A4. Sociologisk teori og metode

A4. Sociologisk teori og metode

Formål
Forløbet sigter mod at give den studerende en generel indføring i sociologiens teoretiske hovedretninger. Dette sker gennem læsning af  udvalgte sociologiske klassikere samt nyere teoriretninger.

Den studerende får en konkret indføring i sociologisk metode, dvs. hvordan man på baggrund af teoretisk og praktisk relaterede problemstillinger kan indsamle og behandle datamateriale til analyse af disse problemstillinger herunder arbejde med spørgeskemaer/interviewformer.

Undervisningsform
Undervisningsforløbet har et omfang på ca. 60 lektioner, der vil være fordelt på forelæsninger, studenteroplæg, gruppearbejder og mindre praktisk forankrede projektopgaver.

Den teoretiske og metodiske del af undervisningsforløbet vil være praksis-relateret – de studerende skal eksempelvis gennemføre en analyse ud fra de teoretiske og metodiske redskaber, de har fået gennemgået.

Undervisningens indhold

·        sociologiens videnskabelige historie

·        sociologiens klassikere

·        nyere sociologisk teori

·        sociologiske metoder; kvantitative og kvalitative analyser

·        databehandling og statistiske redskaber

·        praktisk relaterede eksempler og praktisk orienteret projektarbejde

Evaluering
I studieperioden skal den studerende deltage i min. to oplæg samt i udarbejdelse af en projektopgave. Bedømmes præstationen som tilfredsstillende, indstiller underviseren den studerende til en fire timers skriftlig eksamen, der bedømmes efter 13-skalaen under medvirken af intern censor.