Forskeruddannelsesprogrammet i Biologi

Forskeruddannelsesprogrammet i Biologi

Forskeruddannelsesprogrammet i biologi ved Aarhus Universitet tager 4 år. For at blive optaget kræves mindst fire års forudgående universitetsuddannelse og dokumenterede kvalifikationer i fagområder, der er relevante for det projekt, man agter at gennemføre under forskeruddannelsen. De første to år på forskeruddannelsen benævnes del A og svarer teknisk set til speciale-studiet. Det gælder især financiering og de forskerstuderendes rettigheder i det danske skattesystem. Under del B, som ligeledes varer to år, har man lønmodtagerstatus og aflønnes af et stipendium. En kandidatgrad og tilsvarende grader kan overføres til forskerstudiet. Det betyder normalt en tilsvarende nedsættelse af studietiden på èt år.


Der er to ansøgningsrunder om året: i midten af november og i midten af maj. Ansøgningsproceduren er standardiseret for alle institutter under det naturvidenskabelige Fakultet. Et lokalt, fagligt forskeruddannelsesudvalg som består af syv videnskabelige medarbejdere tager stilling til ansøgernes akademiske kvalifikationer. Dekanene træffer den endelige beslutning baseret på indstilling fra et rådgivende udvalg, der består af medlemmer af de faglige forskeruddannelsesudvalg under institutterne.


Ansøgere som ikke på forhånd har skaffet financiering, f.eks. fra fonde, må konkurrer om et antal stipendier som uddeles af det naturvidenskabelige Fakultet. Stipendierne tildeles for to år ad gangen. For de der gerne vil supplere deres stipendium garanterer Fakultetet desuden arbejde under studiet, typisk som hjælpelærer.


Kursuskrav


Omfang: 6 points (30 ECTS), svarende til èt semesters fuldtidsstudier.


Sammensætning: Mindst 3 points (15 ECTS) erhverves fra de graduate kurser der udbydes ved det naturvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet. Afløste studieaktiviteter gennemført inden forskeruddannelsen kan i visse tilfælde meritoverføres, men det kræver at de ligger ud over det, der normalt kræves af en kandidatuddannelse. En sådan meritoverførsel kan i visse tilfælde og efter ansøgning bevilges imod en nedsættelse af studietiden på forskeruddannelsen svarende til et halvt eller et helt år.


Ph.D. kurser vil blive udbudt med jævne mellemrun, om muligt hvert år. De omfatter et minimum af 125 timers arbejdsbelastning hvilket svarer til èt point (5 ECTS). Ansøgninger fra Ph.D.studerende om optagelse på kurserne vil få første prioritet. Forudsat at den fornødne kapacitet er tilstede vil kurset også være åbent for tilvalgs- og speciale-studerende. Et kursusbevis vil blive udstedt til deltagere, som har gennemført kurset på tilfredsstillende måde. Studenter kan kun følge forelæsningerne som en ikke-point givende aktivitet, hvis de har opnået underviserens samtykke. Al undervisning vil foregå på engelsk undtagen når lærer og samtlige deltagere taler dansk.


Forskningsområder


Akvatisk biologi (ferskvandsøkologi, marin biologi, planternes økofysiologi, mikrobiel økologi). Systematik og evolutionær biologi (systematisk botanik, molekylær systematik, populationsbiologi, evolutionsteori). Terrestrisk zoologisk økologi. Zoofysiologi.


Eksamen og afhandling


Kvalifikationseksamen består af et foredrag baseret på eksaminandens status rapport med efterfølgende diskussion og en mundtlig eksamen indenfor studiets emnekreds, der er afgrænset af opgivne centrale referencer. Afsluttende får den studerende lejlighed til at diskutere de videre planer for del B med vejleder og eksaminator. Et bedømmelses-udvalg bestående af vejleder og en ekstern censor vil bedømme om den forskerstuderende er kvalificeret til del B.


Ph.D. afhandlingen udfærdiges på engelsk, og forventes ikke at overstige 200 sider. Den er normalt baseret på et antal videnskabelige artikler eller manuskripter til sådanne. I afhandlingen indgår et afsnit som dels knytter de enkelte artikler i afhandlingen sammen, dels perspektiverer de opnåede resultater i forhold til de væsentligste arbejdere indenfor området. Afsnittet skal have format og omfang som en review artikel egnet til publicering i et internationalt tidsskrift. Endvidere bør afhandlingen indeholde et resumè på dansk på ca. en side affattet i alment forståelige vendinger. Bedømmelseudvalget er sammensat af 1-2 eksterne bedømmere samt et medlem af forskeruddannelsesudvalget under Biologisk Institut som fungerer som formand.


Bemærkninger


I forskningsprojektet indgår normalt et ophold af 6 måneders varighed i et eksternt forskningsmiljø, helst i udlandet.

Administration og information


Forskeruddannelserne administreres af Ph.D.-studienævnet for naturvidenskab. Sekretær Lene Rønnow træffes på Det Naturvidenskabelige Fakultetssekretariat, Bygning 520, tlf.nr.89 42 35 94. Formanden for forskeruddannelsesudvalget på biologisk institut er lektor Anders Barfod, tlf 8942 3188, e-mail: anders.barfod@biology.au.dk