A-kasse og fagforening

Få sparring og økonomisk støtte som jobsøgende

Hvis du ikke kommer direkte i job, efter du har færdiggjort din uddannelse, er der ingen grund til at fortvivle. Er du medlem af en a-kasse og fagforening, kan du få sparring og økonomisk støtte, mens du søger job.

Din a-kasse

En a-kasse er både et forsikringsselskab og en konsulentvirksomhed, som hjælper ledige (og studerende) i job. 

Det er din a-kasse, der står for administration af dine dagpenge, men de hjælper dig også med din jobsøgning. Hos din a-kasse kan du booke sparringssamtaler og CV-tjeks og deltage i arrangementer, workshops og lignende. 

Kontakt din a-kasse for at høre nærmere om, hvordan du kan bruge dem.
 

Gode ting at huske om A-kasser

  • For at få ret til dagpenge en måned efter endt uddannelse, skal du have søgt om optagelse i en a-kasse senest to uger efter, du har afsluttet din uddannelse. Den måned fra afslutningen af din uddannelse og til du får dagpengeret, kaldes karensperioden.
  • For at undgå karensperioden skal du melde dig ind i en a-kasse senest et år før endt uddannelse. Så bliver du dagpengeberettiget dagen efter, du dimitterer.
  • Når du dimitterer, skal du inden for 14 dage søge om statusændring fra studerende til dimittend. Det er en forudsætning for, at du får ret til dagpenge som nyuddannet.

Din fagforening

Der er forskel på a-kasser og fagforeninger. Mens en a-kasse forsikrer dig mod arbejdsløshed ved at give dig retten til dagpenge, kæmper din fagforening for at sikre dig dig de bedste mulige løn- og ansættelsesforhold.

Derudover kan du som medlem af en fagforening gøre brug af deres faglige netværk, fyraftensmøder og kompetenceudviklende karriereworkshops. 

Jobcenteret i din kommune

I nogle kommuner har man oprettet specielle teams til at hjælpe ledige akademikere. Uanset om der er oprettet specielle indsatser eller ej, kan man få hjælp til at skabe kontakt til virksomheder eller hjælp til din jobsøgning.

Du kan bl.a. kigge på Aarhus Kommunes side til ledige borgere. De har bl.a. oprettet en side til dig, der er ledig akademiker. Her kan du se jobs, tilmelde dig deres kandidatbank og mentorordning