Vegetationsøkologi

Vegetationsøkologi


A-modul, Sommer+efterår, 3 point, 15 ECTS

Målsætning
At give et grundlæggende kendskab til danske vegetationstyper og deres økologiske karakteristika. At give en introduktion til vegetationsanalytiske metoder. At belyse planteøkologiens anvendelse i naturforvaltning.

Indhold
De generelle forelæsninger vil beskrive de forskellige vegetationstyper i Danmark med hovedvægt på deres struktur og floristiske sammensætning. De danske vegetationstyper sættes i en plantegeografisk og historisk sammenhæng. De økologiske faktorer der betinger de nuværende vegetationstypers opståen og fortsatte eksistens vil blive diskuteret. Specielt belyses samspillet mellem kultur og natur i det danske landskab. I seminarer belyses det økologiske og lovmæssige grundlag for naturforvaltning i Danmark, og der gives eksempler på naturtypers definition, afgrænsning og pleje. Der udarbejdes gruppevis en emnerapport.

Vegetationsanalytiske metoder diskuteres i kollokvieform. Deltagernes egenhændigt indsamlede data vil blive analyseret under anvendelse af forskellige computerbaserede metoder. Godkendt kursusrapport er en forudsætning for, at den studerende kan indstille sig til eksamen.

Én uges obligatorisk blokkursus i august (enten i uge 33 eller uge 34) vil omhandle prøvetagning af vegetation i omegnen af Århus. De indsamlede vegetationsdata vil danne grundlag for de teoretiske øvelser. På 2 en-dags ekskursioner i maj måned samt en uges obligatorisk feltkursus i Nordjylland sommeren efter den øvrige undervisnings afvikling, bliver deltagerne præsenteret for et flertal af de danske vegetationstyper. Under kurset indarbejdes rutine i plantekendskab i forbindelse med beskrivelse og afgrænsning af plantesamfund.

Undervisningsform og omfang
2x2 F/S pr. uge i 10 uger samt 1x3 computerøvelser pr. uge i 11 uger. Fem en-dags ekskursioner (blokkursus i august måned forud for semesterstart). Skriv venligst på tilmeldingen, hvis du er forhindret i at deltage i blokkursus i en af  ugerne (33 eller 34).
To en-dags ekskursioner i maj samt en uges eksternt feltkursus den efterfølgende sommer.

Obligatorisk Program
Blokkursus, computerøvelser samt kursusrapport på basis af disse, rapport, eksternt feltkursus.

Lærebøger
Petersen, P. M. & Vestergaard, P. 1993. Basisbog i Vegetationsøkologi. GEC Gad, København. Udvalgte kapitler af Legendre, L. & Legendre, P. 1998. Numerical Ecology, Elsevier, Netherlands. Noter og originallitteratur.

Lærere
Finn Borchsenius, Hans Henrik Schierup og Anne Mette Lykke.

Eksamen
Mundtlig eksamen på baggrund af rapporten og pensum. Samlet bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af ekstern censor.