Tværfaglige Miljøstudier

Tværfaglige Miljøstudier

B-modul, 6 point, 30 ECTS

Mål og indhold

Formålet med Tværfaglige Miljøstudier er at give en sammenhængende og kvalificeret præsentation af forskellige miljøproblemer, deres kompleksistetet og behovet for helhedstænkning i søgen efter løsningsmuligheder. Tværfaglige Miljøstudier bygger både i form og indhold på tværfaglighed. Dette underbygges ved, at både kursusprogrammet, såvel som underviserne repræsenterer fire ud af fem fakulteter ved Århus Universitet. Nedenfor skitseres sammenhængen mellem kursernes fag og universitetets fakulteter.

Det Naturvidenskabelig Fakultet: Biologi, Geologi, Fysik, Kemi, Planlægning

Det Samfundvidenskabelige Fakultet: Jura, Statskundskab, Økonomi

Det Humanistiske Fakultet: Etnografi, Miljøetik

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet: Miljø- og Arbejdsmedicin, Medicinsk Mikrobiologi og Immunology.

Lærerbøger

Aktuel litteratur og kompendier udleveres.

Lærere

Der undervises fortrinsvis af faste lærere fra de 4 involverede fakulteter, meng gæsteforelæsere fra andre uddannelsesinstitutioner og offentlige instanser er også centrale i undervisningsforløbet.

Form og omfang

Forelæsninger og gæsteforelæsninger vekselvirker med aktiviteter som studenterseminarer og projektorienteret gruppearbejde på tværs af traditionelle fagskel. Undervisningen er tilrettelagt i tematiske blokke, (fx Energi og affald, Terrestiske systemer, Ferskvandssystemer, Hav og kyst og Miljø og udvikling), således at et emne, som forløber over en uge eller to, belyses fra de forskellige faglige vinkler. For at relatere teori til praksis er ugentlige ekskursioner, feltarbejde, institutions- og virksomhedsbesøg en integreret del af kurset.

En væsentlig del af kurset er projektarbejdet. Her skal alle de forskellige fag og discipliner stykkes sammen omkring et miljørelateret emne. Tværfagligheden er tæt knyttet til denne proces, hvor grupperne selv skal finde balancen mellem de forskellige indgange til emnet.
Til hver gruppe tilknyttes en projektvejleder, men det ligger i kursets natur, at alle undervisere så vidt muligt bør inddrages som faglige vejledere.

Tværfaglige Miljøstudier er et fuldtidsstudium (30 ECTS point) og godskrives på de enkelte fag i henhold til de respektive studieordninger. Kurset udbydes på dansk i efterårs-semesteret (ansøgningsfrist 1. juni) og på engelsk i forårs-semesteret (ansøgningsfrist 1. november).

Et overblik over kursets omfang og temaer fremgår af tidligere års skema på www.environmentalstudies.au.dk.

Obligatorisk program

Al skemalagt undervisning.

Evaluering

For studerende indskrevet på bachelor/kandidatuddannelsen i biologi: Mundlig eksamen uden forderedelse der bedømmes efter 13-skalaen med ekstern censur.  Eksaminationen tager udgangspunkt i den udarbejdede projektopgave.

For øvrige studerende: Bestået/ikke bestået på basis af deltagelse og projektrapport. Der kan gives individuel karakter efter ovenstående retningslinier, hvor dette kræves af den studerendes studienævn.

Antal deltagere

Maksimalt 28 deltagere.

Målgruppe

Tværfaglige Miljøstudier er et tilbud til alle studerende på universiteterne og andre højere uddannelsesinstitutioner,som har afsluttet grunduddannelsen. Desuden er Tværfaglige Miljøstudier et efteruddannelseskursus under Åben Uddannelse, hvorfor en del studiepladser er reserveret dette formål.

Information

En detaljeret kursusbeskrivelse og ansøgningsskema findes på studiekontorerne på Aarhus Universitet og desuden på Afdelingen for Miljøstudiers sekretariat og hjemmeside:

http://www.environmentalstudies.au.dk

AFD. FOR MILJØSTUDIER
Finlandsgade 12-14
8200 Århus N

Tlf.: 89 42 44 24

Fax: 89 42 44 26

E-mail: environmentalstudies@au.dk