Skovøkologi

Skovøkologi


C-modul, forår, 2 point, 10 ECTS

Målsætning
At give deltagerne viden om skovhabitater, især i Norden, og hvordan man bedst undersøger skovstruktur, diversitet og økologi i et samspil mellem forskning, naturbevarelse og forvaltning. Forskellige metoder der anvendes i bl.a. kommuner og amter til undersøgelser af skov vil blive gennemgået og demonstreret.

Indhold
Skovene i verden er højt prioriteret inden for forskning og politik, og omfatter mange naturaspekter. Man kan bare nævne emner som naturskove, skovrejsning, rekreativ anvendelse, biobrændsel, Co2og regnskove.
Kurset gennemgår først hovedtyperne af skov verden over, med hovedvægt på det nordeuropæiske område. Derefter gennemgås de almindeligt brugte metoder der for skovforskning, skovbrug og forvaltning til belysning af diversitet, struktur, klassifikation, historie, økosystem funktion, dynamik og forstyrrelse, vitalitet, m.v.
Aktuelle skovpolitiske emner som skovens rolle i landskabsforvaltning, naturbevarelse i skov (nøglebiotoper, habitatområder), skovbrugets økonomi og bæredygtig arealanvendelse i tredjeverdenslande og under hjemlige forhold vil også blive berørt.
I et antal mindre ekskursioner på lørdage vil udvalgte skovtyper og skovforvaltere blive besøgt, for derved at illustrere økologiske og økonomiske forskelle i offentlige og private skove.

Undervisningsform og omfang
3 timers forelæsninger/kollokvier ugentligt i 11 uger og 5 heldagsekskursioner omkring Århus på lørdage.

Obl. program
Forelæsninger/kollokvier og ekskursioner.

Forudsætninger
Almen Botanik eller Vegetationsøkologi

Lærebøger
Natural Woodland: Ecology and Conservation in Northern Temperate Regions by George F. Peterken. 1995. Cambridge Univ Press (paperback), samt noter og original litteratur.

Lærere
Jonas E. Lawesson.

Eksamen
Bestået/ikke bestået på grundlag af tilfredsstillende deltagelse i kollokvier, eksursioner og godkendelse (ved intern bedømmelse) af skriftlig afløsningsopgaver.