Studieordning for bacheloruddannelsen i idræt


Hjemmel
Studieordningen for bacheloruddannelsen i biologi er fastsat i
henhold til:
Lovbekendtgørelse nr. 280 af 21. marts 2006 om universiteter (universitetsloven) med de ændringer der følger af lov nr. 544 af 8. juni 2006.
Bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne
(uddannelsesbekendtgørelsen).
Bekendtgørelse nr. 362 af 20. maj 2005 om adgang m.v. til bachelor- og
kandidatuddannelserne ved universiteterne (adgangsbekendtgørelsen) med de ændringer der følger af bekendtgørelse nr. 159 af 8. marts 2006
Bekendtgørelse nr. 867 af 19. august 2004 om eksamen ved
universitetsuddannelserne (eksamensbekendtgørelsen) med de ændringer, der følger af bekendtgørelse nr. 231 af 22. marts 2006.
Bekendtgørelse nr. 513 af 22. juni 1995 om karakterskala og anden bedømmelse (karakterbekendtgørelsen) med de ændringer som følger af bekendtgørelse nr. 890 af 22. november 1995.
Bekendtgørelse nr. 332 af 25. maj 1993 om censorinstitutionen for visse videregående uddannelser under Undervisningsministeriet med de ændringer der følger af bekendtgørelse nr. 289 af 22. april 1997 og bekendtgørelse nr. 867 af 18. september 2000.
Vejledning nr. 5 af 18. januar 2006 om retningslinier for universitetsuddannelser rettet mod undervisning i de gymnasiale uddannelser


Studienævn
Bacheloruddannelsen i idræt henhører under Studienævn B ved Det Naturvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.


Adgangskrav
Optagelse på bacheloruddannelsen i idræt forudsætter en gymnasial uddannelse med matematik på C-niveau, fysik/kemi på C-niveau eller naturfag på C-niveau eller kemi og fysik på C-niveau. Derudover forudsætter optagelse på bacheloruddannelsen i idræt, at der bestås en praktisk optagelsesprøve.
Uddannelsens betegnelse
En gennemført bacheloruddannelse giver den færdiguddannede titlen B.Sc. i idræt med eventuel angivelse af tilvalgsfag.
 
På engelsk anvendes betegnelsen Bachelor of Science (BSc) in Physical Education and Sport med angivelse af eventuel tilvalgsfag.


Uddannelsens omfang
Bacheloruddannelsen i idræt har et omfang på 180 ECTS svarende til 3 års fuldtidsstudier.


Formål
Bacheloruddannelsen i idræt er en tværfaglig uddannelsen, der har til formål at give den studerende en grundlæggende indføring i idrættens tre faglige kerneområder: Biologisk idrætsteori, Humanistisk-samfundsvidenskabelig idrætsteori samt Praktisk-teoretisk idrætsteori.

En gennemført bacheloruddannelse i idræt
• giver bacheloren det faglige fundament for varetagelse af selvstændige jobfunktioner i private og offentlige virksomheder og organisationer, som fordrer grundlæggende faglig indsigt og kunnen inden for idræt, herunder faglig kompetence til undervisning i de gymnasiale uddannelser.
• giver bacheloren de fornødne kvalifikationer for videre studier på kandidatniveau.
 
Kompetencer
Bacheloruddannelsen i idræt er en forskningsbaseret uddannelse, der foregår i et forskningsmiljø med fokus på teoretiske, eksperimentelle og praktiske discipliner.

Bacheloren er kvalificeret til ansættelse i stillinger, der kræver grundlæggende faglig indsigt og kunnen inden for idræt.

Kompetencemål
Bacheloren har gennem uddannelsen erhvervet og udviklet en række intellektuelle, faglige og praksis kompetencer:
• Bacheloren har kendskab til idræt bredt og behersker de centrale discipliner, arbejdsmetoder, grundlæggende teorier, terminologi og begreber inden for idræt
• Bacheloren kan deltage i planlægning og gennemførelse af projekter og anvende resultaterne af disse i relevante sammenhænge
• Bacheloren kan anvende og reflektere over metoder til analyse og løsning af faglige spørgsmål og problemstillinger
• Bacheloren kan strukturere egen kompetenceudvikling
• Bacheloren er i stand til at sætte sig ind i nye emneområder inden for faget
• Bacheloren kan formidle og kommunikere faglige spørgsmål og problemstillinger
• Bacheloren kan på idrætsfaglig baggrund indgå i konstruktivt samarbejde om løsning af faglige problemstillinger


Uddannelsens opbygning
Idrætsuddannelsen er opbygget af studieelementer inden for fagets tre kerneområder, og skal omfatte idrættens videnskabsteori, samt et bachelorprojekt på 10 eller 15 ECTS. Bachelorprojektet er placeret på uddannelsens tredje år.

Den studerendes samlede studieprogram for uddannelsen godkendes af Studienævn B under hensyntagen til de regler, der er fastsat i den ovenfor nævnte hjemmel.


Kurser
Det Naturvidenskabelige Fakultet udgiver hvert år
• en faglig rammebeskrivelse for bacheloruddannelsen i idræt.
• et kursuskatalog med en beskrivelse af alle udbudte kurser inden for de fagområder, som fakultetet udbyder. For hvert kursus angives kursets betegnelse på dansk og engelsk, en beskrivelse af målsætning, indhold, omfang i ECTS, undervisningsform, bedømmelsesform og karaktergivning, undervisningssprog, undervisnings- og eksamensterminer, eventuelle forudsætninger for deltagelse samt eventuelle begrænsninger i deltagerantallet.


Eksamen og førsteårsprøve
Bedømmelsesform og prøveform for de enkelte kurser fremgår af kursusbeskrivelsen i Kursuskataloget. Heraf fremgår endvidere termin for såvel kursets ordinære eksamen som re-eksamen.

Deltagelse i re-eksamen i et givet kursus forudsætter deltagelse i kursets ordinære eksamen.

Inden udgangen af første studieår på bacheloruddannelsen i idræt skal den studerende, for at kunne fortsætte uddannelsen, deltage i de prøver, der indgår i førsteårsprøven. Disse prøver skal være bestået inden udgangen af andet studieår efter studiestart. Oversigt over de prøver, der i bacheloruddannelsen i idræt indgår i førsteårsprøven, fremgår af Faglig rammebeskrivelse for bacheloruddannelsen i idræt.


Bachelorprojektet
Bachelorprojektet har et omfang på 10 eller 15 ECTS og er placeret på bacheloruddannelsens tredje år. Den studerende skal gennem bachelorprojektet demonstrere evne til at formulere, analysere og bearbejde idrætslige problemstillinger inden for et fagligt afgrænset emne. Bachelorprojektet skal indeholde et resumé på engelsk. Resuméet indgår i den samlede bedømmelse af den studerendes formuleringsevne i forbindelse med projektet.

Bachelorprojektet bedømmes efter 13-skalaen under medvirken af en censor, der er beskikket af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.
Merit og dispensationer
Studienævnet kan efter individuel vurdering godkende, at studieelementer fra andre uddannelser kan indgå i denne uddannelse.
 
Studienævnet kan, når der foreligger usædvanlige forhold, dispensere fra regler fastsat i denne studieordning.


Øvrige bestemmelser
Projektorienterede forløb på virksomheder og institutioner kan indgå som en del af programmet på bacheloruddannelsen. Projektaftale og projektformulering forhåndsgodkendes af studienævnet.


Ikrafttræden
Studieordningen træder i kraft den 1. august 2006. 


Bilag
Til studieordningen er knyttet følgende fagbilag:
• Rammebeskrivelse for bacheloruddannelsen i idræt
• Kursuskatalog