Kvartær pollenanalyse og vegetationshistorie

Kvartær pollenanalyse og vegetationshistorie

B-modul, Efterår 2003, 10 ECTS

Målsætning

At give en introduktion til grundlæggende metoder som anvendes indenfor analyse af pollen og sporer i sedimenter fra kvartærtiden (de sidste ca. 2 millioner år) samt til flora- og vegetationshistorie i perioden. Kurset henvender sig til både geologi- og biologistuderende.

Indhold

Kurset belyser grundlæggede pollenanalytisk teori transport af pollen fra plante til aflejring i bassin, pollenmorfologi og -identifikation, karakteristisk af og prøvetagning i organogene kvartære aflejringer, preparation af prøver til pollenanalyse, databehandling, dateringsmetoder, forarmning af floraen i løbet af kvartær-tiden, interglacial biostratigrafi, interglacial flora / vegetation, indvandring efter istiden, den danske udskovs økologi samt danske plantesamfunds historiske baggrund. Der lægges i øvrigt vægt på historiske processer af betydning for forståelsen af vores nuværende flora og vegetation så som klimasvingninger, istidsrefugier, migrationer, naturlige og menneskelige forstyrrelser. Hovedvægten ligger på danske forhold set i et europæisk perspektiv.

Form og omfang

2 F + 4 LØ i 11 uger (efterår). Der indgår i øvrigt en 1-dags ekskursion med demonstration af boreteknik / beskrivelse af organogene sedimenter.

Obligatoriske program

Laboratorieøvelser og ekskursion.

Forudsætninger

Grunduddannelsen i geologi eller biologi. Af hensyn til mikroskopi-øvelserne er antal pladser begrænset til 24.

Lærebøger

Meddeles senere.

Eksamen

En skriftlig prøve. Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af censor.

Lærere

Bent Odgaard