A3. Idrætsstatistik

A3. Idrætsstatistik

Formål
Formålet med kurset er at give de studerende viden om elementære statistiske metoder til analyse af datamaterialer fra idrætten. Desuden omtales de begreber fra sandsynlighedsregningen, der er nødvendige for formuleringen af teorien vedrørende statistiske modeller. Det tilstræbes, at de studerende får kendskab til teorien for de mest basale og anvendte statistiske modeller samt at de bliver i stand til at håndtere beregningerne i disse ved hjælp af en lommeregner eller ved hjælp af regneark i Excel.

Undervisningsform
3 forelæsninger og 3 øvelsestimer pr. uge i 14 uger.

Undervisningens indhold
Indledende sandsynlighedsregning behandles med henblik på de statistiske anvendelser. De vigtigste emner er sandsynlighedsrum, stokastiske variable, fordelingsfunktioner, uafhængighed, diskrete og kontinuerte fordelinger, sandsynligheds- og tæthedsfunktioner, middelværdi og varians.

Elementer fra den deskriptive statistik såsom tabellering og grafisk repræsentation af data, fraktiler, gennemsnit, empirisk varians og spredning.

Kendskab til de statistiske grundbegreber og tankegange som modelformulering, modelkontrol,  likelihood, estimation, test og sikkerhedsintervaller opnås i forbindelse med præsentation af konkrete statistiske modeller. Der omtales modeller for diskrete data baseret på binomial-, multinomial- og Poisson fordelingen og for kontinuerte data baseret på normalfordelingen, hvor der omtales modeller for èn og to observationsrækker, lineær regression og variansanalyse (en- og tosidet). Desuden omtales et par ikke-parametriske test. De statistiske modeller præsenteres i forbindelse med data fra idræt.

Beregningerne i eksemplerne udføres dels ved hjælp af lommeregner og dels ved hjælp af regneark i Excel.

Forudsætninger
Kurset henvender sig til studerende, der ikke tidligere har haft et elementært kursus i statistik. Desuden forudsættes kendskab til de mest basale operationer i Excel.

Evaluering
Eksamen er en skriftlig prøve af 4 timers varighed. Alle hjælpemidler er tilladt og lommeregner skal medbringes. Der gives karakter efter 13-skalaen, ekstern censur.