Specialet

Specialet

Kandidatuddannelsen afsluttes med et specialestudiet der er normeret til et år (12 point, 60 ECTS). Specialestudiet foregår under individuel vejledning ved et af de biologiske institutter, med en (evt. flere) af instituttets medarbejdere som vejleder(e). Instituttet er ansvarlig for den vejledning, der ydes. Der kan efter nærmere aftale medvirke udefra kommende vejledere, eller specialestudiet kan helt eller delvist foregå ved andre institutter ved Aarhus Universitet eller ved andre naturvidenskabelige institutioner, som f.eks. de øvrige universiteter, Naturhistorisk Museum (incl. Molslaboratoriet), Danmarks Miljøundersøgelser, Danmarks Fiskeri- og Havundersøgelser. I sådanne tilfælde kan den udefra kommende vejleder efter nærmere aftale medvirke ved eksamination og evaluering sammen med den vejleder, som er tilknyttet instituttet.

Oplysninger om mulighederne for specialestudium kan fås ved henvendelse til de enkelte institutters faglærere eller til studienævnet og studievejlederne. Orienteringsmøder om specialevalg afholdes af institutterne.

Det tilrådes stærkt, at den studerende så tidligt som muligt efter bestået grunddel tager direkte kontakt til mulige specialevejledere med henblik på vejledning ved valg af fag. Derved opnås en fagkombination, som er hensigtsmæssig for gennemførelsen af det påtænkte speciale. I visse tilfælde kan det kræves, at bestemte fag skal tages for at gennemføre et bestemt speciale. Visse institutter eller afdelinger under institutterne har en formaliseret procedure for indskrivning som specialestuderende.

Specialestudiet kan foregå på to måder:

1. Den studerende gennemfører et forskningsprojekt og udarbejder en rapport om dette arbejde. Projektet kan være rent teoretisk eller en kombination af litteraturstudium og et felt- og/eller laboratoriearbejde. Rapporten afleveres til bedømmelse efter nærmere aftale. En offentliggjort afhandling eller et manuskript til en sådan kan efter nærmere
aftale træde i stedet for rapporten.

2. Den studerende gennemfører et litteraturstudium inden for et nærmere afgrænset emne. Det afsluttes med, at en stillet opgave besvares i løbet af 4 -6 uger efter nærmere aftale.

Uanset hvilken form der vælges, skal specialet indeholde et engelsksproget resumè.

Specialeeksamen

Den afsluttende eksamen for kandidatuddannelsen består af:

a) aflevering af  et speciale der, der som beskrevet ovenfor,  består af en afhandling eller rapport udarbejdet på baggrund af et mindre forskningsprojekt eller en besvarelse af en stillet opgave.

b) 2 eksaminationer (skriftlige og/eller mundtlige) inden for et individuelt opgivet pensum (petitum) (= "den afsluttende eksamen").

Bedømmelserne af a) og af b) sker efter 13-skalaen under medvirken af ekstern censor.

Der gives èn karakter for speciale-afhandlingen og èn samlet karakter for de to afsluttende eksaminationer. De to elementer i den afsluttende eksamen (ovenfor nævnte a) og b)) skal bestås hver for sig.

De to eksaminationer under b) vælges blandt følgende fem eksamensformer, således at der højst kan vælges èn eksamination af hver form, dog kan 1) benyttes dobbelt:

1) Skriftlig 4 eller 6 timer (4 timer hvis intet andet fastsættes) prøve afholdt som normalt på universitetet.Hjælpemidler fastsættes individuelt. Alle, hvis intet andet fastsættes.

2) Hjemmeopgave (take-home), d.v.s. skriftlig besvarelse af en udleveret opgave. Der tilstås 3, 7 eller 10 dage til løsning af opgaven efter aftale med censor og eksaminator. Syv dage hvis intet andet aftales.

3a) Mundtlig prøve af 3/4 times varighed uden forberedelse.

3b) Mundtlig prøve af 3/4 times varighed med forberedelse efterfulgt af en diskussion. Forberedelsestid: 1-6 timer efter aftale med censor og eksaminator.

4) Mundtligt forsvar af specialeafhandlingen eller specialerapporten.

5) Forelæsning over udleveret emne efterfulgt af diskussion mellem eksaminand, eksaminator og censor. Forelæsningen skal normalt være af 45 minutters varighed. Forberedelsestid: 3-7 dage efter aftale med censor og eksaminator. Syv dage, hvis intet andet aftales.

Tilmelding til specialeeksamen sker samlet for den afsluttende eksamen. Bindende tilmelding foretages senest 6 uger før aflevering af specialet. Tilmelding sker ved henvendelse (medbring årskort) til Studie-kontoret, Det Naturvidenskabelige Fakultet, Institut for Fysik og Astronomi. Der benyttes specielle tilmeldingsblanketter.

Efter at blanketterne er modtaget, sker der dels en formel og dels en faglig behandling. Studiekontoret kontrollerer, at fagsammensætningen for uddannelsen er godkendt i studienævnet, og at samtlige fag er bestået. Er der problemer i forbindelse hermed vil eksamenstilmeldingen normalt blive afvist. Den faglige behandling omfatter bl.a. godkendelse af opgivelser (= petitum) og fastsættelse af eksamenstidspunkt. Eksamenstidspunkterne bekendtgøres af fakultetet ved opslag.