Marin Biologi

Marin Biologi

B-modul, Efterår 2003, 10 ECTS

Udbydes for sidste gang efteråret 2003

Formål
Faget Marin Biologi har til formål at give en bred, grundlæggende indsigt i marine organismers formrigdom og livsbetingelser. De studerende skal lære de almindeligst forekommende danske marine dyr og planter at kende, og kunne henføre dem til taksonomisk hovedgruppe. Desuden skal de opnå en vis fortrolighed med anvendelse af bestemmelseslitteratur.

 

Studerende, som ønsker at specialisere sig i marin biologi med henblik på senere speciale ved afdeling for Marin Økologi, bør følge dette fag, suppleret med et eller flere af fagene: Marin Økologi, Fiskebiologi, Eksperimentel Parasitøkologi, Kollokvier i Pelagial Økologi, m.fl.

 

Indhold
Grundlæggende fysisk-kemisk oceanografi, marine livsformer, fødekæder og marine habitater. Både den marine flora og fauna behandles indgående og der redegøres for marine organismers tilpasning til abiotiske miljøfaktorer (saltholdighed, temperatur, ilt og substratforhold). Ved øvelserne arbejdes der med grundlæggende morfologi og bestemmelse af marine organismer. Det tilstræbes, at deltagerne får et bredt formkendskab. Sidst i forløbet arbejdes der i kollokvieform med et tema (det biologiske grundlag for udnyttelsen af marine organismer), hvorunder de studerende gruppevis udarbejder et essay. Der indgår desuden en 1-dags ekskursion.

 

Form og omfang
4 F i 9 uger.
4 K/LØ i 10 uger.

Obligatorisk program
Øvelser og kollokvier.

Lærebøger
Lund-Hansen, Lars C., Christian Christiansen, Carsten Jürgensen, Katherine Richardson og Poul Skyum: Basisbog i fysisk-biologisk Oceanografi. Gad, 1994. Kapitlerne 1, 3, 4, 11, 12 og 13.

Kompendium, 210 pp.

Lærere
Kim N. Mouritsen,  Katherine Richardson, Tomas Cedhagen, Jens Tang Christensen, K. Thomas Jensen og Lars Chresten Lund-Hansen.

Eksamen
4-timer skriftlig prøve uden hjælpemidler. Bedømmelse efter 13-skalaen under medvirken af ekstern censor.

Bemærkninger

Maksimalt 40 deltagere.