Bachelor studiestart

Velkommen til Aarhus BSS
Psykologi

Velkommen til
Aarhus BSS

Psykologi


OBS: Siderne opdateres først i juni!

Velkommen til dit nye studie på Psykologi

Det første, du skal gøre, efter du har modtaget optagelsesbrev, er at bekræfte din studieplads (gælder ikke tilvalgsstuderende)!
Her nedenfor finder du al relevant information i forbindelse med din studiestart og rusuge. Hold dig orienteret helt frem mod studiestart, da der kan ske ændringer i mødetid og program mv.

Vi glæder os til at byde dig velkommen!

Kontakt

Få en virtuel intro

Forbered dig på studiestarten gennem AU’s online studiestartsforløb: Study@AU, som giver dig svar på en række praktiske spørgsmål. Du vil bl.a. blive introduceret til digitale platforme, vejledning og support samt få indblik i studiet og studielivet.

Forløbet er delt op i moduler, som kan tages enkeltvist. Det samlede forløb tager ca. 2 timer at gennemføre.

Du kan tilgå forløbet i Brightspace fra midten af august – under “Mine kurser”.

Velkommen til Psykologi

Velkommen til dit studie

Velkommen til psykologistudiet på Aarhus BSS, Aarhus Universitet.

På jeres første semester skal I have to fag, der sammen fungerer som byggesten på studiet og giver jer en fornemmelse af, hvad faget psykologi går ud på. Det er kun de to fag, I skal koncentrere jer om på første semester. Hertil er der også ”kun” to eksamener. Det kan lyde meget let, men sådan vil I nok ikke opleve det. I den første studietid vil I sandsynligvis tænke: "Hvorfor er der så mange nye begreber, teorier og navne?", "Hvorfor er det hele så tørt og teoretisk, handler psykologien ikke om levende mennesker?", "Hvorfor får man ikke konkrete lektier for fra gang til gang?" og "Skal man virkelig huske alle de mange pensumsider?"

Før du ved af det, er semestret gået, og du synes måske kun, I nåede at kradse overfladen. I forbindelse med eksamen hører vi ofte studerende sige: ”Det var først i forbindelse med eksamenslæsningen, at jeg begyndte at se de større linjer og forstå, hvad det hele handlede om.” Sådan er det, når man for alvor skal tilegne sig kundskab. Og det er jo det, man skal på et universitet. Man skal fordybe sig, men man skal også videre til de næste fagområder.

For mange af jer vil starten på universitetet blive lidt af en omvæltning. Den første tid bruger I måske til at finde ud af, om det nu er det rigtige fag, I har valgt. Men kast jer ud i det, og tro på, at tingene gradvist vil samle sig. Lev med alle de løse ender i starten. Vid, at det ikke kan undgås, at du indimellem vil blive frustreret. Pas på, du ikke dømmer dig selv for hårdt. Læringen sker gradvist. Grib ansvaret, men tag også godt vare på dig selv.

Vi ses på 1. semester!

Underviserne på grundkurset i Social- og personlighedspsykologi

Velkommen til rusugen

Vi, russekretærerne, er studerende på psykologi, og vi har sammen med jeres tutorer ansvaret for planlægningen af hele din rusuge! Og vi glæder os!

De næste fem år bliver både spændende, sjove, udfordrende, lærerige og ikke mindst uforglemmelige!

Sæt dit normale liv på standby i rusugen
I løbet af rusugen vil der både være arrangementer i dagtimerne, men også tilbud om eftermiddags- og aftenhygge i form af bar, musik, byture, dans, konkurrencer og fest. Det er selvfølgelig frivilligt at deltage i rusugen, men vi vil opfordre jer til at deltage så meget som muligt – det bliver en fed oplevelse, der kan gavne jer senere på studiet. Der er ikke behov for at medbringe computer eller bøger i rusugen – vi skal nok købe bøger med jer, inden ugen er omme!

Er du tilvalgsstuderende?
Nogle af jer, der begynder på psykologistudiet, vil være tilvalgsstuderende fra et andet hovedfag – og har således allerede studeret i to år. Men rusugen er også til jer. Vi får hvert år rigtig god feedback på rusugen fra tilvalgsstuderende, hvorfor vi også anbefaler jer at deltage i rusugen. Vi har i år desuden forsøgt at planlægge nogle alternativer til jer, når det oprindelige program ikke er så relevant for jer.
__

Årgangs-Facebookgruppe
Der er oprettet en årgangsgruppe, hvor der bliver delt praktiske informationer i løbet af ugen. Det kan derfor være en god idé at blive medlem inden rusugens start.

Har I spørgsmål angående rusugearrangementet, er I meget velkomne til at henvende jer til os på mail: russek@psy.au.dk.

Mange hilsner fra jeres russekretærer
Mads & Freja.

Alt om din rusuge og studiestart

Program for din rusuge

Studiestarten indledes af en rusuge, hvor du får mulighed for at lære dine nye medstuderende at kende. Din rusuge starter mandag den 21. august 2023. Vi opfordrer alle til at deltage i rusugen, da det er en fantastisk måde at møde alle dine nye medstuderende på.


OBS: På Aarhus BSS er der en alkoholpolitik i forbindelse med alle former for rusaktiviteter for at sikre, at studiestarten foregår ansvarligt. Læs alkoholpolitikken her.

Mandag den 21. august

08.45 Ankomst og velkomst i Per Kirkeby Auditoriet (bygning 1250, lokale 304)
10.00 Holdene samles i klasselokalerne til rundstykker og generel information, tilmelding til ting og frokost
14.00 Tour de Campus (rundvisning)
15.30 Planlægning af Sport og Leg
16.30 Fællesspisning og bar ved psykologis fredagsbar, Kein Cortex
22.00 Tak for i dag

Tirsdag den 22. august

10.00 Kaffe og hygge med holdet samt faglig info i klasselokalet
10.30 Besøg af instruktorerne
11.30 Tilmelding til pubcrawl og fredagsfest samt frokost
12.15 Planlægning af hyttetur samt forberedelse af Sport og Leg
13.30 Sport og Leg
18.30 Hyggespisning i små grupper med tutor
21.00 Tak for i dag

Onsdag den 23. august

08.30 Morgenmad på holdene
09.30 Introduktion til psykologiens grunddiscipliner
11.30 Introduktion af studievejledningen m.fl.
12.00 Frokost
12.45 Mødes med venskabsholdet og lave venskabslege
14.30 Fri
17.15 Spisning i byen, derefter pubcrawl
03.00 Godnat

Torsdag den 24. august

10.00 Mødes i subgrupper (mere info om disse grupper fås i rusugen) 
11.00 Brunch m. venskabshold og hygge.
13.00 Præsentation af udvalg
14.00 Filmfremvisning i auditorium og bogindkøb på skift
16.00 Fri

Fredag den 25. august

09.00 Kaffe og morgensnack med venskabsholdet
09.30 Underviserbesøg
10.30 Pause og transport til auditorium
10.45 Besøg af psykologer fra “det virkelige liv" (Per Kirkeby auditoriet)
12.15 Frokost
13.30 IT-introduktion og evaluering samt opsamling på ugen
14.30 Fri
17.00 Spisning og fest
02.00 Festen slutter, farvel og tak for en god uge!

Find vej første dag

Den første dag mødes vi kl. 8.45 udenfor Søauditorierne, bygning 1250 på Bartholins Allé 3, 8000 Aarhus C. (Det er ikke nødvendigt at møde op i god tid før det:))

Find vej på universitetet med app’en “AU Find”.

Vi står klar til at tage imod dig.


Mød dine tutorer

Vi er dine russekretærer og tutorer – og vi har ansvaret for din rusuge og fører dig igennem hele ugens program. Vi er ligeledes studerende på psykologi, og vi kan hjælpe dig med de mange forskellige spørgsmål, som du kan have omkring studiet og studiestarten.

Praktisk information til rusugen

Rusugen kræver ingen tilmelding og ingen særlig forberedelse. Du behøver ikke tage din computer med i rusugen.

MobilePay & Dankort (no cash)
Du skal regne med, at du i løbet af rusugen skal betale lidt, hvis du vil deltage i de forskellige arrangementer. Bl.a. fællesspisning, pubcrawl, fredagsfest og aftensmad mv.
Beløbene betales i starten af rusugen og kan betales med MobilePay. Kantinen på campus modtager dankort, hvis du ønsker at købe frokost her.

Udgifter i forbindelse med rusugen
Samlet set kan du forvente at bruge ca. 800 kr. for arrangementer i rusugen inkl. hyttetur. Dertil følger eventuelle lommepenge til drikkevarer og andre fornøjelser.

Hyttetur

Du skal glæde dig til 15.-17. september, for der ligger årets hyttetur!

Vi kører samlet i bus til en hytte, hvor der bliver tid til at hygge sig og lave aktiviteter med de nye studiekammerater og lære hinanden bedre at kende, et par uger efter rusugen. Det koster ca. 300 kr. inkl. transport, overnatning og mad.

Du vil få meget mere information om hytteturen i rusugen – men du må godt sætte x allerede nu!

Køb af bøger

I behøver ikke at købe bøger før rusugen! Universitetet har sin egen boghandel, Stakbogladen, hvor vi i rusugen følger jer over og hjælper jer med bogindkøb. Det er ikke et krav, at man køber bøger i Stakbogladen, man kan også sagtens købe dem online samt brugt.

Sidste år kostede det ca. 2000 kr. at købe bøger til 1. semester, men måske kan du spare lidt ved at lytte til tutorernes gode råd om, hvad man skal købe, og hvad der kan kopieres. Tutorerne laver et samlet dokument til jer med faglige informationer. Vent derfor med at købe bøger, til I har fået mere information fra tutorerne.

Vigtigt at vide som ny studerende

Sådan får du vigtig information, når du er studerende

Mitstudie.au.dk
Mitstudie.au.dk er din samlede indgang til studieinformation og selvbetjeningssystemer, der giver dig et personaliseret overblik over din undervisning, skema, meddelelser og arrangementer. Du kan også bruge mitstudie.au.dk på mobil eller tablet.

___

BrightSpace
Brightspace er en fælles online læringsplatform for undervisere og studerende. Platformen giver blandt andet mulighed for nem adgang til gruppearbejde og giver dig mulighed for at sende og modtage beskeder. Det er her, din underviser kan informere om skemaændringer og lægge undervisningsmateriale op. Det er derfor vigtigt, at du tjekker Brightspace ofte.

___

Studieportalen
Studieportalen er det website, du er på nu. Her finder du alt officielt information om dit studie, bl.a. skema, studieordninger, studievejledning, information om udveksling, eksamensplaner og -regler, alt om dit studiemiljø.

___

Din AU-mail
Alle studerende på Aarhus Universitet får en AU-mailadresse (studienummer@post.au.dk). Det er vigtigt, at du bruger denne e-mail, når du fx skriver til studievejledningen og lignende. Det er også vigtigt, at du tjekker din AU-mail, hvor Aarhus Universitet kan sende dig vigtig information, som bl.a. om vigtige deadlines.

Få hjælp og vejledning på dit studie

Studievejledningen
Du er altid velkommen hos studievejledningen, når du har studiemæssige spørgsmål fx vedrørende eksamen, studieregler, orlov, barsel, studieplanlægning, dispensationer, sociale udfordringer mv. På studievejledningen har vi tavshedspligt, så alt, hvad du siger, forbliver fortroligt.


Aarhus BSS Student Services
Her kan du få hjælp og vejledning, hvis du har praktiske og administrative spørgsmål om din uddannelse. Du kan bl.a. få hjælp til karakterudskrifter, verificering af uddannelse, fag- og eksamenstilmelding, dispensationsansøgninger og meget andet.

IT, boghandel og bibliotek

IT-support

IT bliver en central del af dit studieliv, og du er altid velkommen til at kontakte IT-supporten. IT-supporten kan hjælpe dig med alt fra brugernavn og passwords, din webmail, adgang til det trådløse netværk og meget mere.

IT-supporten findes både på Bartholins Allé (bygn. 1322) og på Fuglesangs Allé (bygn. 2628).


Boghandel

Stakbogladen
Stakbogladen Aarhus Universitets boghandel og ligger på Ringgaden. Du kan også købe dine bøger online på www.stakbogladen.dk. Her finder du en bogliste med de bøger, som er obligatoriske til dit studie. Du kan få 10% studierabat.

Husk, der er afsat tid til bogkøb i rusugen.


Bibliotekerne – AU Library

På bibliotekerne (AU Library) kan du bl.a.:

  • søge information og litteratur – online og fysisk
  • finde læsepladser og gruppearbejdspladser
  • få hjælp til at søge, finde, vurdere og organisere akademisk information og litteratur.

_______

De to biblioteker i Aarhus, som er tilknyttet Aarhus BSS, finder du på:


Forstå organisationen

________

Aarhus BSS er ét af de fem fakulteter på Aarhus Universitet og samler de samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske discipliner. Fakultetets officielle navn er School of Business and Social Sciences, men i daglig tale bruges Aarhus BSS.

Aarhus BSS huser seks institutter, som er Institut for Økonomi, Institut for Statskundskab, Institut for Virksomhedsledelse, Psykologisk Institut, Juridisk Institut og Institut for Forretningsudvikling og Teknologi.

Code of Conduct og Ytringsfrihed

Code of Conduct for studerende ved Aarhus BSS beskriver de grundlæggende værdier og forventninger til de studerendes adfærd, når de færdes på universitetets arealer eller optræder som repræsentanter for Aarhus Universitet. Alle studerende forventes at respektere og leve op til de adfærdsmæssige værdier inden for læring, samvær og i forhold til omverdenen.

_______

Aarhus Universitet værner om ytringsfrihed og den enkeltes mulighed for at udfolde sit potentiale. Den frie dialog og tolerance over for forskellige synspunkter er selve grundlaget for universitetets virke.

Lidt om dit studie

Undervisningen og undervisere

Forelæsninger
Det første semester har I to fag, hvor undervisningen primært foregår som forelæsninger. Underviserne på forelæsningerne er forskere, der også underviser. Det er vigtigt at fremhæve denne rollekombination, fordi hovedparten af al universitetsundervisning er og skal være forskningsbaseret.

Instruktorundervisning
De første tre semestre har du desuden instruktorundervisning tre timer ugentligt. Din instruktor er en ældre psykologistuderende, der fungerer som hjælpelærer. Instruktorundervisningen foregår som holdundervisning. Der er tradition for, at holdet og instruktoren følges ad gennem studiets første tre semestre. Din instruktor kommer og hilser på dig og dit nye hold i rusugen.

Skema og fag

Skema
Du finder altid dit skema her på studieportalen under menupunktet Undervisning > Skema. Tjek dit skema løbende, da der kan forekomme ændringer.

Fagbeskrivelser
Konkrete beskrivelser af alle de forskellige fag finder du i kursuskataloget under Undervisning > Kursuskatalog. Her kan du også få et overblik over pensum i de forskellige fag.


Kort introduktion til dine første fag


Psykologiens fundering og perspektiv

Hensigten med faget er at introducere jer til psykologiens historie, filosofi samt metode og integration.

Faget handler på den ene side om at forstå grundlaget for psykologien som videnskab (filosofi og historie) samt forstå fagets metodik (metode) og på den anden side om at forstå, hvordan psykologi kan have perspektiv eller potentiale til at være en sammenhængende videnskab (psykologiens integration). Faget bestås ved en prøve i hvert af dets fire elementer.

Social- og personlighedspsykologi

Social- og personlighedspsykologi er jeres hovedfag på 1. semester og det, der omfangsmæssigt fylder mest. Kurset regnes som et almenpsykologisk grundfag, der handler om det almindelige, det generelle, det grundlæggende psykologiske. I Social- og personlighedspsykologi bliver I introduceret til teoretiske og empiriske perspektiver, der omfatter forholdet mellem individets biologi, personlighed og sociale omgivelser. Undervisningen på grundfaget er bygget op som en vekselvirkning mellem forelæsninger, selvstændig læsning af pensum og instruktorundervisning på mindre hold, hvor I arbejder aktivt med faget ved at holde oplæg, deltage i diskussioner og lave projektarbejde i studiegrupper.

Studieordning og studienævn

Studieordning
Studieordningen er de enkelte fags grundlov. I studieordningen har studienævnet fastlagt reglerne for uddannelsen, og du finder oplysninger om f.eks., hvor stort et pensum der kræves for det enkelte fag, regler for eksamen mv.

Studienævnet
I studienævnet træffes en lang række vigtige beslutninger, som vedrører dit studie. I studienævnet er der både repræsentanter for undervisere og studerende. Og der er altid brug for studerende i studienævnet.

Studenterforeninger

På Psykologisk Institut finder du et rigt foreningsliv, som er med til at berige studielivet for mange studerende. Ved at være en del af foreningslivet kan du bidrage til at udvikle spændende arrangementer – faglige som sociale, og du får desuden et bredt netværk på tværs af årgange og studieretninger.

Få en virtuel intro

Forbered dig på studiestarten gennem AU’s online studiestartsforløb: Study@AU, som giver dig svar på en række praktiske spørgsmål. Du vil bl.a. blive introduceret til digitale platforme, vejledning og support samt få indblik i studiet og studielivet.

Forløbet er delt op i moduler, som kan tages enkeltvist. Det samlede forløb tager ca. 2 timer at gennemføre.

Du kan tilgå forløbet i Brightspace fra midten af august – under “Mine kurser”.

Kontakt