Med tre institutter, 94 uddannelser og godt 9.000 studerende, er Artsfakultetet et af Danmarks største.
Arts har derfor også et stort, rigt og mangfoldigt foreningsliv, der tæller flere end 100 foreninger drevet af frivillige studerende. Foreningerne består af alt fra fredagsbarer, festforeninger og revyer til fagudvalg, studentermagasiner og foredragsforeninger. De spiller alle en helt essentiel rolle i at sikre det levende faglige og sociale studiemiljø, der er en stor del af livet som universitetsstuderende.
Med andre ord er der en forening for alle! Gå på opdagelse i Arts’ foreninger i oversigten herunder, og kontakt den eller dem, du er interesseret i at blive medlem af eller vide mere om.
Arts ForeningsForum er et netværk for alle de 100+ studenterdrevne, frivillige foreninger på Arts-fakultetet på Aarhus Universitet.
Netværket har til formål at…
Netværket ”bor” til dagligt i en Facebookgruppe med over 300 bestyrelsesmedlemmer fra de mange foreninger. Der afholdes løbende forskellige møder, workshops og andre aktiviteter for foreningerne i netværket.
En frivillig forening er en uafhængig og selvstændig enhed, som består af en kreds af personer, der danner et fællesskab om et bestemt formål. En frivillig forening kan f.eks. være en sportsforening, velgørenhedsforening, rejseforening eller social forening.
I Danmark findes der ingen foreningslov, frivillige foreninger er ikke forpligtet til at lade sig registrere, og de har heller ikke afgifts- eller oplysningspligt over for det offentlige.
Det betyder, at der ikke er nogle lovmæssige krav til en forening. Der er dog stadig nogle formelle grundkrav, som en forening skal leve op til for at blive anerkendt juridisk som en forening.
Ofte er det i det øjeblik, at foreningen skal have sin egen selvstændige økonomi eller eje noget, at det bliver nødvendigt at leve op til de fem juridiske grundkrav for foreninger:
Læs meget mere om de fem juridiske grundkrav hos Center For Frivilligt Socialt Arbejde her.
Hvis I ikke udformer vedtægter, vælger en bestyrelse og laver formuleringer om økonomi og medlemskab, kan I stadig kalde jer en forening og lave alle de aktiviteter, I har lyst til. Men i juridisk forstand vil I blot være en gruppe personer, der har fundet sammen om nogle fælles aktiviteter.
På Arts vil vi gerne gøre det så let for jer at danne en forening som muligt. Derfor har vi kun ganske få krav til de frivillige studenterforeninger. Når I ønsker at komme på foreningslisten, og når I anmoder om, at jeres forening registreres i appen Find din forening, tilkendegiver I, at jeres forening lever op til følgende krav:
- Foreningen er en studiesocial frivillig forening stiftet af studerende på Arts
- Foreningens medlemmer er studerende på Arts/AU
- Foreningens formål er at lave aktiviteter for Arts-/AU-studerende
Arts støtter op om studenterforeningerne, som dog ikke optræder på vegne af Arts.
Vi forbeholder os retten til at afvise foreninger, hvis vi vurderer, at de ikke lever op til kravene.
Foreninger, der en del af en fagforening, en landsdækkende organisation el.lign., godkendes ikke som værende en studenterforening på Arts.
Hvis I er en gruppe, der ønsker at starte en forening, vil den typiske fremgangsmåde være, at I formulerer et sæt vedtægter, udvælger en bestyrelse og afholder en stiftende generealforsamling. Det kan I læse meget mere om i disse guides:
Sådan starter I nemt en ny forening
Sådan skriver I foreningens vedtægter
I kan også vælge at registrere foreningen hos Erhvervsstyrelsen, hvis I fx. ønsker at få et CVR-nummer.
Et CVR-nummer er nødvendigt, hvis foreningen skal have oprettet en foreningskonto i en bank, eller hvis foreningen skal have udbetalt tilskud fra det offentlige. Når jeres forening registreres på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, Virk.dk, får den et CVR-nummer. Det er gratis, nemt og hurtigt at registrere en frivillig forening, og alle med et NemID kan gøre det.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at en registreret frivillig forening skal forny sin registrering hvert tredje år. Dette gøres også på Virk.dk og er gratis.
Med CVR-nummeret kan I oprette en foreningskonto (NemKonto) i banken. Her vil banken, I vælger, kræve at se foreningens vedtægter, et referat fra foreningens stiftelsesmøde eller seneste generalforsamling samt andre relevante oplysninger.
Den juridiske gruppe i Universitetsledelsens Stab på AU skal give tilladelse til og registrere festforeninger, fredagsbarer og andre foreninger, der har til hensigt at sælge alkohol og dermed ansøge om en alkoholbevilling hos politiet.
Skal I oprette en fredagsbar eller festforening, kan I derfor læse her, hvad I skal gøre, og hvilke blanketter, I skal udfylde.
Arts sikrer naturligvis de gode fysiske rammer for alle Arts-foreningers aktiviteter. Som forening kan du låne både studieområder, undervisningslokaler og fællesarealer til afholdelse af aktiviteter og arrangementer.
Skal du afholde et socialt arrangement i form af en fest, fredagsbar eller et arrangement, der på anden vis inkluderer spisning og/eller alkohol, kan du låne et studieområde eller et fællesareal såsom en kantine.
Skal du afholde et fagligt eller fagligt-socialt arrangement, der ikke inkluderer spisning og/eller alkohol, kan du udover studieområder og fællesarealer også låne undervisningslokaler.
Al information om lokalelån og afholdelse af arrangementer på Arts finder du her.
Husk at foreninger, der skal afholde arrangementer med salg af alkohol, skal have en alkoholbevilling af politiet.
For en frivillig forening er indtægter fra fundraising typisk en stor del af drifts- og aktivitetsgrundlaget. Fundraising betyder at skaffe midler - det kan man gøre på mange forskellige måder, blandt andet gennem puljer, fonde, sponsorater og samarbejder.
Læs om fundraising her og her.
Læs om arbejdet med at søge puljer og fonde her.
Find en samling af samtlige danske fonde og puljer hos Legatbogen.
På Aarhus Universitet findes der flere forskellige puljer, foreninger kan søge tilskud fra:
OBS! Bemærk at en forening skal have CVR-nummer for at kunne søge og modtage tilskud fra offentlige myndigheder. Find mere information om dette under ”Sådan starter du en forening”.
På AU lægger vi vægt på, at alle studerende skal have et bredt udvalg af muligheder for at deltage i faglige og sociale fællesskaber. Det er vigtigt for den enkelte studerendes engagement og trivsel, at der er trygge og inkluderende studiemiljøer, som man kan være en del af, og hvor der er plads til forskellighed.
Fester, fredagsbarer og andre studenterdrevne arrangementer spiller en vigtig rolle for et godt studiemiljø, og derfor vil vi på Aarhus Universitet gerne støtte dig, der er frivillig.
Når vi er sammen i de sociale og faglige fællesskaber på uddannelsen, har vi alle en fælles forpligtelse til at bidrage til, at alle føler sig trygge og velkomne. Det betyder, at både medarbejdere og studerende udviser respekt, hensynsfuldhed og ordentlighed, og at vi støtter hinanden i at sige fra over for alle former for chikane, mobning, voldelig adfærd og diskrimination. Det gælder både, når vi er sammen i undervisningssituationer, og når der er fredagsbar og fest.
Som de ansvarlige for fredagsbarer og fester, har I en særlig rolle i at sikre, at alle – både de deltagende medstuderende og de frivillige – kan være sammen på en god måde uden krænkende adfærd.
E-læringskurset er for dig, der er frivillig i en fredagsbar, festforening eller lignende på Aarhus Universitet, og det skal støtte jer i jeres arbejde med at bidrage til gode og trygge studiemiljøer på AU.
Kurset består af fire moduler:
1. AU’s rammer
2. At blive en del af en forening
3. Din betydning for studiemiljøet
4. Uoverensstemmelser og konflikthåndtering
Modulerne består af en blanding af tekster, videoer og refleksionsøvelser, og vi håber, du føler dig godt klædt på til dit frivillige arbejde, når du er færdig med modulerne. Hvert modul tager ca. 10-15 minutter at gennemføre. Det er muligt at gå til og fra forløbet.
Kurset er tilgængeligt i Brightspace og kan findes ved at søge på ”Fredagsbarer og festforeninger” under ”Alle kurser”. Kurset kræver ikke særlig indskrivning og kan derfor fremsøges af alle.