Humanist i det private

At arbejde i en mindre virksomhed er en karrierevej, som mange Arts-studerende og -dimittender ikke overvejer. Men der er faktisk stor brug for de humanistiske og akademiske kompetencer i de små og mellemstore virksomheder (SMV) og du kan bl.a. bidrage med nye perspektiver til virksomhedens drift og udvikling. Også for dig som Arts kandidat er der mange fordele at hente og du får en unik mulighed for at udvikle dig selv og din faglighed, hvis du søger mod en mindre virksomhed.

Læs videre og bliv klogere på SMV'er og hør fra andre akademikere ude i erhvervslivet. 

Visninger

Hvad er en SMV?

SMV står for små og mellemstore virksomheder, hvilket er private virksomheder med mellem 1 og 249 ansatte. I Danmark udgør SMV'er 99% af danske virksomheder. De fleste SMV'er styres af en ejerleder, det vil sige en virksomhedsejer, der er aktiv leder i dagligdagen. Ofte betyder det, at der er kort fra beslutning til handling, og du vil opleve at der ofte er mere fokus på drift i dag frem for udvikling i morgen. Det er blandt andet dét, en akademiker kan hjælpe med at ændre.

SMV’er findes inden for alle brancher og dækker mange typer af virksomheder. Det kan fx være produktionsvirksomheder, webshops, tech-virksomheder, konsulenthuse, bryggerier og fødevarevirksomheder, bureauer og mange flere.

Ét af kendetegnene for særligt mange af de mindre SMV’er er, at de sjældent har mange specialiserede afdelinger som fx en HR-afdeling, en markedsføringsafdeling og en kommunikationsafdeling. Det betyder, at du som akademiker i en SMV vil få mulighed for at prøve mange forskellige typer af opgaver af inden for de forskellige arbejdsområder. 

Hvorfor arbejde i en SMV?

Fordelene ved at arbejde i en mindre virksomhed er mange: 

 • Du har stor medbestemmelse i opgaver
 • Du oplever kort vej fra idé til handling 
 • Du møder gode udfordringer og en stejl læringskurve 
 • Du har en alsidig opgaveportefølje 
 • Du har en hverdag præget af samarbejde - både med kunder og forskellige kollegaer 
 • Du får masser af ansvar - hvis du vil 
 • Du har direkte indflydelse på din titel 
 • Du har en hverdag, hvor meninger bliver hørt 
 • Du bliver en del af en flad virksomhedsstruktur 

... og meget mere.

Hvad kan jeg i en SMV?

Som humanist kan du løse mange af de opgaver, der er meget vigtige for virksomhederne, men som ofte ikke prioriteres i hverdagen pga. manglende kompetencer og tid. Nedenfor ser du eksempler på opgaver, du som Arts kandidat kan løse i en SMV. Du kan også klikke på ‘kompetencehjulet’, der indeholder flere eksempler.

 • Analyse og segmentering af kundegrupper. 
 • Udvikle virksomhedens CSR-profil. 
 • Styre produkters udviklingsproces. 
 • Kvalitetssikre arbejdsgange og virksomhedsstrukturer. 
 • Planlægge, implementere og effektmåle nye systemer. 
 • Udarbejde markedsføringsstrategi og pressehåndtering. 
 • Intern og ekstern kommunikation. 
 • Skrive fondsansøgninger eller ansøgninger til udbudsopgaver. 
 • Planlægge og udføre kundeevents eller messedeltagelse. 
 • Stå for rekruttering og fastholdelse af medarbejdere. 
 • Være sparringspartner for ledelsen og lave forretningsudvikling. 
 • Stå for strategisk kompetenceudvikling. 

Hvordan finder jeg en SMV?

Mulighederne er mange, men kendetegnende for arbejde i SMV'er er, at man skal være aktivt opsøgende.

SMV'er udgør 99% af de danske virksomheder, og de befinder sig overalt i landet. De slår ikke nødvendigvis stillinger op der, hvor du er vant til at søge, så for at øge dine chancer kan du med fordel selv undersøge mulige arbejdspladser og tage uopfordret kontakt til dem. Dine chancer for at få job i en SMV øges også, hvis du søger uden for de store uddannelsesbyer.

Du kan bl.a. undersøge SMV’er og mulige arbejdspladser gennem LinkedIn, dit netværk eller på de forskellige jobsøgningsplatforme. Du kan også række ud til erhvervsrådene i forskellige byer, der findes erhvervsråd i hele Danmark – de har et stort erhvervsnetværk, og flere af dem har ansat en matchmakingkonsulent, der primært arbejder for at understøtte virksomheders studentersamarbejder og understøtte rekruttering af højtuddannet arbejdskraft. I Arts Karriere samarbejder vi med erhvervsrådene i Ringkøbing-Skjern, Horsens, Skanderborg, Randers, Silkeborg og Herning- og Ikast/Brande. Du kan finde kontaktoplysninger til dem lige her.

I denne artikel kan du også læse om, hvordan Emma Kristensen som næsten helt nyuddannet fik job som HR-ansvarlig gennem Ringkøbing-Skjerns Erhvervsråds tilflytterjobordning.


 • Vil du vide mere om at bruge dit netværk, kan du læse mere her.
 • Hvis du vil vide mere om uopfordrede ansøgninger, kan du finde det lige her

Hjælp til at komme igang

Akademikerkampagnen har i mange år arbejdet med at matche SMV’er og akademikere. Du finder derfor masser af inspirationsmateriale og konkrete råd til hvordan du kan gribe din jobsøgning an på deres hjemmeside - lige her.

I guiden Akademikerens guide til job i små og mellemstore virksomheder kan du lære mere om virksomhedsejere, hvordan du går fra jobtager til jobmager og du finder også den konkrete Bryder-model, hvor du skridt for skridt bliver ledet igennem processen med at finde og tage kontakt til en SMV. Du finder guiden her.

Find virksomheder

Proff.dk er et virksomhedsregister, hvor du kan søge virksomheder frem på baggrund af branche og geografi. Det kan være et sted at starte din research for at få det første overblik over hvilke virksomheder du kan finde frem 

På jobsøgningsportalerne kan du finde opslag fra virksomhederne - du kan finde en oversigt her.

Du kan med fordel også bruge jobindex’, her har du mulighed for at søge i arkiver og på den måde få indsigt hvilke tidligere jobopslag der har været.

Et stort uudnyttet potentiale

"Ansættelsen af den første akademiker i små og mellemstore danske virksomheder kan medføre store gevinster for virksomhederne. De virksomheder, der ansætter deres første akademiker, har i gennemsnit over en treårig periode en højere sandsynlighed for at overleve, ansætter flere medarbejdere og har en højere udvikling i værditilvæksten sammenlignet med tilsvarende virksomheder, der ikke ansætter deres første akademiker. Der er fortsat et stort antal små og mellemstore virksomheder, der endnu ikke har ansat deres første akademiker, hvilket indikerer et stort og uudnyttet potentiale i den private sektor i Danmark". (Undersøgelse lavet af Epinion i 2017 for AKA og Djøf til akademiker kampagnen)

Det vil sige, at der er meget at vinde for både SMV'erne og akademikere.