I laboratoriet: Energi

STADS kører igen

STADS kører igen planmæssigt, og du kan nu tilmelde dig forårets undervisning og eksamen. Fristen for tilmelding er torsdag den 7. november kl. 23.59.

AU’s laboratorier har et betydeligt strømforbrug. Reduceres strømforbruget kan det både medføre økonomiske besparelser og CO2-reduktioner. Her på siden finder du inspiration til, hvordan du gennem adfærdsændringer og nye vaner kan sænke strømforbruget i laboratoriet – uden det går ud over din forskning, eller at du går på kompromis med arbejdsmiljøet og arbejdssikkerheden i laboratoriet.

Til download: Skabelon for energihandlingsplan

Hjælp hinanden med at vælge gode løsninger og indarbejde nye grønne vaner i laboratoriet.

  • Skabelonen her kan være en hjælp til at strukturere indsatsen og vurdere effekten på sigt, fx ved at sammenholde en investering med den forventede besparelse.

Stinkskab/punktsug

­

Stinkskabe er nødvendige for at sikre tilstrækkelig ventilation, når man arbejder med kemikalier og lignende. Men skabene har også et meget højt energiforbrug, som kan nedbringes uden fare for luftkvaliteten i laboratorierne.   

  • Elforbruget afhænger af den benyttede lugeåbning, og derfor kan der spares energi ved at arbejde med mindst mulig lugehøjde (det er også vigtigt ift. sikkerheden). Når stinkskabet forlades, er det vigtigt altid at køre lugen helt ned. 
  • Kemikalier/prøver, som skal være under sug, bør opbevares i kemikalieskabe eller sugebokse, da de er mindre energitunge sammenlignet med fx punktsug eller stinkskabe. 
  • Sluk/luk altid for punktsug, som ikke er i brug med mindre, at de er en del af rumventilationen. 

Hvis du er i tvivl om, hvordan du anvender stinkskabe på den mest energibesparende måde, kan du spørge den laborantansvarlige eller din lokale driftsafdeling i bygningsservice. 

Hvis du oplever, at I ikke har monteret lugeautomatik for automatisk sænkning, kan du også henvende dig til den laborantansvarlige eller din lokale driftsafdeling i bygningsservice og høre om mulighederne. Vær opmærksom på, at nogle stinkskabe ikke har mulighed for automatisk luge-sænkning.

Vidste du, at ...

ifølge undersøgelser på DTU svarer elforbruget ved minimal lugeåbning til 1 års elforbrug for et almindeligt parcelhus. Hvis stinkskabet står åbent det meste af dagen, stiger elforbruget med op til 8 gange. Desuden vil der være et større varmetab gennem stinkskabet, da varmen ikke kan genvindes fuldt ud.


Sluk udstyr

­

Standby-forbrug udgør en betydelig del af det samlede elforbrug. Tag derfor gerne stilling til, hvilket standby-forbrug der er nødvendigt, og hvilket der kan undgås.

  • Gør det til en vane at slukke udstyr, som ikke er i brug.
  • Udstyr, som kræver opvarmning, er særligt energikrævende. Brug gerne timere, hvis lang opstartstid er en barriere for at slukke.
  • Hjælp hinanden med at gøre det overskueligt, hvilket udstyr der skal slukkes efter brug, hvilket udstyr der skal slukkes, når arbejdsdagen er slut, og hvilket udstyr der altid skal være tændt. I kan fx bruge klistermærker med grøn, gul eller rød markering og gøre dette til integreret del af laboratorieintroduktionen.  

Frysere

­

  • Sæt fryseren til -70 grader i stedet for -80 grader. Det vil reducere energiforbruget op til 30%.
  • Rutinemæssig afrimning, samt oprydning – så kun nødvendige prøver nedfryses, spiller også en væsentlig rolle for energiforbruget. Overvej, om der er frysere/køleskabe, som bruges så lidt, at de kan nedlægges.

Vidste du, at …

en typisk ULT-fryser (ultra lav temperatur) bruger ca. 20kWh/døgn, hvilket ca. svarer til to almindelige danske husholdningers elforbrug pr. døgn.

Fakta: Erfaringer med -70C

Læs erfaringer fra laboratorier, som har indført -70C i frysere – herunder links til undersøgelser med opbevaring af forskellige prøvetyper og temperaturens indvirkning på prøvernes stabilitet.


Kølevand

­

  • Hæv temperaturen på proceskølevand – gerne til stuetemperatur, hvis muligt. Dermed reduceres transmissionstabet på kølelinjerne.

Autoklaver/opvaskemaskiner

­

  • Fyld gerne udstyret helt op, da fyldningsgraden stort set ikke har indflydelse på energiforbruget.

Nyt udstyr

­

  • Fokusér på energiforbrug, når I køber nyt udstyr, og stil krav om hurtig opstart, automatisk dvale-/energisparefunktion.
  • Undgå udstyr, som kræver unødigt forbrug af engangsvarer (glas vs. plastik). 
  • Undgå udstyr, som kræver hyppige fysiske servicebesøg. Overvej, om leverandøren tilbyder velfungerende ”remote service”.