Specialestudium ved Institut for Molekylær og Strukturel Biologi

SPECIALESTUDIUM VED INSTITUT FOR MOLEKYLÆR OG STRUKTUREL BIOLOGI

Instituttets medarbejdere er opdelt i en række mere eller mindre faste arbejdsgrupper. Specialestudiet foregår i almindelighed ved, at den studerende indgår i en af disse grupper og deltager i et af gruppens igangværende projekter.

Specialestudiet foregår som fuldtidsstudium, og påbegyndes først efter afslutning af 2.dels studiet.

Til et specialestudium, der leder frem til kandidatgraden i Molekylær Biologi, kræves Biokemi A, Molekylær Biologi A og Molekylær Cellebiologi A samt 2 af instituttets B-moduler og faget Videregående Molekylær Biologi I.

Til et specialestudium, der leder frem til kandidatgraden i Biologi, kræves to af modulerne Biokemi A, Molekylær Biologi A og Molekylær Cellebiologi A samt faget Videregående Molekylær Biologi II.

Hvis en studerende påtænker at gennemføre et eksternt specialestudium skal man henvende sig til en lærer på institutet. Bemærk at følgende betingelser skal være opfyldt:

1. Der skal være tale om projektfællesskab mellem intern og ekstern vejleder.

2. Der skal være tale om delt vejlederskab.

3. Der skal være tale om publikationsfællesskab i forbindelse med det delte vejlederskab.

4. Eksterne specialeprojekter må primært kun finde sted i forskningsmiljøer af en vis faglig styrke og bredde.

5. Eksterne vejledere skal være til stede på arbejdspladsen gennem hele specialeforløbet

6. En intern vejleder må maksimalt have to eksterne specialestuderende.

7. Kandidateksamen skal afholdes på IMSB.

Forskningsområder

Symbiotisk nitrogenfiksering. Signal- og metabolitudveksling over den peribacteroide membran og karakterisering af proteiner i det peribacteroide space mellem Rhizobiumbakterie og værtsplante. Bradyrhizobium bakteriers metabolisme af plantehormonet indol eddikesyre (IAA) og dettes betydning for rodknolddannelse på sojabønne. (Bjarne Jochimsen).

Celledifferentiering og organudvikling i planter. Isolering og karakterisering af gener, der regulerer dannelse af rodknolde på bælgplanter: Identifikation af plantemutanter,under-søgelse af regulatoriske proteiner, herunder transskriptionsfaktorer og GTP-bindende proteiner involveret i signaltransduktion. Vegetativ udvikling i kornplanter: Funktion ogkontrol af ekspression af transskriptionsfaktorgener, der medvirker ved dannelsen og den tidlige udvikling af blade og bladanaloger. (Erik Østergaard Jensen, Jens Stougaard Jensen, Carsten Poulsen, Kirsten Gausing).

Molekylær plantepatologi. Molekylærgenetiske undersøgelser af sygdomsresistens- mekanismer, isolering og karakterisering af sygdomsresistensgener og fremstilling afsygdomsresistente planter. Der arbejdes primært med svamperesistens i byg og raps og nematoderesistens i sukkerroer og kartofler. (Ole Rasmussen, Jens Stougaard Jensen).

Pattedyr molekylær biologi. Transskriptionskontrol og genekspression. Interferonrelaterede kontrolfunktioner i mammale celler. Fremstilling og analyse af transgene mus sommodeller af menneskets leukemi og autoimmune sygdomme. Molekylær embryologi. (Bjarne J. Bonven, Ernst-Martin Füchtbauer, J.Peter Hjorth, Just Justesen, Poul Jørgensen).

Retrovirus molekylær biologi. Samspillet mellem retrovirus og deres værtsorganismer. Molekylære mekanismer ved tumorigenese af murine leukemi virus og HIV-relateredesygdomme hos mennesket. Udvikling og anvendelse af retrovirusbaserede vektorer til genoverførsel. (Poul Jørgensen, Jørgen Kjems, Finn Skou Pedersen).

RNA-Processering. Strukturel og funktionel karakterisering af RNA-processeringen i eukaryote celler. Herunder RNA-splejsning, editering og nukleær eksport i virale og cellulæresystemer. (Jørgen Kjems, Jan Egebjerg Jensen).

Molekylær neurobiologi. Molekylær karakterisering og funktionel analyse af ligand aktiverede ionkanaler. Identifikation af genaktivering i synaptisk modulering. Den molekylære patogenese af Alzheimer sygdommens sentudviklede form. (Bjarne J. Bonven, Jan Egebjerg Jensen, Poul Jørgensen).

DNA-Topologi, kræft- og alderdomsforskning. DNA-topoisomeraser indtager en central rolle i en række essentielle cellulære processer som DNA-replikation, transskription,DNA-reparation og DNA-rekombination. Derudover har det vist sig, at disse enzymer er direkte involverede ved behandlingen af kræft, idet de er det primære cellulære mål for enrække af de mest anvendte kræftkemoterapeutika. Det har det ligeledes vist sig, at DNA-topoisomeraser spiller en afgørende rolle i forbindelse med de genomiske rearrangementer,som fører til aldringsbetingede sygdomme. Detaljerede studier af humane DNA-topoisomerasers cellulære funktion samt interaktion med andre proteiner foretages i humanecellelinier samt ved komplimentationsstudier i gær. (Anni Hangaard Andersen, Ole Westergaard).

DNA-Reparation of molekylær gerontologi. Studier af forskellige typer af DNA-reparationsprocesser i mammale celler herunder undersøgelser af reparationen i forskellige gendomæner. Sammenhængen mellem cellulær aldring, oxidativ beskadigelse og DNA-reparationskapacitet analyseres. Funktionel analyse af proteiner involveret i reparationsprocesserne. (Vilhelm Bohr, Tinna V. Stevnsner).

Proteinkemi. Strukturelle og funktionelle studier af proteinasebindende alfa-makroglobuliner. Strukturelle og funktionelle aspekter af vækstregulerende proteolytiske enzymer, specielt i forbindelse med human reproduktion. Undersøgelser af sekvenselementer, som er nødvendige for gluzincin-aminopeptidaseaktivitet og analyse af  'active sites'. Isolering og karakterisering af kalciumbindende proteiner fra blodplasma, mælk og urin. Biokemiske, cellebiologiske og molekylærbiologiske undersøgelser af plasminogenaktiveringssystemet. Bestemmelse af den biomedicinske relevans af proteiner i den intakte organisme under bestemte betingelser (Lars Sottrup-Jensen, Claus Oxvig, Torsten Kristensen, Torben Ellebæk Petersen, Peter Andreasen, Jan Enghild).

Biostrukturkemi. Strukturel og funktionel karakterisering af proteinsyntese translationsfaktorer. Molekylære og cellulære mekanismer ved aldring. Ekspression afhormonregulerende aminopeptidaser i placenta, muskel- og fedtvæv. Phage display teknik til analyse af genekspression. Makromolekylær krystallografi af proteinsyntesetranslationskomponenter og proteinaseinhibitorer. (Brian Clark, Morten Kjeldgaard, Kim Kusk Mortensen, Jens Nyborg, Hans Uffe Sperling-Petersen, Søren Thirup).

Protein engineering og design. Analyse baseret på krystallografisk og NMR strukturbestemmelse, af molekylær interaktion mellem multidomæneproteiner i modelsystemer, heriblandt alfa2-makroglobulin receptorfamilien og tilhørende proteinligander samt mammale plasminogenbindende lektiner. Fysisk-kemiske studier i proteiners foldning ogstabilitet. Rekombinant-proteinkemisk teknologiudvikling. (Michael Etzerodt, Hans Christian Thøgersen).