A8a. Handicapidræt

A8a. Handicapidræt

Omfang
80 lektioner
Formål
Formålet med kurset er, at den studerende skal tilegne sig en bred viden om handicappedes vilkår og muligheder for at dyrke idræt, så han/hun bliver i stand til at handle selvstændigt og kritisk inden for handicapidrætsområdet med henblik på en bred erhvervsmæssig kompetence, samt at blive i stand til at planlægge og gennemføre praktisk idræt med udgangspunkt i særligt definerede målgrupper.
Undervisningens indhold
  • Kørestolsbasis (typer (manuelle/elektriske) i forhold til idrætslig anvendelse, kørestolens opbygning, manøvrering og teknik)
  • Rekreative aktiviteter (leg og bevægelse for handicappede, adgangsforhold og hjælpemidler (aktiv fritid), opbygning af et aktivitetstilbud)
  • Vandaktiviteter (Psykiske og fysiske barrierer i forbindelse med vandaktiviteter, mekaniske principper for vand relateret til udvalgte handicapgrupper, hjælpemidler og adgangsforhold i svømmehaller, handicapidrættens svømmeskole, Halliwick-svømning, klassifikationssystemer)
  • Boldaktiviteter (boldbasis, boldspil i relation til bestemte målgrupper, kørestolsbasket, kørestolsrugby. Siddende volleyball, goalball)
  • Udeaktiviteter (natur og udeliv for handicappede, en grænseoverskridende aktivitet, atletik, præcisionsorientering)
  • Andre aktiviteter (skydning (bue, elektronskydning mv.) ridning, idræt for svært handicappede)
    Gennemgang af handicapgrupper (blinde, bevægehandicappede, udviklingshæmmede, sindslidende, døve mv.), handicaplære, de store sygdomskategorier, klassifikation af handicaps i relation til bestemte idrætsgrene.
    Evaluering
    Den studerende skal aflevere en rapport inden for et selvvalgt, godkendt emne samt efterfølgende planlægge og gennemføre en træningssession med en selvvalgt målgruppe. Efterfølgende gennemføres en mundtlig eksamination. Intern prøve bedømmes bestået/ikke-bestået på baggrund af demonstreret viden og færdigheder.
    Der er mødepligt.