At arbejde i en mindre virksomhed er en overset karrierevej. Men der er faktisk stor brug for humanistiske og akademiske kompetencer i de små og mellemstore virksomheder (SMV).

”Ansættelsen af den første akademiker i små og mellemstore danske virksomheder kan medføre store gevinster for virksomhederne. De virksomheder, der ansætter deres første akademiker, har i gennemsnit over en treårig periode en højere sandsynlighed for at overleve, ansætter flere medarbejdere og har en højere udvikling i værditilvæksten sammenlignet med tilsvarende virksomheder, der ikke ansætter deres første akademiker. Der er fortsat et stort antal små og mellemstore virksomheder, der endnu ikke har ansat deres første akademiker, hvilket indikerer et stort og uudnyttet potentiale i den private sektor i Danmark”. (Undersøgelse lavet af Epinion i 2017 for AKA og Djøf til akademikerkampagnen)

Mød tre humanister i SMV'er.

Visninger

HVORFOR ABEJDE I EN SMV?

SMV står for små og mellemstore virksomheder, hvilket er private virksomheder med mellem 1 og 249 ansatte. I Danmark udgør SMV’er 99% af danske virksomheder. De fleste SMV’er styres af en ejerleder, det vil sige en virksomhedsejer, der er aktiv leder i dagligdagen. Ofte betyder det, at der er kort fra beslutning til handling, og du vil opleve, at der ofte er mere fokus på drift i dag frem for udvikling i morgen. Det er blandt andet dét, en akademiker kan hjælpe med at ændre.

SMV’er findes inden for alle brancher og dækker mange typer af virksomheder. Det kan f.eks. være produktionsvirksomheder, tech-virksomheder, konsulenthuse og mange flere. En SMV har ofte en flad virksomhedsstruktur, og hverdagen vil derfor ofte bestå af samarbejde med både kunder og forskellige kollegaer.

Ét af kendetegnene for mange af de mindre SMV’er er, at de sjældent har specialiserede afdelinger som f.eks. en HR-afdeling eller en kommunikationsafdeling. Det betyder, at du som akademiker vil få mulighed for at prøve forskellige typer af opgaver af og have en del medbestemmelse. Som humanist kan du løse mange af de opgaver, der er meget vigtige for virksomhederne, men som ofte ikke prioriteres i hverdagen pga. manglende kompetencer og tid. Du kan finde eksempler på opgaver, du som Arts-kandidat kan løse i en SMV lige her.

HVORDAN FINDER JEG EN SMV?

Mulighederne er mange, men det er en god idé at være aktivt opsøgende. SMV’er slår ikke nødvendigvis stillinger op der, hvor du er vant til at søge, så for at øge dine chancer kan du med fordel selv undersøge mulige arbejdspladser og tage uopfordret kontakt til dem. Dine chancer for at få job i en SMV øges også, hvis du søger uden for de store uddannelsesbyer.

Hvor kan jeg søge efter SMV’er:

  • Du kan bl.a. undersøge SMV’er og mulige arbejdspladser gennem LinkedIn, dit netværk eller på de forskellige jobsøgningsplatforme.

  • Du kan også række ud til erhvervsrådene i forskellige byer. Erhvervsrådene har et stort erhvervsnetværk, og flere af dem har ansat en matchmakingkonsulent, der primært arbejder for at understøtte virksomheders studentersamarbejder og rekruttering af højtuddannet arbejdskraft.

  • Akademikerkampagnen har i mange år arbejdet med at matche SMV’er og akademikere. Du finder derfor masser af inspirationsmateriale og konkrete råd til, hvordan du kan gribe din jobsøgning an på deres hjemmeside – lige her.

  • Proff.dk er et virksomhedsregister, hvor du kan søge virksomheder frem på baggrund af branche og geografi. Det kan være et sted at starte din research for at få det første overblik over, hvilke virksomheder der er.

  • På jobsøgningsportalerne kan du finde opslag fra virksomhederne – du kan finde en oversigt her.

I Akademikerens guide til job i små og mellemstore virksomheder kan du lære mere om virksomhedsejere, og hvordan du går fra jobtager til jobmager, og du kan finde en guide, hvor du skridt for skridt bliver ledet igennem processen med at finde og tage kontakt til en SMV. Du finder guiden her.

I denne artikel kan du læse om, hvordan Emma Kristensen som næsten helt nyuddannet fik job som HR-ansvarlig gennem Ringkøbing-Skjerns Erhvervsråds tilflytterjobordning.