Mikrobiel Økologi

Mikrobiel Økologi


A-modul, Efterår, 3 point, 15 ECTS

Målsætning
At beskrive mikrobielle samfund og deres rolle i stofomsætning og biogeokemiske kredsløb.

Indhold
Biologisk produktion, nedbrydning og næringsstofomsætning i vand, jord, sedimenter og anlæg behandles med fokus på mikroorganismernes rolle. Dette kombineres med mikrobielle populationers fordeling og udvikling og med globale biogeokemiske kredsløb (kulstof, kvælstof, svovl m.m.) samt biosfærens udvikling. De tørre øvelser er en blanding af opgaver, diskussioner, mindre forelæsninger, behandling af laboratorieøvelser, m.m. Forelæsningerne vil blive holdt af inviterede gæster fra andre forskningsinstitutioner, virksomheder og myndigheder. I laboratorieøvelserne eksemplificeres de teoretiske emner gennem undersøgelse af processer og populationer i sedimenter og vandrensningsanlæg. Metoder omfatter prøvetagning i felten, anvendelse af stabile og radioaktive isotoper, mikrosensorer, måling af stofflukse, molekylærbiologisk bakterieidentifikation og tælling udfra ekstraheret DNA. Der afsluttes med projektarbejde i forskningslaboratorierne.

Form og omfang
4 timers LØ og 3 timers blandet S, K og TØ samt 1 times F i 10 uger.
5 x 8 timers projekt i 1 uge.

Obligatorisk program
Hele kurset.

Lærebøger
Noter, øvelsesvejledninger, Fenchel et al: Bacterial Biogeochemistry og Prescott et al: Microbiology.

Lærere
Lars Peter Nielsen, Kjeld Ingvorsen, Kai Finster, Niels Birger Ramsing, Bente Lomstein, Niels Peter Revsbech, Kathrine Richardson m.fl.

Eksamen
4-timers skriftlig eksamen med alle hjælpemidler. PC må anvendes. Bedømmelse efter 13-skalaen med ekstern censur.

Bemærkning
Gennem B-modulet "Udvidet projekt i Mikrobiel Økologi" kan det afsluttende projekt udvides med en selvstændig rapport, der kan godtages som bachelorprojekt.