Din specialevejleder vil være en af instituttets fastansatte undervisere. Ph.d.-studerende kan dog ikke ønskes som vejledere. Du kan selv ønske en bestemt vejleder ved at udfylde onlineblanketten nedenfor med dit vejlederønske inden for de nævnte tidsfrister. Det er en god idé at kontakte vejlederen inden fristen og få afklaret, om vedkommende er den rette til dit emne, men dit ønske er først registreret, når blanketten er udfyldt. Blanketten giver desuden mulighed for, at du kan tilføje 1-2 navne på alternative vejlederønsker. Det er frivilligt, om du ønsker at udfylde dette felt, og der er ingen garanti for, at de alternative ønsker kan imødekommes.
Det er ikke et krav, at der foreligger en færdig problemstilling, før du kan ønske en vejleder, men for at vejlederen kan vurdere, om det ligger inden for vedkommendes kompetencer, skal du angive et foreløbigt emne for specialet. Dette emne er ikke bindende.
Er du i tvivl om mulige vejledere inden for dit emne, kan du dels søge i kataloget over vejlederkompetencer i oversigten over specialevejledere neden for og dels kan du kontakte flere mulige vejledere for en kort samtale om din specialeidé. Er I flere, der skriver speciale sammen, kontakt da også vejlederne sammen, og udfyld blanketten sammen.
Forud for valg af vejleder til dit speciale er det en god ide at overveje, hvad det er du har brug for vejledning til. Skal din vejleder primært være:
Som oftest er vejlederen en blanding af ovestående, men det er vigtigt at overveje, hvad du tror du primært har brug for fra en vejleder, for at komme godt i mål med dit speciale. Det handler om kemi mellem specialeskriver og specialevejleder, men også i høj grad om forventningsafstemning.
Det kan derfor være en overvejelse værd, at skrive ned, hvad det er, du forventer af en vejleder i din specialeproces. Du skal selv finde din vejleder blandt de fastansatte undervisere ved IFSK og i den forbindelse er det alment accepteret, at kontakte et par potentielle vejledere inden du bestemmer dig endeligt. Egentlig ”vejledershopping”, hvor du kontakter flere undervisere og måske endda flere gange inden du lægger dig fast på en vejleder, er ikke hensigtsmæssigt, men at forhøre sig indledningsvis ved 2-3 undervisere om muligheden for et specialevejledningsforløb kan være måden at finde en vejleder på.
Af uddannelsesbekendtgørelsen fremgår det, at der fra universitets side skal fastsættes en plan for specialevejledningen af den studerende.
Når du har fundet en vejleder, skal I sammen forventningsafstemme og planlægge forløbet:
Rollefordelingen mellem specialeskriver og vejleder:
Specialeskriver Beslutter, arbejder | Vejleder Konsulent, bedømmer |
|
|
Husk at specialet altid vil være ”work in progress”, og det gode specialeforløb afsluttes med et speciale, der afleveres indenfor tidsfristen.
Blanketten til at ønske specialevejleder åbnes her på siden igen i forbindelse med informationsmødet om speciale i efteråret 2024.
Deadline for indsendelse:
Har du ikke fået indsendt dit specialevejlederønske inden for fristen, bedes du kontakte Susanne Vang ved at skrive til: susanne@ps.au.dk.
Din vejleder skal formelt godkende din foreløbige titel og opgaveformulering. Du bliver derfor umiddelbart inden din specialeskrivning går i gang bedt om at uploade dette i WISEflow, hvorefter den skal godkendes af vejleder. Se fristen i skemaet 'Oversigt over specialeforløb'.
Den foreløbige titel og opgaveformuleringen kan sagtens være den, som du indsendte på webformularen i forbindelse med ønske om/valg af vejleder og kan således også ændres løbende i specialeskrivningsprocessen i samarbejde med din vejleder.