger/lave en handleplan.
Det kan være en fordel, at du laver en handlingsplan med specificering af konkrete aktiviteter og en tidsplan. Stil dig selv følgende spørgsmål (du kan finde en skrivevenlig version her):
Du kan også finde inspiration i de generelle råd fra Studenterrådgivningen.
Studenterrådgivningen har lavet en pjece, hvor der er mange gode råd til, hvordan du kan forholde dig til dine standarder og din trang til perfektion. Vi har valgt nogle af rådene ud, og hvis du har lyst til at læse mere, kan du følge linket nederst på siden.
Sæt realistiske og opnåelige mål
Basér dine mål på de ressourcer du har i den givne situation og de rammer, som du har at arbejde under. Det er ikke lige meget, om du har tre dage eller tre uger til en opgave. Det er ikke ligegyldigt, om der er sygdom i din nære familie. At du fik 12 i en tidligere eksamen eller på gymnasiet/HF, betyder ikke, at du altid og i alle fag skal have samme karakter.
Stress, nervøsitet og depression – hvad er budskabet?
Tag de signaler du får fra din krop og omgivelser alvorligt. Når du sover dårligt, har ondt i maven, konstant uro, trang til at isolere dig eller overarbejde, er det som regel tegn på, at de mål, som du har sat dig, er urealistiske og ikke har noget med dit virkelige liv at gøre.
Tænk over dine forestillinger om andres forventninger til dig
Undersøg konkret, hvad din vejleders/gruppes forventninger er til dit arbejde – og deres eget. Sammenlign med dine egne mere eller mindre afklarede forestillinger. Hvis du f.eks. går rundt og siger, at du ”bare skal bestå den næste eksamen”, så lad være med at studere i et omfang, svarende til en tocifret karakter.
Husk, at du vil blive ved med at lære, når du kommer i job
Arbejdsmarkedet forventer ikke perfekte kandidater, men mennesker, der er engagerede, og i stand til at lære af de fejl, som de uvægerligt vil lave.