Marin Økologi

Marin Økologi


A-modul, Forår, 3 point, 15 ECTS

Målsætning
At give deltagerne indsigt i de abiotiske og biotiske forhold i havet, der kontrollerer marine organismers udbredelse og dynamik og som influerer på marine samfunds og økosystemers struktur og funktion.

Indhold
I forelæsningerne gennemgås biologisk oceanografi i relation til phyto- og zooplankton. Planktoniske samfunds struktur og dynamik beskrives. Processer, der kontrollerer havets primærproduktion, behandles indgående, og der fokuseres bl.a. på forskellige skalaer fra lokale front-dannelser til globale fænomener, som f.eks. "deep-water circulation" og El-Nino.

Benthiske organismers økologi i forskellige samfund fra littoralzonen til dybhavet behandles med særlig fokus på de forhold, der kontrollerer organismernes vækst, bestandsdynamik og rumlige udbredelse. Både naturlige og menneskabte faktorer vil blive behandlet gennem eksempler. Rekrutteringsmekanismer og biotiske processer som predation, konkurrence og parasitisme gennemgås på tværs af de forskellige samfund. Marine organismer fouragerings- og reproduktions strategier behandles. Strukturelle og funktionelle forskelle mellem samfundstyper præciseres og globale diversitetsmønstre i havet diskuteres.

Nektoniske organismers økologi (herunder fisk) og den optimale udnyttelse af bl.a. fiskebestande behandles.

Endelig gennemgås havet som en funktionel helhed og herunder havets kulstofkredsløb, energistrømme og den bentho-pelagiale kobling. I den forbindelse omtales antropogene effekter i havet som f.eks. eutrofiering i de kystnære farvande.

I faget indgår teoretiske øvelser, der bl.a. vil omfatte kollokvier, gennemgang af nøgleartikler og opgaveløsninger. Endvidere skal alle deltagere i løbet af kursusperioden deltage i udarbejdelsen af et essay: grupper af 2-4 studenter vælger et emne, der skal belyses på basis af originallitteratur, og aflevere et essay over dette på 5-10 sider. Disse essays skal desuden fremlægges mundtligt, og essay-samlingen vil indgå i eksamenspensum.

På et obligatorisk 10-dages feltkursus, der afholdes i sommerperioden, vil deltagerne få lejlighed til at arbejde eksperimentelt med marinøkologiske problemstillinger.

Form og omfang
4 F i 10 uger.
4 TØ/K i 10 uger.
Feltkursus (max. 10 dage).

Obligatorisk program
Deltagelse i feltkursus og kollokvier. Det understreges, at kurset kun er pointgivende, når feltkurset er gennemført.

Lærebøger
Meddeles ved kursusstart
Kompendium: "Marin økologi - 2001 - særtryk og noter til forelæsninger"

Lærere
K. Thomas Jensen, Katherine Richardson, Tomas Cedhagen, Jens Tang Christensen.

Eksamen
Mundtlig eksamen med forberedelse uden hjælpemidler. Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af ekstern censor.