Bachelor studiestart

Velkommen til Aarhus BSS
Psykologi

Velkommen til
Aarhus BSS

Psykologi


OBS: Siderne opdateres først i juni!

Velkommen til dit nye studie på Psykologi

Det første, du skal gøre som ny studerende, efter du har modtaget optagelsesbrev, er at bekræfte din studieplads (gælder ikke tilvalgsstuderende)!
Her nedenfor finder du al relevant information i forbindelse med din studiestart og rusuge. Hold dig orienteret på denne side helt frem mod studiestart, da der kan ske ændringer i mødetid og program mv.

Vi glæder os til at byde dig velkommen!

Kontakt

Få en virtuel intro

Forbered dig på studiestarten gennem AU’s online studiestartsforløb: Study@AU, som giver dig svar på en række praktiske spørgsmål. Du vil bl.a. blive introduceret til digitale platforme, vejledning og support samt få indblik i studiet og studielivet.

Forløbet er delt op i moduler, som kan tages enkeltvist. Det samlede forløb tager ca. 2 timer at gennemføre.

Du kan tilgå forløbet i Brightspace fra midten af august – under “Mine kurser”.

Velkommen til Psykologi

Velkommen til dit studie

Velkommen til psykologistudiet på Aarhus BSS, Aarhus Universitet.

På jeres første semester skal I have to fag, der sammen fungerer som byggestene på studiet og giver jer en fornemmelse af, hvad faget psykologi går ud på. Det er kun de to fag, I kan koncentrere jer om på første semester. Hertil er der også ”kun” to eksamener. Det kan lyde meget let, men sådan vil I nok ikke opleve det. I den første studietid vil I sandsynligvis tænke: "Hvorfor er der så mange nye begreber, teorier og navne?", "Hvorfor er det hele så tørt og teoretisk, handler psykologien ikke om levende mennesker?", "Hvorfor får man ikke konkrete lektier for fra gang til gang?" og "Skal man virkelig huske alle de mange pensumsider?"

Før du ved af det, er semestret gået, og du synes måske kun, I nåede at kradse overfladen. I forbindelse med eksamen hører vi ofte studerende sige: ”Det var først i forbindelse med eksamenslæsningen, at jeg begyndte at se de større linjer og forstå, hvad det hele handlede om.” Sådan er det, når man for alvor skal tilegne sig kundskab. Og det er jo det, man skal på et universitetet. Man skal fordybe sig, men man skal også videre til de næste fagområder.

For mange af jer vil starten på universitetet blive lidt af en omvæltning. Den første tid bruger I måske til at finde ud af, om det nu er det rigtige fag, I har valgt. Men kast jer ud i det, og tro på, at tingene gradvist vil samle sig. Lev med alle de løse ender i starten. Vid, at det ikke kan undgås, at du ind imellem vil blive frustreret. Pas på, du ikke dømmer dig selv for hårdt. Læringen sker gradvist. Grib ansvaret, men tag også godt vare på dig selv.

Vi ses på 1. semester!

Underviserne på grundkurset i Social- og Personlighedspsykologi

Velkommen til rusugen

Vi, russekretærerne, er studerende på Psykologi, og vi har. bl.a. ansvaret for planlægningen af hele rusugen!

Tillykke med din optagelse på psykologistudiet i Aarhus
Velkommen til verdens bedste studie! De næste fem år af dit liv kommer til at blive både spændende, sjove, udfordrende, lærerige og ikke mindst uforglemmelige! For at sørge for, at du kommer godt i gang, har vi sammen med en masse tutorer planlagt en fed rusuge. Formålet med rusugen er at få rystet jer godt sammen og give jer et indtryk af, hvordan det er, både fagligt og socialt, at være psykologistuderende.

Sæt dit normale liv på standby i rusugen
I løbet af rusugen vil der både være arrangementer i dagtimerne, men også tilbud om eftermiddags- og aftenhygge i form af bar, musik, byture, dans, konkurrencer og fest. Det er selvfølgelig frivilligt at deltage i rusugen, men vi vil gerne opfordre jer på det kraftigste til at deltage så meget som muligt, da det ryster jer sammen og bliver en fed oplevelse, som kan være en styrke længere hen i studielivet. Så tag fri fra arbejde, fyld køleskabet op, sæt dit vækkeur og vask dit tøj, inden rusugen går i gang, så du kan nyde hele rusugen uden at have alt for mange andre ting i hovedet. Der er ikke behov for at medbringe computer eller bøger i rusugen – I er her for at lære hinanden at kende, og vi skal nok købe bøger med jer, inden ugen er omme!

Tilvalgsstuderende, læs med her!
Nogle af jer, der begynder på psykologistudiet, vil være tilvalgsstuderende med et andet hovedfag – og har således allerede studeret to år. Tilvalget er tilrettelagt således, at I følges med de hovedfagsstuderende. Vi får hvert år rigtig god feedback på rusugen fra tilvalgsstuderende, hvorfor vi på det kraftigste også vil anbefale jer at deltage i rusugen. Vi har i år desuden forsøgt at planlægge nogle alternativer til jer, når det oprindelige program ikke er så relevant for jer!

Har I spørgsmål angående rusugearrangementet, er I meget velkommen til at henvende jer til os på mail: russek@psy.au.dk

Mange hilsner fra jeres russekretærer
Bjørn og Jakob

Alt om din rusuge og studiestart

Program for rusugen

Studiestarten indledes af en rusuge, hvor du får mulighed for at lære dine nye medstuderende at kende. Din rusuge starter mandag den 22. august 2022. Vi opfordrer alle til at deltage i rusugen, da det er en fantastisk måde at møde alle dine nye medstuderende på.

Se hele programmet

På Aarhus BSS er der en alkoholpolitik i forbindelse med alle former for rusaktiviteter for at sikre, at studiestarten foregår ansvarligt. Læs alkoholpolitikken her.

Mandag den 22. august

08.45 Vi mødes foran Per Kirkeby Auditoriet (bygning 1250, lokale 304)
09.00 Officiel velkomst ved tutorerne samt institutleder Jan Tønnesvang
10.00 Holdene samles i klasselokalerne til generel information, frokost og faglig introduktion
14.30 Tour de Campus (rundvisning)
16.00 Holdene samles i klasselokalerne
16.30 Fællesspisning og bar ved psykologis fredagsbar, Kein Cortex, med konkurrencer og underholdning
23.00 Tak for i dag

Tirsdag den 23. august

09.30 Morgenmad på holdene (I får tid mandag til at koordinere dette)
10.00 FAPIA kigger forbi.
11.00  Instruktorbesøg
12.00 Frokost
12.30 Planlægning af hyttetur, samt mødes i subgrupper
14.15 Sport og Leg i Universitetsparken (husk evt. praktisk påklædning)
17.00 Tak for i dag

Onsdag den 24. august

08.30 Morgenmad på holdene
09.30 Introduktion til psykologiens grunddiscipliner
11.30 Introduktion af studievejledningen m.fl.
12.15 Frokost
12.45 Mødes med venskabsholdet
14.00 Gå hjem og gør dig lækker
17.15 Spisning i byen med venskabshold, derefter pubcrawl og fest (slutter kl. 03)

Torsdag den 25. august

11.00 Brunch med venskabsholdet
13.00 Præsentation af udvalgene på Psykologisk Institut
14.00 Hygge og bogindkøb
16.00 Tak for i dag

Fredag den 26. august

09.00 Morgenmad med venskabsholdet
09.30 Underviserbesøg
10.45 Besøg af psykologer fra det virkelige liv
12.15 Frokost
13.00 IT-introduktion og evaluering samt opsamling på ugen
14.30 Gå hjem og gør dig klar til fest
17.00 Psykologis Festudvalg, Fuld Fontex, åbner dørene til et brag af en afslutningsfest
02.00 Festen slutter, farvel og tak for en god uge!

Find vej første dag

Mandag den 22. august 2021 kl. 8.45 skal du møde udenfor Søauditorierne, bygning 1250 på Bartholins Allé 3, 8000 Aarhus C.

Find vej på universitetet med app’en “AU Find”.

Vi står klar til at tage imod dig.


Praktisk information til rusugen

Mød op og vær dig selv og vær åben for at møde dine nye medstuderende, som er lige så spændte som dig. Rusugen kræver ingen tilmelding og ingen særlig forberedelse. Du behøver ikke medmindre din computer i rusugen.

MobilePay & Dankort (no cash)
Du skal regne med, at du i løbet af rusugen skal betale lidt, hvis du vil være med til de arrangementer, der bliver udbudt. Fællesspisning og pubcrawl koster ca. 180 kr., fredagsfesten inkl. spisning koster ca. 140 kr. Desuden kommer der til at være betaling til aftensmad mandag og fredag, samt morgenmad på holdene i løbet af ugen – vi sørger for morgenmad den første dag!

Beløbene betales i starten af rusugen og kan betales med MobilePay. Betalinger til arrangementer i løbet af ugen kan umiddelbart ikke ske gennem kontanter, og det er derfor vigtigt at medbringe enten Dankort eller MobilePay!

Kantinen modtager ligeledes dankort, og det er et fint frokost-alternativ, hvis man ikke har tid til at smøre madpakke om morgenen. Desuden vil der i løbet af ugen være fælles morgenmad på holdene, hvilket aftales internt på holdene.

Udgifter i forbindelse med rusugen
Samlet set kan du forvente at bruge ca. 700 kr. for arrangementer i rusugen samt hyttetur. Dertil følger eventuelle lommepenge til drikkevarer og andre fornøjelser på dit nye hold. Dette beløb er naturligvis ikke obligatorisk, da alle arrangementer er frivillige, og det er ikke alle arrangementer, der koster penge.

Årgangs-Facebookgruppe
Der er oprettet en årgangsgruppe, hvor der vil blive delt praktiske informationer i løbet af ugen. Det kan derfor være en god idé at blive medlem inden rusugens start.

Hyttetur

Du skal glæde dig til den 16/9-18/9, for der ligger årets hyttetur!

Vi kører samlet i bus til en hytte, hvor der vil være tid til at hygge sig med sine nye studiekammerater og lære hinanden bedre at kende, et par uger efter rusugen. Der vil være planlagt forskellige aktiviteter i løbet af turen, hvor du vil komme endnu tættere på både medstuderende og tutorer, og der vil også blive arrangeret en sjov temafest! Det koster ca. 300 kr. inkl. transport, overnatning og mad, men husk selv penge til baren.

Du vil få meget mere information om hytteturen i rusugen – men du kan godt begynde at glæde dig allerede nu!

Køb af bøger

I behøver ikke at købe bøger før rusugen. Universitetet har sin egen boghandel, Stakbogladen, hvor vi torsdag i rusugen følger jer over og hjælper jer med bogindkøb. Det er ikke et krav, at man køber bøger i Stakbogladen, man kan også sagtens købe dem online samt brugt.

Foruden bøger læser vi på Psykologisk Institut også en masse artikler/grundbogskapitler, som bliver trykt af FAPIA (Foreningen Af Psykologistuderende I Aarhus) i et kompendium som kan købes billigt hos dem – dette vil i også blive introduceret til i løbet af rusugen.

I 2021 kostede det ca. 2000 kr. at købe bøger til 1. semester, men tutorerne vil stå klar med gode råd om, hvad man skal købe, og hvad der kan kopieres. Tutorerne har  lavet et samlet dokument til jer med faglige informationer, som vil blive delt med jer i rusugen. Vent derfor med at købe bøger, til I har fået mere information fra tutorerne.

Vigtige systemer, vejledning, support og boghandel

Sådan får du vigtig information, når du er studerende

Mitstudie.au.dk
Mitstudie.au.dk er din samlede indgang til studieinformation og selvbetjeningssystemer, der giver dig et personaliseret overblik over din undervisning, skema, meddelelser og arrangementer. Her får du også direkte adgang til andre platforme, for eksempel STADS og Brightspace. Du kan også bruge mitstudie.au.dk på mobil eller tablet.

___

BrightSpace
Brightspace er en fælles online læringsplatform for undervisere og studerende. Platformen giver blandt andet mulighed for nem adgang til gruppearbejde og giver dig mulighed for at sende og modtage beskeder. Det er her, din underviser kan informere om skemaændringer og lægge undervisningsmateriale op. Det er derfor vigtigt, at du tjekker Brightspace ofte.

___

Studieportalen
Studieportalen er det website, du er på nu. Du finder al information via venstremenuen, blandt andet studieordninger, studievejledning, information om udveksling, eksamensplaner og -regler, alt om dit studiemiljø, dine timeplaner mv. Vi anbefaler, at du tjekker studieportalen, hvis du søger officiel information om dit studie.

___

Din AU-mail
Alle studerende på Aarhus Universitet får en AU-mailadresse (studienummer@post.au.dk). Det er vigtigt, at du bruger denne e-mail, når du fx skriver til studievejledningen og lignende. Det er også vigtigt, at du tjekker din AU-mail, hvor Aarhus Universitet kan sende dig vigtig information, som bl.a. vigtige deadlines.

Få hjælp og vejledning på dit studie

Studievejledningen
Du er altid velkommen hos studievejledningen, når du har studiemæssige spørgsmål fx vedrørende eksamen, studieregler, orlov, barsel, studieplanlægning, dispensationer, sociale udfordringer mv. På studievejledningen har vi tavshedspligt, så alt, hvad du siger, forbliver fortroligt.


Aarhus BSS Student Services
Her kan du få hjælp og vejledning, hvis du har praktiske og administrative spørgsmål om din uddannelse. Du kan bl.a. få hjælp til karakterudskrifter, verificering af uddannelse, fag- og eksamenstilmelding, dispensationsansøgninger og meget andet.

IT, boghandel og bibliotek

IT-support

Som studerende ved Aarhus BSS bliver IT en central del af dit studieliv, og du er altid velkommen til at kontakte IT-supporten. IT-supporten kan hjælpe dig med alt fra brugernavn og passwords, din webmail, adgang til det trådløse netværk via Eduroam og meget mere. Der tilbydes desuden forskellige IT-kurser, som du finder mere information om på facebook.com/BssKurser.

IT-supporten findes både på Bartholins Allé (bygn. 1322) og på Fuglesangs Allé (bygn. 2628).


Boghandel

Bøgerne kan købes i Stakbogladen, der ligger på Nordre Ringgade 3. Du får yderligere information og mulighed for at besøge Stakbogladen i løbet af introduktionsforløbet, så du skal derfor ikke købe bøger, før du starter.


Bibliotekerne – AU Library

På bibliotekerne (AU Library) kan du bl.a.:

  • søge information og litteratur – online og fysisk
  • finde læsepladser og gruppearbejdspladser
  • få hjælp til at søge, finde, vurdere og organisere akademisk information og litteratur.

_______

De to biblioteker i Aarhus, som er tilknyttet Aarhus BSS, finder du på:


Skema, fagbeskrivelser og eksamen

Timeplaner
Du finder altid dine timeplaner (dit skema) her på studieportalen under menupunktet Undervisning > Timeplaner. Der kan forekomme ændringer i timeplanerne, og derfor er det vigtigt løbende at tjekke dine timeplaner.

Fagbeskrivelser
Konkrete beskrivelser af alle de forskellige fag finder du i kursuskataloget under Undervisning > Kursuskatalog. Her kan du også få et overblik over pensum i de forskellige fag.

Eksamen
Digital eksamen foregår via WISEflow, så det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan dette fungerer, før du skal til en digital eksamen. Du kan læse mere om eksamen, inkl. digital eksamen, her på studieportalen under menupunktet Eksamen.

Forstå organisationen

________

Aarhus BSS er ét af de fem fakulteter på Aarhus Universitet og samler de samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske discipliner. Fakultetets officielle navn er School of Business and Social Sciences, men i daglig tale bruges Aarhus BSS.

Aarhus BSS huser seks institutter, som er Institut for Økonomi, Institut for Statskundskab, Institut for Virksomhedsledelse, Psykologisk Institut, Juridisk Institut og Institut for Forretningsudvikling og Teknologi.

Code of Conduct og Ytringsfrihed

Code of Conduct for studerende ved Aarhus BSS beskriver de grundlæggende værdier og forventninger til de studerendes adfærd, når de færdes på universitetets arealer eller optræder som repræsentanter for Aarhus Universitet. Alle studerende forventes at respektere og leve op til de adfærdsmæssige værdier inden for læring, samvær og i forhold til omverdenen.

_______

Aarhus Universitet værner om ytringsfrihed og den enkeltes mulighed for at udfolde sit potentiale. Den frie dialog og tolerance over for forskellige synspunkter er selve grundlaget for universitetets virke.

Lidt om dit nye studie

Undervisningen og undervisere

Forelæsninger
Det første semester modtager du undervisning i to fag, hvor undervisningen foregår primært som forelæsninger. Underviserne på forelæsningerne er forskere, der også underviser. Det er vigtigt at fremhæve denne rolle-kombination fordi hovedparten af al universitetsundervisning er og skal være forskningsbaseret.

Instruktorundervisning
De første tre semestre har du desuden instruktorundervisning tre timer ugentligt. Din instruktor er en ældre psykologistuderende, der fungerer som hjælpelærer. Instruktorundervisningen foregår som holdundervisning. Der er tradition for, at holdet og instruktoren følges ad gennem studiets første tre semestre. Din instruktor kommer og hilser på dig og dit nye hold i rusugen.

Kort introduktion til dine første fag

Psykologiens fundering og perspektiv

Fagets hensigt er at introducere til psykologiens historie, filosofi samt metode og integration.

Faget handler på den ene side om at komme ind og ned i grundlaget for psykologien som videnskab (filosofi og historie) og forstå fagets metodik (metode) og på den anden side at forstå, hvordan psykologi kan have perspektiv eller potentiale til at være en sammenhængende videnskab (psykologiens integration). Faget bestås ved en prøve i hvert af dets fire elementer.

Social- og personlighedspsykologi

Social- og personlighedspsykologi er jeres hovedfag på 1. semester og det, der omfangsmæssigt fylder mest. Kurset regnes som et almenpsykologisk grundfag, der handler om det almindelige, det generelle, det grundlæggende psykologiske. I social- og personlighedspsykologi bliver I introduceret til teoretiske og empiriske perspektiver, der omfatter forholdet mellem individets biologi, personlighed, og sociale omgivelser. Undervisningen på grundfaget er bygget op som en vekselvirkning imellem forelæsninger, selvstændig læsning af pensum, og instruktorundervisning på mindre hold, hvor I vil arbejde aktivt med faget ved at holde oplæg, deltage i diskussioner og lave projektarbejde i studiegrupper.

Studieordning og studienævn

Studieordning
Studieordningen er de enkelte fags grundlov. I studieordningen har studienævnet fastlagt reglerne for uddannelsen, og du finder oplysninger om fx, hvor stort et pensum der kræves for det enkelte fag, regler for eksamen mv.

Studienævnet
I studienævnet træffes en lang række vigtige beslutninger, som vedrører dit studie. I studienævnet er der både repræsentanter for undervisere og studerende. Og der er altid brug for studerende i studienævnet.

Studenterforeninger

På Psykologisk Institut finder du et rigt foreningsliv blandt studerende, som er med til at berige studielivet for mange studerende. Ved at være en del af foreningslivet kan du bidrage til at udvikle spændende arrangementer – faglige som sociale, og du får desuden et bredt netværk på tværs af årgange og studieretninger. Her på din studieportal finder du information om de forskellige foreninger.

Få en virtuel intro

Forbered dig på studiestarten gennem AU’s online studiestartsforløb: Study@AU, som giver dig svar på en række praktiske spørgsmål. Du vil bl.a. blive introduceret til digitale platforme, vejledning og support samt få indblik i studiet og studielivet.

Forløbet er delt op i moduler, som kan tages enkeltvist. Det samlede forløb tager ca. 2 timer at gennemføre.

Du kan tilgå forløbet i Brightspace fra midten af august – under “Mine kurser”.

Kontakt