Vegetationsanalyse

Vegetationsanalyse

B-modul, Efterår 2003, 10 ECTS

Målsætning
At give et grundlæggende kendskab til de vigtigste redskaber indenfor vegetationsanalyse. Økologiske datasæt er ofte komplekse og svært gennemskuelige, fordi de omfatter mange arter og mange betydende miljøvariable. Multivariate vegetationsanalytiske metoder bruges til at opnå overblik og øget forståelse af sådanne komplekse datasæt og underlæggende økologiske processer.

Indhold
Feltarbejde:
Fem dages feltarbejde udføres i Moesgård- og Fløjstrupskovene syd for Århus. De indsamlede vegetations- og miljødata vil danne grundlag for de teoretiske øvelser. Feltarbejdet giver erfaring i vegetationsprøvetagning og kendskab til typiske danske skovtyper. Teori om vegetationsanalyse og prøvetagning introduceres.

: De vigtigste vegetationsanalytiske metoder (klassifikation, ordination, m.v.) gennemgås. Hver uge introduceres en ny analysemetode, som efterfølgende afprøves foran computeren på deltagernes egenhændigt indsamlede data hvorved der opnås praktisk erfaring med brug af metoderne og tolkning af resultaterne. Anvendeligheden af analysemetoderne diskuteres med udgangspunkt i videnskabelige artikler. Der arbejdes i grupper eller enkeltvis under computeranalyserne, og hver gruppe/enkeltperson laver et projektarbejde hvor resultaterne opsummeres mundtligt i en præsentation på klassen og skriftligt i en afsluttende projektrapport.

Undervisningsform og omfang
5 dages feltarbejde i august (uge 34, mandag-fredag, kl 9.00-16.00).
3 SØ per uge i 11 uger (oplæg og computerøvelser).

 

Obligatorisk program
Feltarbejde og SØ.

 

Lærebog og computerprogram
McCune B & Grace JB. 2002. Analysis of Ecological Communities. MjM Software Design, Gleneden Beach. (http://www.ptinet.net/~mjm/book.htm)
PC-ORD. Multivariate analysis of ecological data. MjM Software Design, Gleneden Beach. (http://www.ptinet.net/~mjm/pcordwin.htm)

Lærer
Anne Mette Lykke.

Evaluering
Kurset bedømmes på baggrund af en skriftlig projektrapport og en mundtlig eksamen under medvirken af ekstern censor. Bedømmes efter 13-skalaen.

 

Bemærkninger

Maksimalt 18 deltagere.

Se opslag om feltarbejde i bygn. 135 i juni måned.