A5. Biomekanik II

A5. Biomekanik II

Formål
Formålet med kurset er at give de studerende et videregående teoretisk og praktisk kendskab til de biologiske og mekaniske principper, der ligger til grund for bevægelse og kraftpåvirkning af menneskets bevægeapparat.
Kurset bygger videre på den teori, der er gennemgået i faget biomekanik I og vil fokusere på biomekanisk analyse som et værktøj til forståelse af belastning og funktion af isolerede biologiske strukturer (knogle, brusk, ligamenter, muskler mv.) samt til udførelse og optimering af idrætspræstationer.
Undervisningens indhold
Undervisningen starter med en introduktion til mekanikken og kraftvektorbegrebet.
Herefter gennemgås statiske systemer, leddenes biomekanik, belastning og deformation ('stress and strain'), biologiske vævs mekaniske egenskaber, dynamiske systemer, lineær og rotatorisk kinematik og kinetik.
I undervisningen indgår foruden opgaver og demonstrationer også praktiske øvelser indenfor:
  • Biomekanisk analyse af biologiske strukturer (Instron)
  • Biomekanisk analyse af idrætspræstation (kraftplatform, video)
    Undervisningsform
    Undervisningen finder sted i 5. semester og omfatter ca. 60 lektioner inkl. øvelser. De praktiske øvelser skal hver afsluttes med en øvelsesrapport.
    Evaluering
    Med udgangspunkt i de godkendte øvelsesrapporter, indstiller den studerende sig til en ½ times mundtlig eksamen; baseret på de to rapporter og den mundtlige eksamination gives der én karakter efter 13-skalaen, under medvirken af intern censor.